Thursday, December 31, 2009

wanita bekerjaya vs surirumah

Dah 4 hari aku jadi surirumah sepenuh masa.. huh..kalau ada pertandingan surirumah paling worst, kasi kat aku la..hehe.. bukan senang nak jadi full time house wife tau..lebih2 lagi aku ni.. Kalau aku jadi surirumah, masak pun aku tak buat, sebab aku kejenya menjaga anak je.. Tengok lah sekarang ni, aku belum mandi lagi..nak tengok ke??tak payah la..kusut masai..hehe

Anak je aku dah mandikan..lauk pauk sume mama beli tinggal masak nasi je.tu pun aku ngelat suh sepupu aku masakkan..kalau dia ada, bolehlah dia tolong, kalau takde, aku ngan aqil la masak nasi dengan si budak kecik itu bergayut di kaki aku..Tapi, tadi sempat aku masak sayur bayam..hehe..tu pun sebab bayam dah siang..

Macam ni rupanya jadi surirumah.. Kalau aku, aku nak bibik sorang..haha.. mama kata, "mama dulu anak kecik2 sume boleh buat, ko apasal sampai ke petang tak mandi lagi" huhu.. dulu anak mama tak merengek macam aqil ni..terer la mama aku ni, bekerja, balik tengahari masak,bila free jahit baju, jahit langsir etc2.. Aku nak basuh pinggan pun satu perkara yang menggelisahkan telinga..

Kalau aku bekerja, aku takde la risau sangat dengan keadaan rumah. Aqil gi nursery, balik kalau rajin masaklah, kalau tak rajin, beli aje ..tapi kalau makan beli pun, muak juga..kalau ada yang rajin menolong menjaga aqil aku ok je masak..kalau aku bekerja, diri aku ni terurus sikit..boleh make-up2, pakai baju cantik2..kalau duk rumah, serabai je..

Aku tabik toing toing toing la kat surirumah yang mampu buat keje rumah sehari suntuk. Dia la orang yang bangun paling awal, dan tidur paling lewat dalam rumah tu..aku tido lewat gak tapi update blog..haha.jangan ingat best jadi surirumah ni (bagi pendapat aku la).. Tensen aku, kalau time management tu betul, barulah nikmat jadi surirumah ni. Tiap2 bulan, "abang, nak duit"..hehe, tu je tau.. Kalau wanita bekerjaya, duit nak belanja itu ini sume sendiri..abang wat senyap je kalau tak diperingatkan..hehe..(apasal topik duit plak ni??)

Okeyla, baik aku gi selesaikan apa yang patut..kang bangun plak budak kecik tu, suhu dia dah normal dah bang, jangan risau..sejuk dah badan dia..hope berterusan baiknya.....ok, see you!! Selamat Tahun Baru 2010.. Moga tahun yang akan datang ni, akan memberi perubahan yang terbaik dalam diri kita semua..azam jangan dipandang ringan, lunaskan jika mampu.chewah..tata!!

Wednesday, December 30, 2009

bila dia demam..

Akhirnya..dihujung hening malam, baru aku dapat update blog aku ni..aqil baru je tido..Dia demam lagi, hari ni hari ke dua. dah bawa pegi klinik tadi, aqil dapat ubat demam, antibiotik & ubat bontot.. Selalunya, kalau kasi ubat demam, panas nya akan turun sikit, tapi demam kali ni, memanjang panas..risau juga..aku pakai ubat demam yang lama..may be dah tak elok kot ubat tu. bila gi klinik & mkn ubat, baru la turun panasnya.. siap sepah2kan tisu, baju yang dah berlipat etc2..mcm orang tak demam jek..

Kali ni, aku tak dapat la nak tolong mama buat apa2 pun kat rumah ni..Aqil pantang letak, nak berdokong je..makin ramping la pinggang ibu ni aqil oii... tapi, ramping sebelah je, dpt bayangkan tak??hehe.. Susah juga jaga anak sorang2 ni..ingatkan ada assistant, tapi assistant lari ke kl la plak.. Sori ye pak cu ali, nanti pak cu balik tgk bilik ni bertambah sepah sebab aqil teman ibu main tenet sambil mkn biskut atas katil..pastu kan, aqil nak main bear, tapi aqil tak tahu ni bear sape..tgh main2, tiba2 aassshhhuummm..ada habuk la..memang tak dapat nak tolong la bilik ni..



masa saya tengah sihat..
Aku dapat lihat perkembangan aqil sepanjang aku bercuti ni.. dia dah pandai cakap papapapa mamamama.tapi bukan ibu & ayah.huhu..apa la aqil ni, mana ada papa mama..ibu la!! pastu, dah pandai babai, tepuk tangan, turun dari katil sendiri..mengejutkan sangat..time aku tengah main tenet, tiba2 je dah ada kat bawah..lagi, dia dah pandai geleng kepala..tak nak, geleng, nak pun geleng juga..aqil aqil..patutla demam, byk sgt yang pandainya.. berdiri pun dah slow2, tapi kejap2 je..aku try nak upload video, tapi, tak boleh la..dia tak kuar video tu..

okeyla, nanti kalau ada masa kita update lagi..esok malam dah blik kl tapi nak gi kelang dulu.hehe..ayah, jangan lupa amik aqil kat sana..atok tak nak masuk mrr 2, jem..maklumla..tahun baru..kalau tak nak amik kitorang pun takpe, atok hantar, tapi lewat skit la ayah leh jumpa aqil..hehe..ni aqil demam sebab rindu ayah kot..air liur menjejeh2 je, nak tumbuh gigi lagi ke..tak pela, ibu harap aqil demam biasa je, demam nak pandai, ok sayang.. senyum sikit.. salam tahun baru semua!!



Tuesday, December 29, 2009

i'm still there..

akhirnya aku sempat mengupdate blog aku sekali lagi untuk hari ini. kepala aku dah pening2 & pusing2 asyik bangun tido je, bukan sebab nak tido sangat pun, tapi menemankan aqil tido, mood aqil hari ni asyik nak merengek je..badan dia panas skit, tapi dah kasi ubat demam tadi..

banyak cerita nak story..aku pendamkan je sebab ayah bawa laptop gi keje..huaa!!bosan gile..hari ni baru ayah tinggalkan broadband dia..aku mulakan cerita dengan "AKU TAK JADI PINDAH"..camana tuh??

semalam, aku baru sampaikan mesej kat PA bos aku yang mengatakan aku akan dapat surat tarik balik sebab post aku tu qsnye tak nak kuar dari jabatan tu. so, kementerian tu tak nak pakai qs la. hampeh tul..aku ni kira dah malu la wei nak patah balik..hadiah dah dapat plak tu, jamuan sume dah buat..berapa orang celebrate aku masa nak kuar hari tu. tup tup, isnin depan aku masuk tempat tu balik..ish, malu tu..

nak dihebatkan lagi cite, aku dah agak dah..semalam aku nak terhantar la sms kat akak sebelah partition aku tu (nanti ada orang duduk kat tmpat aku tu), tapi dlm hati aku "tak payah la, nnti ada la tu orang kasi tahu" betul rupanya..hari ni, 1 maju junction tu dah tahu..tak payah masuk melodi, ada dah orang sampaikan..nanti isnin, masuk lif, cover muka ngan beg2 yang byk tuh..

so, pas ni aku tak tau lagi aku gi mana..ala..kalau boleh tak nak duk unit yang sama..maknanya aku takde keje lagi..bagus gak tak pindah, takde aku pening kepala pikir camana nak gi keje..ok..babai!!

About Him

1. First time you met him - when and where?
Di Uitm shah alam tahun 2000.masa tengah kemas kelas nak masuk kelas part 1 tuh..

2. Love at first sight?

Tak juga..love at first smile..haha..sape yang tahu, tahu la..
 
3. Who is he when the first time you met him?

-He is my classmate and never smile to him until dot dot dot..haha

4. How long does it takes for him to ask you out for a date?

I yang ajak dia kuar..dia kan pemalu..haha..kalau nak cakap2 pun, dlm kelas/tepi koridor..hampir nak graduate baru leh gi date..lama kan??tapi sbb kitorg selalu nampak dlm kelas, it's ok la..

5. First place dating?

KLCC. Senang nak gi sana, ada lrt..hehe

6. How he proposed?

Tak de proposed2 dah ni..kalau tanya dia, mesti dia jawab, i yang paksa dia kawin..haha..jahat tul..ntah, tang ni memang tak ingat lansung..kalau la boleh diimbas kembali..

7. Special date with him?

Salah satu kesilapan ku ialah tak mengingati tarikh2 percintaan kami..tapi yang i ingat adalah setiap ogos..tarikh bday 15/10, tarikh tunang 26/10/06, nikah 2/6/07, aqil born 20/1..

8. Changes that he asked you to do?

-Bangun tido awal dari dia..sampai sekarang belum terlaksana..hehe..lagi, jangan marah2, bebel2..(biasala iman, pompuan kalau tak bebel tak sah, baik kawin ngan orang bisu kalau taknak pompuan bebel)

9. What is about him that you love so much?

Dia seorang yang penyayang..kalau marah2 pun, i know that is my fault..

10. What is about him that you wish he would change?

stop smoking.cool down & control your hot temper.

11. You lose your mind and crack your head when he?

marah2..cakap kasar.menci tau..

12. You will smile through your eyes for the whole day when he?

of course happy. bila tengah ada duit banyak & xde plan untuk duit itu..bila agaknya waktu itu akan terjadi..hehe

13. Complete below sentences"My love towards my husband is as big as...?
tak dapat digambarkan dengan apa benda kat dunia ni..kalau tak, takkan i kawin ngan dia..haha

nak juga selit gambar..


big day at kluang


i love red :-)


p/s: nak tag erin, uji, yat ekhram, mamaelly, irin putri, along yana, ida. sape2lah nak tag,sila copy..hihi..

Sunday, December 27, 2009

Bergambar dengan celebriti..

Korang kalau terjumpa dengan celebriti ada rasa jakun tak?? Aku tergolong dalam kategori itu..hehe..mama kata, kalau jumpa ustaz ke lain la nak jakun pun..ni jumpa artis..huhu.. Saje nak share ngan korang2 je.. Dalam hidup aku ni, aku adalah sekeping dua bergambar kenagan ngan celebriti.. ada yang dapat bergambar bersama, ada yang gambar dia sorang je dari jauh..hehehe..

Kali ni, gambar dari koleksi album aku sendiri.. dari yang glamour sampaila yang suam-suam kuku je..jom kita layan gambar2 di bawah..



Sape tak kenal anuar zain..time ni, aku gi dinner sime darby. dengan beraninya aku mengofferkan diri untuk bergmbr bersama beliau..very nice person..tapi, kalau sebut anuar zain, ramaila pompuan yang gila nak cium dia..ish ish ish..fanatik tul..tak ingat dah dosa pahala..

Lagi, gambar ngan awek kat bawah ni..masa ni aku ngan adik & kazen aku gi tgk konsert AF 6 kat istana budaya..masa ni tengah pregnant kan aqil kot..hehe..putih betul si nana ni..make up or memang putih, aku tak pasti..yang paling kanan tu sepupu aku ye, jiji..bukan artis..hehe
 

Lagi, aku pun main rembat je..mana ada artis yang lalu & free, aku pun minta nak ambil bergambar..hehe..yang ni Yani Mentor..baru lepas kawin ni..abaikan muka aku yang ala2 makcik tu..hehe


Lagi yang terbaru hari ni 27 disember 2009..jeng jeng jeng..hot & fresh from d oven.. Dia gi makan kat Kluang Station di Kluang ni.. Kebetulan, aku gi breakfast kat situ juga.. Dengan short pant paras lutut & bawa beg LV ko..

ala..aqil ni cover muka ibu plak..tak jadi..sekali lagi..

ceria ok..azwan ali tak kisah..
"Jauh makan bang?? I ada bisnes kat sini, Insya-Allah..sape nama baby ni??Aqil..ok Aqil, tengok kamera tu..ok..kim salam family semua yek" Actually, dah banyak kali aku jumpa azwan ali ni, tapi, ni dah belakang aku je, apa lagi..atok aqil yang excited nak amik gambar, pastu boleh dia jalan dulu gi keta..lain kali la ayah ek..hehe..Nasib baik dia tak tanya u & anak u dah mandi belum??hehe..aku & aqil tak mandi lagi pagi2 macam ni..salin baju je..tu pun pakai suar tido..hehe..tak senonoh betul..

Okeyla..nak siap2 gi kenduri..ayah aqil dah selamat jalan dah tadi..till then, bye..

p/s: dulu, nak sangat bergambar dgn Dato' Siti..

Saturday, December 26, 2009

Hujung minggu ku..

Aku dapat juga nak update blog aku kali ni, aqil tgh tido..Setelah seharian dia main dari pukul 5 tadi & memunggah-munggah rumah tok ma ni, akhirnya dia pengsan keletihan..Cuti hujung tahun memang best!! Kali ini aku menghabiskan cuti ku di kluang. Sepanjang aku bekerja, tak pernah lagi aku dapat cuti panjang kecuali tahun ni dan insya-Allah tahun2 seterusnye..hohoho!!

Aku takde la pegi mana2, kecuali petang tadi aku ke parkson membeli hadiah kawin jiran sebelah rumah aku ni..Kluang dah ada parkson tau..Hmm..best juga..dapat la aku sehelai baju kemeja bunga-bunga, nak wat jalan2..hehe.. Sekarang ni, kalau gi shopping, baju aku adalah yang terakhir dalam list.. Selalunya shopping untuk Aqil je, untuk ayah aqil pun jarang2..untuk ibu, lagi la laaaassssttt sekali.. Tadi tu pun, setelah kecek2 ngan ayah aqil, dapat juga la..hihi..tq ye abang..bukan selalu dapat ni, time bercinta je dapat hadiah, time jadi isteri ni, kena catu memanjang..kalu takde apa2, jangan harap la..kalau ada apa2 pun, kena keluar air mata darah baru dapat..(tipu la tu, mana ada air mata darah..)

Esok, kena pegi kenduri kawin jiran sebelah ni..baju apa plak nak pakai ni..dah la tak bawa baju dari kl..baju lama2 ada, tapi baju lama la..tak best nye..belasah je la, aku dah kawin pun, siap bawa anak lagi, takde orang nak tackle dah..huhu, statement tak ingat!! Ayah aqil balik sorang2 esok..hati-hati ye abg, jgn tido plak masa drive..tahu hati mu berat nak tinggalkan kami dua beranak ni, yela, takde orang nak temankan abang tu. Jangan sedih2 plak dok umah sorang2 tu..hehe.nanti sayang hantar la gmbar aqil byk2..macam dalam pantang dulu..heehee..

Actually, ada banyak gambar aqil untuk dikongsi bersama..tapi, penulis blog ini berasa malas untuk upload gambar..nantilah kita upload yek..upppss..aqil ceria di sini, alhamdulillah kesihatannya baik2 saja..dia dah boleh lepas tangan sambil berdiri, tapi dalam 5 saat je..pastu..pegang balik..takut lagi agaknya..hmm..tadi pagi, aku bawa aqil tatih atas rumput..orang2 tua kata, kalau nak anak jalan cepat, bawa berjalan atas rumput yang berembun.. Tapi, sebenarnya, kebetulan aje, aku tunggu ayah aqil beli breakfast kat luar tadi..esok boleh tatih aqil atas rumput lagi..hehe..

Aku juga dah try cloth diapers yang aku beli dari kak nini..kalau dari segi wee wee aqil, okey, tak bocor..tapi bila dia poo poo, amboi amboi amboi..tak larat tengok..berak dah la setimbun, angin juga aku masa menyembur poo poo dia..warna tak hilang plak tu..dah seharian aku rendam CD tu..hope esok dah hilang warnanye.. Nanti2 gaji bulan depan, boleh beli lagi 2 keping..kumpul sikit2 la..

Okeyla, sampai sini saje.. nanti kita sambung berblog lagi yek..selamat bercuti..drive carefully..kesian tgk org accident bas sani express dlm berita tadi..malang tak berbau..hati2 tau di jalan raya..bye bye!!





Thursday, December 24, 2009

hari terakhir..

Hi!! walaupun sibuk, sempat lagi aku nak mengupdate blog di hari terakhir aku di sini ^_^.. Ntah bila lagi aku dapat buka blog kesayangan aku ni.. kena tunggu aku masuk tempat kerja baru, ada ke tidak pc aku pun tak tahu.. Aku pun baru dapat pc ni, tak puas lagi aku godek-godek pc ni dah nak kena blah..


muka sape lagi kalau tak muka anak bujang ni..


ni lah kawasan aku, kecik je kan..mujur ada meja..


bersepah2..memang tiap2 hari mcm ni..konon byk keje la..

selamat tinggal my work station.. walaupun ni bukan tmpat sebenar aku (sementara nak tunggu renovation cawangan aku ni, aku pun dah blah) aku terasa best juga la duk sini..ada kawan2 yang baik hati.. nanti aku dah pindah, sape lagi nak tolong teman aku gi sogo, gi merayap, tolong angkat aku masa aku tengah cirit..hehe..



ni pulak kawan aku yang tinggal sorang2 kat Maju ni..bye nana!! 10 budak hitam, dah tinggal 3 orang je.. nanti sape plak nak teman ko gi mkn hanifah tu..nak tunggu ane turun kapal ke??hehe..pas ni ko kena diet la, nak mkn dah takde geng ..atau ko kena cari komplot baru..hehe.. aku nanti pun sorang2 je kat sana.

Tapi, bila kita fikir balik, sampai bila kita nak kena ada geng??Kalau kita tgk bos2 atas kita tu, mkn sorang2..takde plak kita ajak dia "bos, jom la join kitorang mkn, sian bos mkn sorang2" ada berani cakap mcm tu?? paling tidak pun, dia tapau ke, dah mkn kat umah ke..sebab tu lah bos bengang je kalau kita gi breakfast pagi2 cari staff, sume gi makan.. Sebenarnya dia jeles dia takde kawan nak mkn..hehe..(just kidding)

Pasni..(chewah, ayat budak baru yang belum jumpa geng), bawa bekal/ roti gi keje, tengahari-makan roti tu lagi..balik umah baru melantak nasi.. aktiviti ini akan berterusan sampailah aku dah beramah mesra dengan orang2 di tempat baru..hehe..di samping penjimatan duit..haha..

okey..kalau aku dah siap kemas, aku update lagi..huhu..tata!!

p/s: aku tak ambil lagi gmbr ngan signboard cawangan ini..perlu ke??hehe..

Wednesday, December 23, 2009

terima kasih!!

Masa berlalu beitu pantas minggu ini. Aku masih ada sehari saje lagi untuk siap-siapkan apa yang patut..meja belum kemas, maklumat dalam pc belum transfer..argghh..macam-macam!! serabut..esok, mau berpikul-pikul aku bawa beg balik..tolong!! sape nak tolong angkat nih..(minta tolong driver i amik depan maju ni la..hehe)..

walaupun sibuk, aku tetap nak update blog aku ni..nanti basi plak cerita, kang ada yang aku lupa..hihi.. Unit aku belanja aku makan kat Selesa Inn kat depan maju ni..aku tak pernah pegi situ..Boleh tahan la, lauk-lauk tengahari memang sedap untuk disumbat ke dalam perut aku yang memang tengah lapar tadi..

sempat juga aku diminta untuk memberikan sepatah dua kata terakhir kepada unit aku..takde la air mata okey, sebab aku pun xdela berapa close sgt dgn diorang.. tapi, aku terharu juga la, ingat juga diorang nak wat jamuan untuk aku..yela, aku ni sape..hanya melukut di tepi gantang..hehe..anyway, thanks ye..aku pun tak tahu sape yang belanja tadi..tima kasih byk2..

Yang takde masa tu big boss je, bercuti..takpela, aku pun segan-segan lagi dengan diorang sebenarnya.. Okey.layan aje gambar di bawah..nanti kita story kenangan bersama mereka plak..













 Hadiah yang tidak ternilai..seven in one..tafsir al-quran.. Moga-moga yang membaca & yang memberi mendapat pahala berganda.. Aku memang nak beli dari dulu, tapi tak terbeli sampaila ada orang kasi..hihi.. Semoga Allah merahmati kamu semua!!

Tuesday, December 22, 2009

Minggu yang sibuk..

Assalamualaikum..sihat semua?? Aku alhamdulillah sihat, tapi batuk ku belum habis lagi.. Mana nak baiknya, ubat batuk pun tak makan..hehe..Aqil pun batuk tak hilang lagi, baby lagi la doktor tak galakkan makan ubat batuk & selsema, aqil cuma makan ubat untuk cairkan kahak je, tapi kadang2 skip makan juga..

Apa cerita kali ni?? Actually, aku takde idea nak tulis apa..kadang2 idea tu datang mencurah-curah, kadang2 tu takde idea, tu yang malas nak update tu.. Minggu ni adalah minggu last aku di JKR ni..minggu depan aku dah bercuti panjang, insya-Allah..yeay!! bestnye boleh cuti lama-lama..Tapi, kalau seminggu tu terasa sekejap je..

Insya-Allah kali ni, aku berdua je ngan Aqil..ayah aqil tinggal kat KL ni, keje..Takpela tinggalkan suami sekali sekala..Baru sang suami terasa rindu skit kat i ni..ahaks.. Kalau tidak, panas!! Asyik nak bercakaran je.. Bak kata peribahasa sayang isteri tinggal-tinggalkan..ni aku tukar skit, sayang suami, tinggal-tinggalkan.. Ala, bukan pegi mana pun, balik kampung je..haha. kan aku dah pernah cite, tu je la destinasi percutian aku setiap tahun.. syukur dengan apa yang ada..

Minggu ni, agak busy skit, yela..minggu last..Banyak benda nak settle. fail meja baru nak buat, haha.. Nota serah tugas yang ala-ala takde tu, SKT lagi nak kena siapkan..kalau sempat nak register Board.. Nanti kalau dah pindah, payah pulak nak jumpa bos2 yang ada title Surveyor nih.. Banyak lagi la nak buat, nanti dah tak jumpa Sogo..nak kena say bye bye to Sogo lagi..semalam dah pegi, hari ni Sogo panggil lagi.hehe..

Okeyla..sampai sini sahaja.. Nanti ada idea kita sambung lagi..


 

Sunday, December 20, 2009

Aqil 11 bulan..

Hari ini, aqil dah masuk 11 bulan.. 20 Disember 2009.. Dah nak masuk setahun anak ibu ni.. tahun depan, 25 Januari 2010, aqil kena cucuk setahun - lewat 5 hari dari bday aqil.. upss, bday aqil?? kawan-kawan, sila bagi pandangan, perlu ke ibu aqil buat birthday party sempena 1 tahun untuk aqil?? 20 hb januari, jatuh pada hari rabu.. maybe ibu aqil akan buat pada weken.. (eh, tiba2 dah ada keputusan..hihi)

tak kisahla, lambat lagi, sebulan je lagi..(ayah aqil tak suka bday party ni, family dia x sambut bday2 ni) tapi, cuba bagi alasan kenapa perlunya ibu aqil buat bday party untuk aqil?? alasan ku ialah :-
  • sebab aqil dah setahun.. kenangan untuk dia bila aqil dah besar nanti, ada la benda untuk dia jadikan kenangan ..(ada ke tak ek gmbar kenangan my 1st year bday party??) yang paling aku ingat, masa darjah berapa ntah, aku paksa mama beli kek hari jadi..mama pun beli kek sebesar cawan, aku sorang je makan..tu pun dah rasa best:-)
  • birthday party akan buat anak kita seronok..memangla dia kecik lagi, x faham apa pun, tapi dia seronok, ibu dua ronok:-)
  • yang paling penting sekali, KENANGAN..sentimental value kan.. hanya ibu-ibu je yang merasai..ayah ayah?? hmm..hati kering..macam kita punya persiapan kawin la, pompuan je yang lebih.. pompuan juga la yang duk tgk gmbr kawin smpai sekarang..hihihi
Tak kira, tak kira..walau macamana pun hebat tentangan, ibu nak wat juga bday aqil walaupun kita sambut 2 orang je, kan aqil? (lupa ke azam maal hijrah??).. okeyla.ni planning je dulu. Apa-apa pun, tungguuu....salam hujung minggu..

p/s: this is an auto publish entry

Thursday, December 17, 2009

Selamat Tahun Baru Islam 1431H

Salam Maal Hijrah untuk semua umat Islam di seluruh dunia.. Yeay, esok cuti..bukan cuti saje ye kawan-kawan, petang ni bacalah doa tutup & buka buku baru.. Apa azam tahun baru ni??hmm..azam tu memang punyala banyak, berkobar-kobar tuh.. tapi dah tak ingat dah azam aku tahun lepas camana..hehe..Sebabnya tidak tertulis dimana-mana.. Ingat dalam kepala je, tapi sampai sekarang, azam tinggal azam sahaja..

Ha, ni dah ada blog, boleh tengok-tengok balik apa azam yang kita tulis tu kan.. Bukan nak poyo menunjuk-nunjuk, tapi sekadar peringatan untuk diri sendiri.. Kalau nak buat jahat, haa, tengok balik la azam yang tercatat ni..huhu..

Harapan ku pada tahun baru Islam yang akan datang kejap lagi ni ialah :-
  • tentunya menjadi umat Islam yang menurut perintah Allah.. Yang mana lompong-lompong tu, sila la refill selalu.. yang mana belum buat, sila la buat tahun ni & mencuba ke arah itu..
  • Nak jadi isteri yang solehah..hihi.. nak bangun awal, kemas rumah, gosok baju, masak setiap hari kalau ada lauk dalam peti, jaga anak baik-baik sampai aku kurus kering ^_^ Nak tambah baby hujung tahun..huhu..takut!!!
  • Menjadi anak yang baik kepada ibu bapa.. berbaktilah kepada mereka selagi mereka masih hidup & jangan menyusahkan hati mereka..
  • semoga aku dan keluarga panjang umur, dimurahkan rezeki yang halal, dikurangi bebanan hutang, dijauhi dari segala bala bencana, di beri kesihatan tubuh badan yang baik
  • Harapan untuk suamiku, semoga menjadi suami yang mithali & baik, bertangunggjawab, jangan garang-garang, rajin tolong isteri (sekarang pun memang dah rajin), kasi duit banyak2 kat isteri.. hihi, tolong jaga anak, kemas rumah bla bla bla.. (kalau boleh, semualah abang buat..heee..)
  • Untuk anak ibu, Aqil jangan nakal-nakal. semoga aqil jadi anak yang soleh, bijak, sihat & ceria selalu.. suka pergi nursery, suka minum susu ibu, suka makan.. semua yang terbaik hanya untuk mu..
Ni azam ke wasiat ni??hehe..wat ever la..harap-harap menjadi la ye..terutamanya dua yang atas tu..hehe.. Okay, akhir kata, salam maal hijrah..

Wednesday, December 16, 2009

selamat pengantin baru, liza!!

Mari kita tengok gambar2 ini!! selamat pengantin baru untuk sepupu ku hazliza & suaminya, nazri.. 12 disember 2009.

aqil pakai sleeveless je..panas..


kami depan pelamin..budak kecik itu zikry snoopy


kami warga johor..anak & hasben i, tido..xmasuk gmbor..


i dah edit muka2 u all..cun x, mana ada eye beg, pigmentation, pimple:-)


cousin berkubang masa kecik2..liza & lina..lina, jerawat mu xdok doh..aku edit:-)


cousin dari tok jiring..masa kecik2 selalu cerita hantu ngaruk2 belaka, ambe tahu doh nawok tu, tapi laayaan je la.., makan a&w sokmo..hehe


kami di rumah besar kak yah..dok napok plok bunga harga seribu tu..


aiman yang comel (the one & only nephew)..nakal ye kamuk!!


3 of us.. rambut ayah aqil kenapa tu..:-)

selingan di tengahari..

Rajin plak mengupdate hari ni..nak cite apa??banyak sebenarnye cerita, pasal gi terengganu pun belum update lagi..tunggu..lain entry kita buat ye..Dah lama tak cite pasal aqil..lama ke??hihi..dua tiga hari pun rasa lama juga tau..macam orang tengah bercinta..

Gambar aqil tengah makan biskut..aqil dah pandai pegang biskut sendiri masuk mulut..lambat skit budak ni nak makan sendiri..semalam, lapar agaknye, sian plak tengok dia makan biskut beria-ia ..selalunya, kalau makan mesti dia merayap satu rumah, penat melaung nama dia, baru datang..tapi semalam, dia duduk je depan ibu dia, makan biskut sambil mata ngantuk nak tido..

ni bukan gmbar semalam, gmbr 1st time dia mkn sendiri..


seperti biasa, angkat tangan!!


lihat bulu mata saya..hidung saya belum baik dari selsema sampai hari ni..


selit skit gmbr ibu di hari perkahwinan mok ija:-)

sekian, terima kasih..^_^

kisah & tauladan


Rasa tersentak dengan cerita di bawah yang ku dapat dari email seorang kawan. Aku belum pernah lagi baca cerita ni.. Oleh itu, kurasa amatlah penting untuk dikongsi bersama. Terlebih dahulu aku ingin meminta seribu kemaafan sekiranya ada yang terasa / marah / menganggap 18sx dengan entry ni..Jangan salahkan aku, sebab aku pun dapat dari kawan2 yang forward2 email ni k sharing is caring..siapa punya cerita aku pun tak tahu..Kisahnya :

"Nini bekerja disebuah pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu di X . pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi terserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.

Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.
 
Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!

Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya, "Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu"!!!!!!!!!

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok ,tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan 'jiwa' Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.

Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.
 
Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang.."

p/s: ish ish ish..takutnya dengar cerita-cerita macam ni..Oleh itu, ibu bapa perlu menjaga adab & tatasusila walaupun di dalam rumah..kesian kat budak tu, apo nak buek..




Thanks nuffnang!!

Sebenarnye aku rasa aku masih belum layak lagi untuk aku bercerita pasal nuffnang dalam blog aku ni.. Aku dulu pun tak tahu nuffnang tu apa.. bila masuk blog orang lain, aku tgk ada benda biru kat side bar tertulis "ads nuffnang".. Aku ingatkan pemilik blogger itu peminat saiful nang..hehe..

Sampailah pada satu hari, iman message aku nak bagitahu dia ada blog..and aku pun kasi juga la address blog aku ni..dia la yang suggest kat aku suh masuk ads nuffnang tu memandangkan aku dah ada beberapa followers & blog aku ni ramai gak orang baca (ramai ke?)..mulanye aku tak berapa nak faham juga (sampai hari ni pun, aku faham skit2 je). Kita kasi peluang kat iklan untuk pop up kat blog kita.. Bila orang buka blog kita, tetiba ada iklan, ting ting duit pun masuk..kalau orang tu klik kat iklan untuk tengok apa benda iklan tu, dapat duit lagi.. betul ke tafsiran aku ni?? macam tu la yang aku faham..tapi aku lum faham lagi buffered earning tu apa..

So, aku start involved kalau tak salah bulan puasa kot..Maybe around september la..mula2 tu ciput je duit masuk, 25 sen.. pastu, satu hari tu, tiba2 jadi belas2 ringgit..kira best juga la walaupun skit.. sampailah ke hari ni, dah mencecah seperti gmbr di bawah :-) sikit je kan..tu pun nak cite..hihi



Perlu ke aku cash out the money?? ke nak kumpul lagi?? macam bagus je ek..hehe.. kalau cash out, berapa lama boleh dapat cek tu?? Okey, kalau bab berapa orang unique visitors tu plak (aku pun xfaham unique ni dikira camana), aku xde la ramai sangat..tengok kepada berapa orang yang baca blog aku..kalau rajin update blog, orang akan buka, baca & akan mempengaruhi keaktifan akaun kita..betul tak?


ni statistic untuk last month..makin lama aku tengok makin menurun je..sebab aku byk cuti bulan ni, blog tak update..kalau sabtu ahad, lagi la berapa kerat je yang singgah..hehe..takpela..sambil berblog, ada gak income yang masuk..sambil menyelam minum air...kalau otai2 nuffnang baca entry ni, mesti dia gelak2 je kat aku..i'm beginner okey..

okeyla..nnti kita update lagi..babai!!

Selamat Ulang Tahun Ayah!!

Selamat Ulang Tahun yg ke 52 untuk Ayahnda tercinta..16 Disember 1957.. Doa kami sekeluarga semoga ayah sentiasa dipanjangkan usia yang berkat, dilimpahi rezeki yang melimpah ruah, diberi kesihatan tubuh badan untuk menjalankan ibadah setiap hari..

Ayah, terima kasih kerana membesarkan kami.. Dengan penat jerih ayah kami menjadi "orang".. terima kasih atas segala nya.. Sesungguhnya tidak terucap kata-kata terima kasih kerana segala jasa ayah tidak terbalas sehingga ke akhir hayat.

Ayah, terima kasih kerana menjadi ayah yang teramat baik walaupun adakalanya kata-kata mu itu menyakitkan hati, membingitkan telinga,  mengguris hati..tapi itu semua untuk kebaikan kami semua..

Selamat hari jadi ayah..i love you ^_^

nak jugak masuk gmbar:-)

Tuesday, December 15, 2009

Jabatan Warisan Negara

Semalam dan hari ini adalah hari yang kelam kabut dan sibuk sikit.. semalam pagi ada audit dan aku kena involved juga la walaupun takde yang berkaitan..belajar.. tengah dok silent kan phone, tak perasan ada 3 missed call..ha..sape plak ni..

Rupa-rupanya cawangan korporat call nak bagitau minta ambil pink form di HQ.. nasib baik ada geng, leh tumpang driver dia gi hq..thanks suhaimi.. Apa yang ditunggu, akhirnya terjawab sudah.. ni la tempat baru aku yang akan datang..JABATAN WARISAN NEGARA di bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sebagai Kader. sape-sape yang tak tahu kader tu apa, kader tu macam kementerian baru ni pinjam untuk gunakan khidmat QS dari JKR..macam tu la skit2..

Muka ceria okey bila dapat pindah..ingatkan kat area yang sama dengan Maju Junction ni, rupanye nuunnn..di jalan Conlay..area bukit bintang sana..hmm..pening gak ni nak naik apa gi sana ek..kalau naik monorail, kena bertapak jauh skit..naik keta, jem gile area tu, ntah ada ntah tidak parking..beg bukan sikit2 nak bawa, kena tukar beg galas belakang nampaknya..bawa satu beg je, senang..

Aku dah la tak pernah ke area belah sana, dekat2 dengan Pavillion tuh..so, tak dapat bayangkan macamana keadaan dia..pernah dulu sekali gi makan kat restoran sri melayu tu, tapi orang bawa, dah berkurun lama..nanti kena gi survey juga area tu..

harap2 jabatan baru ni okey..ada sape2 keje kat jabatan warisan ni? mari kita berkenalan..hehe..actually, kat sini pun okey juga, tapi kalau aku takde kat sini pun, takpe agaknya.. Mana-mana pun boleh la, asalkan area KL..aku minta tangguh sampai hujung tahun. Sepatutnya semalam dah kena masuk, tapi semalam juga baru dapat surat, tu yang kelam kabut tu..

okey, nanti kita sambung lagi berblogging ya..tata..

Friday, December 11, 2009

duit oh duit..

Tengok title di atas, seribu satu cerita boleh keluar..mata aku pun dah blink2 $$ dan bersinar-sinar kalau dengar pasal duit ni..apatah lagi aku ni gila duit..sape tak gile duit kan..tapi biarlah berpada-pada..orang dulu-dulu kata, duit bukanlah segala-galanya.. Tapi bagi aku, semua benda perlukan duit sekarang ni..

Cerita pasal duit ni, membuatkan aku terimbas kembali betapa bernilainya duit pada ketika ini.. To my brother & sister, nanti korang dah keje, baru korang tahu nilai duit macamana..biar gaji 3-4 ribu pun, korang mesti rasa apasal la duit ni tak cukup2.. sekarang boleh la korang pau kami kami ni, nnti korang merasa sendiri baru tahu..

minggu lepas, aku pegi ke pasar malam kat rumah aku tu..mahal nak mampus..tak pernah lagi aku beli sayur bayam, cendawan, cili api, daun kunyit sehelai, limau nipis 2 biji & segala mcm yg kecik2 tu harganye rm12..biar betul!! aku mcm xpercaya tapi aku biar je la sbb baru 1st time beli kat situ..next time, jgn harap aku nak gi pasar tu lagi..sume mahal!! better aku beli kat giant ke carefour ke..nak kata pasar malam murah, pasaraya lagi murah..ada letak tanda harga lagi. dari segi kesegarannya, lebih kurang sama je, lain la kalau ko duk kat pantai timur, tu betul segar..hmm..pening aku pikir harga barang yg melambung-lambung sekarang ni..(ni yang malas masak nih:-))

mengikut pembacaan ku tentang kewangan, 30% (kalau tak salah) daripada gaji tu mesti ada untuk simpanan..aku???sikit lagi nak capai 30% tuh..hihi..tu pun kalau aku duk terperap je kat opis tiap2 hari jumaat & weken..kalau aku merayap, takdela 30% tuh..

Tahun depan, memang betul2 azam ni ^_^ . nak simpan duit..tak mo buat hutang lagi..yang kecik2 pun tak mo..(jadi ke ni) simpan duit nak beli barang rumah, baju nak jahit sendiri, kuih raya x mo beli..hehe..insya-Allah kalau semangat tu kuat, boleh la.. (tahun depan aku main kutu ngan cik abang..hihi) semangat berkobar-kobar nih..

okeyla..weken aku tak dapat nak update blog..kalau jumpa intenet akan ku update..okey.tata..selamat berhujung minggu

p/s: this entry is auto publish.

Thursday, December 10, 2009

Cuti - cuti Malaysia

Cuti sekolah dah lama bermula.. Nak gi keje pun takde la jem sangat..tapi kalau MRR 2 tu, wajib jem la tapi takde la seteruk hari bersekolah..time macam ni la ramai orang nak minta cuti..ada yang nak bercuti bersama anak-anak sempena cuti sekolah, ada yang nak habiskan cuti tahunan dan ada yang saje-saje nak cuti..macam aku ni la..hihi..

Orang kata, masa anak kecil ni la nak berjalan pun..kalau anak dah sekolah, kena tunggu diorang cuti sekolah, baru kita leh cuti..ke mana hala tuju kita ye kalau bercuti?? aku seperti biasa, akan pergi ke tempat yang dah pernah pergi..Maklumla, cik abang i tu, kalau tak tahu jalan, tak mau pegi..takut sesat..(kalau x cuba, mana nak tau kan..)

So destinasi cuti pada kali ini adalah ke TERENGGANU..Terengganu, here we come..dari semua arah ye..kelang, johor & KL..siap-siaplah bantal & toto tu..hehe..Kalau nak berjalan pun, mesti ada sebab contohnya seperti hari raya..kali ni sebab sepupu aku kawin..ni wajib pegi ni..sepupu rapat ni..kalau kami tak datang, tak kawin budak ni..(chewah..bajet org penting ni)


bakal pengantin (gmbr masa tunang, diapit oleh ibu2 terlampau ^_^)

Tahun ni saje aku dah pegi beberapa tempat seperti Terengganu nak masuk 2kali, Penang sekali, Johor banyak kali, negeri Sembilan tak terkira berapa puluh kali :-) Penang tu pun ikut ofis trip cik abang..yang pergi sendiri bertiga tigaan, hmm..belum ada lagi..bila agaknye nak bercuti bertiga-tigaan ni..mesti tak best kan..kalau ada orang ikut, leh tolong amikkan gambar..hihihi.. Contoh utama: kalau aku nak gi Langkawi, nak ke laki aku ikut aku gi shoping tu. Kalau ikut pun, mesti jadi langau "cepat la cepat la".. kalau aku bawa mama & ayah ke, kak long ke, ada gak teman bershopping..

Sekarang ni, apa-apa pun kena kumpul duit la..so salah satu azam tahun depan, kumpul duit skit2, baru leh gi jalan, insya-Allah.. "abang, dulu u kata aqil kecik lagi, tahun depan, aqil dah setahun..leh kita gi jalan2 ye, ingat tu janji" ^_^ Nak beli apa-apa pun, kena kumpul duit sekarang ni..so, kawan2 yang datang beraya rumah aku, set sofa takde lagi tahun depan, tahun 2011 baru ada..hehe..ish..cite pasal duit2 ni, panjang lebar..nnti kita buat entry pasal duit plak ye..

Akhir kata, selamat bercuti..Hati2 di jalan raya..(ganu banjir x ni? tawakal je la)

Wednesday, December 9, 2009

skincare & me

Have you experience in buying a skincare product and you regret to buy it because it doesn't work to your face?? The result is not same as their promise before we buy it.. Sometimes, it's forgiven when we use it only a month but after we repeat with buying the same product (perhaps when continuously use it, it's work), the result is the same.. my skinny face is still having a black dots..arghh..tension & spoiled..

Since when i used skin care? i still remember my first skin care is BIORE facial wash that i used it in Form 1.. (influence by ads in tv).. i keep change my skincare caused i want to try from another product to another type (wasting mama's money).. I 've experienced used OXY to remove my smallest pimple and it gave a worst effect ( at that time, very shamed to date with monkey lover..hihi)

The best product i ever used is SAFI.. i love the krim kecantikan caused it made my complexion became fairer day to day..but  now, when i have my own money, i've try OLAY TOTAL EFFECT..i'm very loyal to this product about 4-5 years..quiet long haa, get bored with olay..from my experience, nothing is change, but i must accept that i'm going to 30 in 3 year more not 13 okey..






















Finally, this year, i managed to change again my skin care to Loreal revitalift anti ageing..According to the promoter, my black pigmentation will reduce in a month (tarak pun, tipu tipu tipu!!) so what should i do?? go to laser treatment??some people who have money will do that..but for me which is kudukut, will think thousand time.. from my friend's experience, the laser treatment is work but the cost achieved rm 1000++..but after the treatment, her face look like burn..but it's temporary effect.. (thinking of doing it ^_^). it is more to yearly maintainance ..hihi..

The conclusion from this entry is, all my friends said that i not have a skin problem..but i like to gatal2 try this and that product..hehe.. i like.. so what's next product??don't know yet. But i'm thinking of buying MAC two way cake..aishh..expensive eh..never mind la..just use ZA until i become rich..hehe..daaa..

Tuesday, December 8, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby Smiling Contest

Uppss..another contest ya my friends..Pada kali ini, aku nak menyertai contest CUTEST BABY SMILING yang dianjurkan oleh mombloggersplanet.com. Thanks to iman yang mewar-warkan contest ini..

Gambar dah ada kan, so select je la yang mana dirasakan paling menarik senyuman yang dihadiahkan Aqil untuk ibu & ayahnya.. kawan-kawan lain yang nak join, cepat- cepat sebelum terlambat..ha, ni link untuk ke contest tersebut, http://www.mombloggersplanet.com/2162/cutest-baby-photo-contest-december-09/ Ia dianjurkan bersama PhotoBookMalaysia: http://www.photobook.com.my dan juga AliceWonders : http://www.alicewonders.com . Cepat tau, tarikh tutupnya ialah sebelum 15 December 2009.



Muhammad Aqil bin Mohd. Zaki D.O.B. 20 Januari 2009

Kenapa ibu suka tengok aqil senyum?
  • Senyuman mu mencairkan hati ibu. Tiap- tiap hari ibu berharap Aqil akan bagi 'upah' penat kat ibu lepas balik dari bekerja.. Yeay!! memang itu yang Aqil akan buat setiap kali ibu ambil aqil di nurseri.. suka ye dia bila time balik.. cuba tengok waktu hantar pagi, suara tangisan dia aje yang meriuhkan nurseri tu..


  • Senyuman yang manis menyerlahkan ketampanan anak ibu ini.. (puji anak sendiri weh..) tengok dia senyum tu..nampak semua gigi-gigi kecil yang baru nak keluar tu.. setiap kali dia senyum, terpancar kegembiraan di mata nya yang bundar itu..



  • senyumannya membolehkan ibu buat kerja rumah yang tertangguh dengan gembiranya.. tiap kali aqil senyum, menandakan aqil dalam mood yang baik..bila mood yang baik, dia akan main sorang-sorang (sambil diperhatikan oleh si ayah) dan ibu akan buat kerja rumah dengan lancar sekali..


  • Senyumannya menyerupai ayahnya..haha..bila aqil senyum tersipu-sipu, sama la macam ayah masa kat cekolah dulu..kecik je mulutnya..


  • senyuman itu kan penawar duka & stress.. bila ibu tengok gambar-gambar aqil yang tersenyum-senyum ni, hilang segala duka lara dan penat kerja yang banyak ni..hehe..
So judges, please votes for Aqil ye..thank you so much..






Monday, December 7, 2009

tiada idea utk title ^_^ (update)

haalluuu..skrg lunch time baru blh aku mengupdate blog..tapi dlm masa yg sama aku online juga walaupun berselang seli dgn report yg aku tgh buat tu..tangan ni memang sgt gatal nak online ok..ni penangan berblog ke?? ntah apa yang aku nak tgk pun tak tahu..suka baca blog2 org lain.. (adakah aku beridentiti bz body??haha..skit skit..)

tadi pagi pegi bawa aqil check up 10 bulan dia..just timbang & nak rekod perkembangan dia..ini budak kecik dah paham ini nurse, itu doktor, kat tgn ibu tu ubat, kalau ayah peluk kuat2 tu maknanye ubat time!! sgt sengsara, meraung ok nak letak dia atas weigth scale & ukur panjang dia..dapatla timbangan yg aku rasa tak berapa tepat..suppose aqil 8.6kg tapi nurse tulis 8kg sahaja & panjang aqil 70cm..

nurse kata, cuba kasi aqil mkn telur pulak utk tgk samada dia ada allergy atau tak..okey, lepas ni menu bubur aqil ada telur..telur rebus, telur goreng, telur pindang..??eh, boleh ke telur berempah ni?? no no no..

jumaat lepas, aku try la beli botol susu aqil brand nuby 9 oz punya..yela, aqil kan x mo minum susu dlm botol..botol tu puting dia ala2 breast juga la..tu pun dia tak mahu..memilih betul budak ni..hari ni, aku beli lagi secara online botol yg orang kata ok utk baby mcm aqil ni..tommee tippee, rm 23.++.. hope aqil suka la ye cayang..(ayah aqil, ibu beli botol lagi utk aqil ye..pls take note) tapi, sampai kat opis ni tak tahu bila..hope before rabu la..sbb kamis aku dah cuti..(walaupun cuti blm approved lagi)


okey la..sampai sini sahaja coretan ku..cik abang ai suh buang sticky mode misai kucing tu, dgn ucapan, "bukan leh menang pun" iyolah..den buek la entry lain nih..abang kan tahu ai bz, byk keje ni"..hihi..kita tukar la plak hadiah besday ai tahun depan ialah laptop, sama2 leh pakai..hari2 i update blog kat umah je..xyah guna hak kerajaan ni lagi..huhu..daa... (abg, u look happy je pagi tadi??why??u dpt duit ke??hihi..tu jela yg aku pikir)

p/s: selamat pengantin baru jihan.slmt melayari alam rumah tangga..(pssss..jihan, caterer ko percikkan sambal ayam kat tudung aku..huhu..nasib baik bintik kecik2 je..tudung baru lak tu..telah dimaafkan ^_^)


abg, awat muka i gegor..( tula, kalau pakai dslr kan cun..bini sape la yg cun dlm gmbr tu..^_^)


aksi terbaru anak bujang i kalau amik gmbr..angkat tgn:-)

p/s ke 2: nuffnanger, korang ada problem tak nak tgk analytic graph utk bbrpa hari ni??apasal aku nak tgk dia hang?? ke dia tgh kira2 berapa sen duit aku masuk??hehe..

**************************

hari ni 8 dec 2009 (selasa) - botol yg aku order sudah sampai..yeay!! cenonet je botolnye..ingat kan besaw..BPA free tu ala2 plastic rupanye..xpela, janji selamat untuk digunakan..dengan mengah2 nya orang skynet tu suruh aku buka pintu..tq..cepat betul sampai ye..ni botol yang dimaksudkan..harap2 aqil minum..sama je mcm botol nuby tu..tapi ni 5oz aje..ni la ghupenyer..


p/s 3: aqil, jgn kopakkan duit ibu, minum susu byk2 tau..ni x, skit je minum nye..penat ibu pam..dah ada susu, x mo minum plak..cuba tgk orang lain, susah payah ibu dia pam utk dia sbb susu sikit..minum tau kat nursery nanti..babab kang kalau x mo minum..nak bergayut je mana blh, ibu keje..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails