Wednesday, February 3, 2010

nama awak cape?

Macamana terbitnya nama anak korang?? Adakah beli buku berkoyan-koyan and pilih nama anak dalam tu? atau pun, tengok nama dalam internet?? Atau nama yang diberi oleh atok, nenek, wan, tok ki etc2?? nama keturunankah?? aku pilih nama tengok buku. tapi yang pelik nye, sume penerbitan buku tu nama lebih kurang je..tak de yang canggih2 ni..

Hihi..saje je buat entry macam ni. terlebih rajin pulak nak update ni.. Aku tak siap lagi keje minit meeting aku tu..huh..tak suka aku buat benda ni, 3 jam pulak tu nak kena dengar balik recorder.. Ok, go back to the topic..

Nama aqil dapat daripada mana ye..ooww..actually tak de dalam list hasben aku.. Aku je berangan nak letak nama aqil something, tapi macam panjang sangat kalau ditambah Muhammad depan tu. Hasben aku kata, macam nama cina la plak kalau letak sampai tiga nama.. Sebenarnye, aku suka nama Aqil tu sebab ada satu hari aku beli majalah, ada gambar anak norjuma ex-tv3 tu. Masa tu, aku tak tahu la make up ke apa ke kan pipi budak tu, tapi memang putih pink la pipi dia..gebu lagi..namanya Aqil razak..tak sure la ada muhammad ke tak.. time ni kecoh pulak akhil hai ngan waheeda..Tapi ok what, dapat ilmu agama & kealiman ustaz akhil tu pun, apa salahnye, alhamdulillah.. 

So, oleh kerana nak pink gebu tu berjangkit ngan anak dalam perut tu, aku pun berangan letak nama aqil.. Sampai dah beranak pun, tak sure nama apa nak kasi, letak aqil je lah..means bijak..kuar-kuar, tak putih gebu pun anak aku ni..hehe..sekarang je, nmpk sikit la kecerahannya..nenek lenggeng kata macam anak bangladesh.. (nak kecik hati ke tak??ada 2 maksud tu..satu bangla hensem hidung mancung, satu bangla golap..hihi)

Bagi aku, susah juga nak pilih nama anak ni.. Aku bukan lah seorang yang kreatif nak pilih-pilih nama anak ni..  Kalau nak letak nama anak, tengok orang yang boleh dijadikan contoh yang baik.. Maksud yang baik.. Tapi, time pilih2 dalam buku tu kan, banyak gak yang reject..ni nama ex-boyfren, nama ex-girlfren, nama anak pak *** kedai jajan, nanti nakal, nanti besar, sume nanti2 la..hihi..

Sekarang,  bila kat nursey, budak2 kecik tu nampak aku, sume dah kenal then jerit "AQIL BALIK". macam lain je bunyi nye..ejek ke apa tuh?? babap kang.. hmm..pada pendapat aku, nama yang diberikan untuk anak tu mesti membawa maksud yang baik kerana ia doa untuknya. kalau nak dapat syafaat nabi muhammad, untuk anak lelaki, letaklah muhammad di depan tu.. Nama aku apa maksud nye?? suliana.. su tak de makna..liana tu lemah lembut & penyayang. jadinya "su yang lemah lembut dan penyayang"..haha..

p/s: mama kata takut nak prepare nama anak best2 sebab nak tengok rupa nya dulu..so, nama adik beradik2 aku simple & single aje..maknanye??

9 comments:

Anonymous said...

ade ke mcm bangla?? putih selepuk tuuuuu.... *kakma*

Suliana said...

ntah le..takde la selepuk sangat kak ma..dua lepuk je..haha

Ilhamny.com said...

bagus gak buat topik mcm nih..nnti bila linda dah blurrrr xde topik nak buat, linda nak ciplak topik nih gak leh..???hehehe

Suliana said...

boleh je..tiba2 je idea tu datang terus buat, tinggal keje jap..hihi..kdg2 tu boleh blank jap takde idea..

Dr faRyn faRhana said...

menarik entri ko kali ni.heheh.kang aku stori pulak camne bg nama aina :) tp nth bila pulak nk tulis ni.hehe

Suliana said...

faryn,
sila buat..to all mommies out there yg nak buat pasal entry ni pun okey..:-)

MaS PuTRi said...

hai suliana.. ur boy is very cute n_n

nak pilih nama anak memang susah.. spt kata my bro (dia sekolah pondok). he said kid's name akan menjadi sifat pada diri dia.. oleh itu, mari kita sama-sama letak nama yang baik-baik pada anak kita.

i pilih nama doter i sejak sekolah lagi tau! i memang simpan the name khas utk baby i sekarang. 8 tahun kemudian baru i berjaya realisasikannya, hehe..

Suliana said...

mas putri,
thanks sudi jengok ke blog saya ni.. thankx also to the pujian..kembang semangkuk jap..hehe..

Erin Rashid said...

sue,
aku pon asal bebudak kt nursery tuh nmpk aku
sure jerit benda yg sama gak
soh camimi blk!
aku pon tatau apa maknanya tuh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails