Monday, February 1, 2010

telinga aqil & pnenumucoccal vacsin.

Hari ni, mama ada lagi di KL...proses nak register ayed masuk keje pun macam budak sekolah aje..huhu.. What happen last two days?? banyak story nak share ngan korang..tu pun kalau korang sudi mendengar..chewah..

Pasal celebration birthday aqil, nanti kita story yek.. Ni nak cite pasal ear infection yang aqil hadapi.. aqil kena ear infection dah 3 hari masa aku bawa dia gi pakar kanak-kanak tu.. Dalam lubang telinga tu, ada nanah. Tapi aku rasa telinga dia tak de la busuk mana.. Aku sedar telinga dia macam tu sebab ada air keluar dan berkuping-kuping area lubang telinga tu.

Aku ingat kan nursery mandikan then air masuk dalam telinga. (dah kena sound sikit dah hari tu budak2 tu..tak baik kan tetiba je budak2 tu di persalahkan..sori ye dik). Aku message kawan aku (Doktor Mazwela) tanyakan pasal aqil ni. then dia advise gi klinik sebab baby senang dapat ear infection..

Aqil demam minggu sebelumnya..so doktor kata kahak dah naik dalam lubang telinga selain daripada dia boleh keluar kat lubang hidung menjadi hingus.. Doktor kasi aku tengok telinga dia, penuh air dalam tu..sian anak ibu ni..Yang merisaukan aku sebelum gi klinik tu ialah aku takut cecair dalam telinga cecair dari otak ke..huhu..ampun, aku tak amik biologi..rupanya lain.. Gitula ceritanya.. Terbang duit aku rm75..klinik pakar kanak-kanak tu aku dah 2 kali pergi masa aqil demam campak dulu.. dia kasi ubat antibiotik & review hari kamis ni..klinik tu memang bagus, tapi sebab pakar kan, mahal sikit la walaupun satu ubat..tak pela, demi aqil..

Alhamdulillah, lepas makan ubat tu, telinga aqil dah tak meleleh dah..doktor suggest dia amik vaksin pnuemococcal..rm300 tapi aku tak sure 300 tu untuk satu dos ke 2 dos. Camana ye kawan2?? Ada tak parents yang dah kasi anak dia vaksin ni? Tu yang aku pikir banyak kali ni. (tiga ratus tu, pengsan jap, bangun balik..hihi) ada tak yang korang tahu klinik mana murah lagi?? hospital kerajaan takde buat injection ni, aku pun tak leh claim kat mana-mana..huhu.. Untuk aqil, memang elok la sebab dia dah terkena ear infection tu..

Aku rasa macam nak amik juga la.. tengok la camana..okey, nanti kita sambung lagi dengan cerita yang penuh dengan warna warni kemeriahan birthday aqil..hehe..bye!!
 
ibu, aqil cakit tinge ye??
selamat bekerja pak lang ayed!!

10 comments:

Anonymous said...

ayed keje mende..muke ayed mcm arafat je napok.. *kakma*

Erin Rashid said...

sue, insurans tak tanggung kah?
aku takde pengalaman tntg ni lagi..
elok benar ko citer kt sini..
btw, pas mandikan aqil, tiup2 skit kt telinga kiri kanan dia
pesan kat babysitter skali

~ujicham~ said...

setau aku mmg itule harganya.. tak leh kurang.. mahal tp bagus... sbb aku dah byk kali dengar doc advice kanak2 utk amik benda alah tu.

Suliana said...

kak ma,
ayed keje perodua kat rawang.muka dia mmg ada meh ngan apat..hihi

Suliana said...

erin,
insurans tak cover..yang dia cover kalau masuk spital & rawatan..
tiup juga telinga dia, tapi bila fikir balik, air tu nanti masuk dlm tinge dia balik..huhu..

Suliana said...

uji,
ko pun tau??hehe..advance nampak..oo, bagus ea..insya-Allah amik kot.

nozieyusof said...

suliana,

ape simptom2nye yea..sejak fahry dh pndi garu, mmg selalu la dia garu2 kat area telinge. selalu pk gatal bebenor ke tue. nk cuci tinge dia gune cotton=bud tue tp seram betol takut tercucuk masuk dlm

cimane eh?

Suliana said...

nozie,
tanda2 aqil ialah telinga dia berair/ bernanah, sebab dia demam, batuk & selsema sebelum tu. pastu, baca dlm pamplet dia kasi tu, bayi menggaru telinga pun ye juga tu..

Anonymous said...

garu telinga?? ammar pun garu sokmo..huhuhu *kakma*

Ejamaria said...

sabar...sabar...dari info doktor pakar yg akak jumpe... klu tak mampu amik pneumococal vaksin tu, amik flu vaksin pun bole gak, harga murah lg, tp vaksin ni lebih utk elak jangkitan selsema... at least bile takde selsema takde la telinga bernanah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails