Thursday, January 7, 2010

Cloth diapers (update)

Hi!! Apa cerita kita hari ni?? Nampaknya, aku dah dalam kategori pemalas nak update blog. Bukan pemalas pun sebenarnya, kadang2 tu takde idea atau buntu.. Nak cite pasal apa pun tak tahu..balik2 cite pasal aqil, nanti  orang yang boring. Tapi, aku tak jemu2 cite pasal anak aku..Mana ada ibu yang jemu cerita pasal anak dia kan. Kalau kat opis ni, bagi ibu2 muda or ibu2 yang matang, kalau tak pasal kerja, pasal anak, suami, rumah tangga, kain baju tak lipat, balik nak masak apa bla bla bla..tu je la topik nya..pukul 5, punch out balik..hehe..

Ok, stop..Actually, dulu aku ada cakap pasal cloth diapers (CD) kan?? So, aku nak review sikit la sepanjang 2 kali penggunaan aku..2 kali je?? Yela, CD aku tu ada 2 keping jek, yang tu lah duk gilir2 pakai.. Ni pun  jemur dalam rumah, belum kering2 lagi, sebab aku basuh pakai tangan, dah 2 hari tak kering, so semalam baru aku jemur kat luar..

Pada pandangan aku, sangat bagus pakai CD ni. Memang menjimatkan duit dari bertaburan beli pampers every month. Pakai & buang.. Tapi, kalau pakai CD, sampai anak kita umur 3 tahun & boleh diwarisi oleh adik2 nya.. Aku memang berminat nak fully CD. Tapi, buat masa sekarang, initial cost nya sahaja yang kena dilaburkan. Tapi, selama beberapa bulan sahaja, selepas itu, anda akan menikmati penjimatan yang sepenuh nya..no more money for pampers. Suka tak?? Bapa2 bagaimana?? Fikirkanlah..

Daripada buang duit beli pampers, better beli CD. Setiap hari, ada saje longgokan sampah daripada pampers yang tidak boleh dilupuskan.. Leceh ke pakai CD ni?? bagi aku, time baby kencing, takde masalah nak basuh..rendam je.tapi, time dia yak yak, jenuh nak menyembur..tu je la..Bagi aku, aku suka. Memang kena rajin membasuh sikit la. Tapi, nak jadi ibu2 kan memang kena rajin..ahaks!! Nursery macamana?? Kita tak suruh pun dia basuhkan, letak dalam beg plastik je then pulang balik pada kita, kita balik basuh la..

Ada orang yang memikirkan, bukan keje kita untuk memelihara alam sekitar, who cares?? i do.. Bumi ini akan diwarisi oleh anak2 kita untuk meneruskan kehidupan pada masa hadapan. bagaimana rupa Bumi pada masa hadapan?? bertimbun2 dengan sampah sarap yang tidak boleh dilupuskan?? Lu pikir la sendiri!!

Ok, summary daripada pandangan ku :
  • CD memang dapat jimat duit, dengan syarat beli CD mengikut keperluan anak, bukan mengikut nafsu CD itu cantik, menarik, tertarik & cute.. Kalau macam tu, tak jimat la gayanya.
  • Kalau dah beli CD, kurangkan penggunaan pampers, lagi bertambah jimat
  • Pakai CD kena rajin basuh, ibu2 kan memang rajin..tak kisah la berendam selama berapa hari pun, nanti kita sakit mata tengok, kita basuh juga kan??
Buat masa ini, aku masih lagi bercita2 nak kumpul CD sebanyak yang mungkin. Sebulan 2 keping. Sampai la dia mencecah 30 keping, baru aku stop..aci tak??hehe..tahun 2010 adalah tahun berjimat cermat untuk aku..hari ni sogo sale pun aku tak pergi, ada perubahan yang baik tak??hehe..ok, sharing is caring tata..


mama little helper!!

*********
Oleh kerana banyak permintaan untuk entry ni (ceit, perasan), aku link kan ke website yang aku suka baca ni. Dia seorang kaunselor laktasi di samping menjual barang2 baby & yang berkaitan ngan parenthood. Dulu, aku ada link kan kot. tapi tak pe, aku link sekali lagi. untuk faryn, ye, aku rekemen kat ko ni..kalau tak nak najis baby tu melekat sangat kat CD tu, boleh letak nappy liner, jadi senang keje skit...  okey..

31 comments:

Me_Lina said...

CD best!... sokong sapa yg pakai CD neyy... mommy2/daddy2 yg rajin je leh pkaikan anak dier dgn CD ney... hehhehe... jom sama2 kumpul CD ngn kak ena... tgh berusaha mencecah 30 keping.. egehehehhe...

HaLuSiNaSi said...

ko pakaikan aqil cd ape su? hr tu aku bli utk amir babyland.. ade 5.. tp bapak dia pemalas nk pakaikan amir.. aku la time balik dok menepek pakaikan cd kat amir.. eh, aku ade jual.. coolababy n babyland.. hehehe... mau tau rege roger2 aku.. :)

Suliana said...

kak ena,
kita baru 2keping, bajet sebulan 2keping je..hehe

Suliana said...

amisy,
alu try mama lillte helper.ada akak sekolah aku kenalkan..
ko ada jual??berapa tuh?? hope murah dari blogger2 yang lain & postage free..hahaha..

HaLuSiNaSi said...

wakakaka.. brp la ko bli tu? klu jual kt kwn2 leh dipertimbangkan.. ahahaha...

Suliana said...

amisy..
amboi amboi amboi..bisnes nmpak..hihi..aku beli, sekeping rm 48. ko tgk kat side bar aku ni ada website "inhousebelibelah", dia pun jual coolababy. ko jual brapa?

Ilhamny.com said...

kalau pakai CD nih brp jam skali kena tukar bg baby yg kencing byk..?? mmg xde pengalaman lansung pakai CD nih..

Suliana said...

kak belinda,
cd ni pakai sama mcm pampers.bezanya yang ni lepas pakai, basuh.. kalau baby kencing byk, boleh letak 2 insert/soaker dlm dia.. sekarang dah glamour benda ni.akak tgk la kat side bar saya ni, lunatot.dia salah seorang penjual cd & mcm2..

faRyn faRhana said...

su, cam menarik je. kalau aku start berjinak-jinak ngn CD dari skang mesti bagus kan. emm sila rekemen :)

Suliana said...

ye faryn, bagus..ko boleh refer kat sini..antara kaunselor lactation & juga jual brg2 baby
http://www.diyaluna.com/diary/2008/11/27/cloth-diaper/

rihana said...

haha tau je ko sogo ade sale. aku taktau pun haha! sungguh

Me_Lina said...

brand apa sampai rm48? alya pakai coolababy... 2 insert... rm26 jah.. hehhehe... pastu baru ada 2 keping moomookow... sekeping dpt hadiah... sekeping beli... sbb mahal rm73 satu... hhhuhuh kalu laki aku tau... mampuih... baru2 ney dpt hadiah valcro lak... pada kak ena dh pakai 3 jenis yg berbeza... sama je hasilnyer... hehehhe

Suliana said...

rihana,
aku kan duta sogo..sebab poket kosong je aku tak pegi ni..tapi, rasa melambai2 je sogo tu kat aku..esok jumaat..hehe

Suliana said...

kak ena,
brand mama little helper. tu la, nak cari apa beza ngan yang murah tu..igt nak beli juga coolababy tuh..

Me_Lina said...

sogo sale ka? ayyyoooo... leh cr baju tdo alya ney... sudah singkat2 semuanyer...

Ilhamny.com said...

sue,kat sogo ada jual tak..??..menarik gak nampak..kalau kat sogo ada jual, leh terus beli..

Suliana said...

kak ena,
ye, sale kat tingkat 7..ye ke baju alya sume singkat? ..hehe

Suliana said...

kak belinda,
tak sure sogo ada jual ke tak.rasanya takde, selalu kita beli online je..

Ilhamny.com said...

sue,,tuk soklan td da dpt dah jwpn dia..hehe

cik EPAL said...

comelnya baby tuuu :)

Ilhamny.com said...

ok sue..dah beli dah..thanks 4 ur very2 good info..muahh

Suliana said...

kak belinda,
wah..dah beli??akak beli kat website mana??bagus2..leh try dulu la tgk camana kebaikan & kesusahannya..hehe

kaklong nuzula said...

Salam perkenalan... tersampai sini... utk info CD dan giveaway silalah ke;

http://happy-clothdiapering.blogspot.com

angah said...

salam..

betol la su, akk tao psl CD ni pon dr member.. dia yg start cte psl CD, dia try brand Lunatots tu.. mmg mnjimatkn dia kate tp 4 sure berkorban sket sbb kene rajin sket la tang nk cuci CD tu kn..

akk dh tgk pnglman dia tu dh berangan2 nk gune gak kalo de rezki utk baby nnt.. tp kenangkan initial cost nyer plak kn..

tp mmg berbaloi2.. bgus la su dh start gune utk aqil encem tu :p akk sokong sngat2.. cewahh..

Eyriqazz said...

CD tu nampak lagi comel dari pampers..

Great Teacher Onizuka

siti fathiyah said...

salam singgah!!

Suliana said...

angah aka kak is,
akak, initial costnye boleh dikumpul dari sekarang..akak slow2 la kumpul, mesti best tu..berbaloi baloi..

Suliana said...

eyriqazz,
memang comel lagi menjimatkan..iman kena tolong azwa la basuh Cd tu nanti..hihi..

Suliana said...

siti fathiyah,
tq sudi singgah..singgah la lagi..i'll link u k..

MaS PuTRi said...

syok betol baca ur blog. i pon ada kesedaran nak guna CD ni.. malangnya i baru tahu pasal CD ni after giving birth so tak sempat buat preparation utk baby first ni. futhermore i risau kalau slalu2 sangat pakaikan baby i pampers esp waktu go out after read this artikel

http://masputriworld.blogspot.com/2010/01/bahan-beracun-dalam-lampin-pakai-buang.html

alang2 saya nak tanya pada yang jual CD dengan harga berpatutan boleh PM saya tak. sebelum tu suliana, saya nak tanya boleh? berapa keping CD yang u bekalkan waktu hantar baby ke pengasuh? thanks atas jawapan. really appreciate

Suliana said...

mas putri,
i dah baca kat blog u. actually, aqil lum pakai cd sepenuhnya sbb dia baru ada 2 keping je.. i nak beli sekali gus tak cukup bajet. so i peruntukkan setiap sebulan 2 keping beli. berapa keping yg kita bekalkan tu sama juga la mcm kita bagi pampers..aqil bawa maksimum 4 keping je.tapi dia pakai 3 keping pun dah cukup klu berak tak byk..huhu. u boleh tgk kat link yg i bagi tu & side bar i - inhouse beli belah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails