Wednesday, March 31, 2010

kain oh kain.. kenapa ko berlonggok!!

Selamat pagi!!

Hari ni kitorang gi keje awal sikit la. Masuk keta dalam pukul 7.10..so, tak de lah terkocoh2 tengah jalan nak cepat je.. Dan tak de pulak maki hamun di pagi hari sang suami kepada orang2 yang dikatakan lembap, bo**h, tak reti bawa keta dan etc2..

Malam tadi juga aku pulun basuh kain yang ada 5 longgok.. Banyak gile sebabnya aku tak basuh kain weken lepas..so, aku sempat la menghabiskan 2 trip aje kain tu.. Maklumlah, mesin basuh aku kat luar rumah, jadi, agak takut sikit nak basuh kain malam2..hihi.. Lampu luar pulak rosak, bila lah nak baiki. Tapi, memandangkan kena juga basuh kain tu (nanti ada orang nak gi keje tak de suar), ku beranikan diri keluar rumah..huhu.. Tapi tu lah, sata basuh kul 9, end up pukul 11.30 di mana aku tertidur dan lupa nak letak DOWNY.. aargghh.. tak wangi dah baju aku..

Malam ni, insya-Allah aku sambung lagi yang 3 longgok tu iaitu, baju budak kecik tu, towel dan baju kemeja + tshirt..korang basuh baju camana?? ada tak asing2 kan macam aku ni?? Kalau aku, kain yang dimasukkan tu mesti warna senada jer, kekotoran yang sama, kelembutan yang sama.. ada faham kah?? kalau hitam tu, sume hitam..kalau baju aqil, faham2 la kot2 ada air kencing ke, apa2 je lah yang kotor2 tu.. Mana leh campur ngan kain pelikat & baju kurung aku..huhu.. cerewet ke aku?? kalau laki aku, main taram je sume.. janji fully loaded mesin tuh.. eii.. tak meyakinkan lansung.. tu yang kurang gemar kalau laki buat keje..

Okey lah..cite pasal kain la plak pagi2 ni kan..hehe..korang plak basuh kain waktu bila?? ok..selamat bekerja!!


9 comments:

Ilhamny.com said...

linda basuh kain tetiap ari..balik keja terus bsuh bju, mlm sidai.. dan lipat..???????? seminggu skali..tunggu kain2 tu setinggi sy..ghehehe

Suliana said...

linda, lipat tu tunggu almari agak2 kosong nak amik baju dah tak de..hihi

Erin Rashid said...

su, aku selang 2-3hari baru basuh
mlm tadi pon ada basuh
tapi nk jemur kain sure kene panggil laki aku teman
sbb nk jemur kt luar mlm2 dan gelap
aku nih dh la penakut!
tapi mlm tadi dia tido awal
alamat pagi tadi baru jemur
tapi kene buat 1 round semula
letak downy n spin
baru wangi
tapi... aku tak letak downy daaa
sbb tertinggal kt rumah baru

Anonymous said...

kalu ade air kecin..kicoh je la dulu baju tu dlm beldi..cerewet ah mu ni..kekekeke..

Suliana said...

kak ma,
dok kira2..nok gok ikut peraturan..hihi.. kicoh2 pun, ada gok lekat2 najis tu..huhu.

Suliana said...

erin,
sempat ko jemur pagi2..aku time pagi tu la kelam kabut..hehe..alamatnye, balik karang la baru sidai, ada la ala2 masam skit..heehee..

dbalkis said...

kami so far basuh weekdays 2x, weken 1x..lipat terus pas basuh..untuk hidup bertiga, tak dela menggunung sangat..hehe

saya ada nak kasik award ni..terimala ye..http://littlesharingspace.blogspot.com/2010/03/tq-bentop-blogger-award-2010.html

Anonymous said...

mmg dah register blog..tp, blum ada masa nak buat...coz, kat sek mana ble tulis blog, mlm lak dah penat keje tmbah layan karenah alisya lg...insyallah,ada ms nanti, menyusullah...yg susahnya, nak mula tulis...dah tulis, ok lah...rasanya sblm ni seminggu dlm 2, 3 kali jer kan sue update blog?...x sbr sue ada laptop sndiri...ble chat...

wa pun mcm sue gak..asingkan warna2 time basuh baju,..coz iman byk n suka sgt baju t-shirt warna putih...jd, x elok lah nak campur trus dgn warna terang ni...mlm basuh, pg sblm gi sek jemur...coz wa ngajar petang,kdg2 sblm gi ngajr basuh, balik trus jemur...penuh sebakul, trus basuh...selang sehari lah basuh...

tp, baju sya x pernah basuh mesin..takut rosak...rendam n basuh tgn...cuma towel n sarung bantal dll just masuk mesin...

dah lama sgt kan kita x jumpe?...rindu lah...

Ejamaria said...

kain oh kain kenapa ko berlonggok...
macam mana tak berlonggok... Cik Sue tak lipat aku... (dgn irama katak panggil hujan...)

hahahaha jgn marah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails