Tuesday, March 2, 2010

cabaran pertama bakal ditempuhi!!!

halu!! assalamualaikum semua!! apa kabo deme?? mike baik2 aje.. chewah..cakap perak la plak..( betui ke idok, tak tahu la teman..) teman hari ni hidung tersumbat lagi..ntah apa benda yang telah memblock hidung aku ni sampai nak bernafas pun kat mulut.(kalau nyelam dalam air, mesti blup blup bup..heee) so, kalau nak bercakap tu, macam tak de mood je, makan pun main telan jer, yelah, tak dapat nak menikmati rasa makanan tersebut..nafsu berkobar2, tapi bila masuk tekak je, main telan je..

ok..cite lain plak..tadi kawan aku tolong call kan orang induksi, nak tanya status kitorang bila kena pegi & kat mana.. actually dah banyak kali aku call diorang, & macam ada harapan nak induksi kat area KL je.. tapi, tadi, sunguh menghampakan.. induksi bulan 4 & 5 akan dibuat di Kampar, perak dan bulan may be di seberang Jaya, pulau Pinang..oow..gosh!! camana tuh..

Apa yang berlegar2 di fikiran aku adalah MACAMANA NAK TINGGALKAN ANAK KECIL KU YANG SEDANG MENGHARAPKAN SUSU IBUNYA SETIAP HARI?? tulah yang menjadi persoalan aku.. aku dah tanya budak tu tadi, tapi dia kata, "semua kursus induksi buat kat luar kl, tak de dah dalam kl.. habis tu, kalau ada ibu yang breastfeed anak dia camana?? tu tak boleh nak buat apa.." hampeh tull.. cubalah bagi jawapan macam ni" kelonggaran diberikan untuk mengepam susu & peti ais besar disediakan" aku harap macam tu jelah..

Aku tak kisah sangat bab2 susu ni (actually kisah gak, sebab production aku menurun lately), boleh diusahakan dalam masa sebulan ni, kena rajin pam every 3 hours..tapi, yang aku risau nye, budak aqil ni time aku balik keje, memang mengendeng kat aku je..nak tido mesti nak berkepit ngan aku, baru leh tido..tengah malam, mulutnya macam anak burung minta disusukan sambil mata pejam.. nak kena beli pacifier ke testing?? ayah aqil plak, dah proposed susu tin..hmm..macam kurang bernas idea tu..sebab aku yakin susu aku cukup untuk 2 minggu sepanjang peninggalan ku..

let's do a maths.. siang aqil minum 5botol..balik paling kurang 3 botol.. plus minus 10 botol sehari. kalau aku tak de dalam 2 minggu tu, maknanya 140 botol?? huh..tolong terbeliak sikit bijik mata.. sekarang ni pun dalam peti ada 20 botol je..sempat ke ni nak prepare..sempat kot.. cadangan ku..every weken, ayah aqil akan datang ke tempat induksi ku untuk mengutip hasil susuan ku..

arghh..sedihnya berjauhan ngan anak..dah lah tak pernah berpisah..apak nye den tak kisah sangat..tak de benda nak disusukan..hahaha!!*gelak jahat sikit* okeyla..mengarut je..hope lepas ni AJK induksi tu kata "maaf, tak cukup bajet nak buat kat luar daerah, buat kat jkr je" hooreeyy je la aku.. ok..tata!!
ibu nak gi mana tu?? camana aqil nak minum ucu nnti..

13 comments:

Ejamaria said...

alahai...sian aqil, ibu nak gi induksi punsusah hati

Ilhamny.com said...

induksi buat kat ne..??hotel ke..??kalau hotel, ujung minggu leh la en. suami dtg bercuti..dulu time linda induksi ramai gak yg wat mcm tu..at least x la lama sgt nak menunggu ke dua minggu tu..

Suliana said...

tak tahu lah..dgr2 macam kat kem rakan muda..huhu

nozieyusof said...

su kena g induksi yg kat kem PLKN tue yea?? save budget uat kat kem plkn.

xpe..jgn susah hati, nnti susu lg tanak kuar

heheh

=D

Nur Hasyimah Mahasan said...

alahai cian aqil...mujur time kiter induksi dulu balik hari je....Insya Allah boleh disettlekan kot

myfuzzyworld said...

Salam Su & semua pembaca blog suliana-mylittlesunshine,

I need your participation to complete a survey on Important Criteria for Blog Evaluation.
Get a chance to win 4GB Kingston Data Traveler or 250GB Maxtor External Hard Disk.

Please visit:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

or you can directly go to:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

Suliana said...

nozie, tak tahu la kat mana..tadi orang lain call, bertukar plak cakap2 diorang ni..hmm..pening..

Suliana said...

syima,
harapkan ayah aqil je la settlekan..hehe..

Eyriqazz said...

sabar2la su..kalau azwa kena...fuhh,sah iman panggil mak mertua datang jaga alisya..hik3...

MaS PuTRi said...

chaiyokk suliana.. saya pon rasa kena pam sepanjang waktu kursus tu. lagipon tak pam takot bengkak susu. cuma hubby suliana kene datang collect le eh tapi kat tmpat kursus ada peti ais tak???


GAJI PERTAMA

Anonymous said...

stendek la tu kene tinggal anok time kusus..kekeke.. *kakma*

Pinky Gurl said...

pengorbanan ibu sangat besar pahala di sisi ALLAH....

Nozie Yusof said...

dengan rsminya nk bgtau..

makcik nk tukar blog

pindah ke

http://uadoreme.blogspot.com/

org kata WP lembabs maka pindah la ke sana

ok

c u there

=D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails