Thursday, February 4, 2010

susu untuk anak ibu:-)

Apa mau cerita??semalam sekali dua entry aku update.hari ni, tak de idea la plak..kadang-kadang jadi blogger ni, buntu nak cite apa..hehe.. dah lama tak cite pasal breastfeed kan.. apa cite terbaru?? Sehingga ke hari ini, aku still lagi BF aqil..dah setahun dah budak tu nenen ngan ibu dia..alhamdulillah..

Production aku maintain okey lagi.. Tapi, kalau dulu nak dapat penuh sebotol tu, tak sampai sepuluh minit dah penuh..kali ni, sejak dua menjak aku pam kat partition ni, makin menurun la pulak..nak sampai ke 5oz sebotol tu amik masa juga.. Last-last aku end up dengan 4oz aje.. Malas nak tunggu lama-lama..

Maybe, sebab aku pam di partition sambil aku buat keje, dia tak concentrate sangat, so production kurang.. Maybe juga, aku dah kurang makan milk booster ni.. dulu, aku makan gak makanan penyumbang susu banyak ni such as barli suam, susu anmum, longan la etc etc.. sekarang, aku dah kurang sikit dah.. may be, macam berlagak sikit susu aku banyak, so tak payah makan benda2 tu sume..hehe..pas ni nak kena start balik amik milk booster ni.

Penyakit "M" tu kadang datang juga.. sambil susun2 botol sebelum gi kerja tu kan, terfikir gak "bosannya hari2 macam ni".. tak baik kan fikir macam tu kan.. Tu semua pengorbanan seorang ibu. Pahala semua tu okey..Semua ibu nak kan yang terbaik kan untuk anak-anak dia..Aqil hanya kanak-kanak biasa yang tetap akan mendapat sakit even dia minum susu ibu yang banyak antibodi.. tu jawapan utk setiap pertanyaan "kan minum susu ibu, demam jugak??"

Aqil dah setahun pun. memang production susu akan berkurangan.. cumanya, aku kena rajin pam & direct feeding kat aqil. aqil memang menunggu je time balik tu nak nenen.. Camana kalau aku terpaksa outstation, aqil nak nenen ngan sape malam2 untuk pengubat tidur nya.. nenen ngan ayah aqil la..haha..kena gigit ada lah..

okeylah, just coretan pagi ini..tetiba plak dapat call kena gi duscussion..tata!!


3 comments:

Anonymous said...

nenen dgn ayah..cabbut ah putin ayah..hahahaha.. *kakma*

Erin Rashid said...

pam bnyk siap2 then mtk zaki tlg bg dlm botol time aqil nk tdo
boleh?
ke nk kene ada ibu nye jugak time nk tdo tuh?
huhuhu

MaS PuTRi said...

suliana,

ini ke pam yang RM 488 yang suliana beli tu?

http://momslittleones.com/shop/product_info.php?manufacturers_id=33&products_id=214&osCsid=j60eernl981kbpskna8lgifbm2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails