Monday, November 30, 2009

Sticky mode : vote for aqil

hi all!! aku baru je dapat tahu ada contest utk letak gambar baby then kalau byk vote nye leh dpt hadiah free huggies diapers selama 6 bulan (ni utk 1st prize la)..tapi, aku dah terlambek bona dah ni..tarikh tutup dia 30 november ni..so aku ada 6 hari je utk lawan segala mcm photo2 baby yg dah sedia ada dekat 50 pages tu..huhu..so sad..korang undi la anakku aqil ni..tapi, yg lagi hampehnye vote only once a day. tapi apa yg aku buat, blh je vote byk2 kali kalau kita tutup buka web tu..apa daa..tapi aku taram je la..korang2, please vote for aqil ye..VOTE AQIL DI SINI  & SEARCH FOR BABY AQIL..tick kat tag. 

dapat ke tidak, aku x kisah pun..tapi sebab aku mmg pakaikan aqil huggies, kira ok la kan, xde la aku kena bergaya ala2 baby huggies ke..(sape yg nak masuk contest ni sbnrnye)..dah la aku beli kat sogo pampers tu, ngada2 plak contest ni nak suh beli kat giant plak..siap kena simpan resit..puas aku godek2 kot2 la ada simpan lagi resit lama2 yg ada beli huggies..hehe..tadaa..nmpaknye, kena beli pek kecil satu kat giant ni..

okey la..sticky mode utk 1 minggu ye kawan2..vote for me aqil!!

Wednesday, November 25, 2009

SALAM AIDILADHA 1430H

sepatutnye hari ini, aku x mau online sbb nak meneruskan projek m.a.n.i.k. yg tertangguh raya puasa yg lepas..lagi sikit je..kalau concentrate, blh juga aku pakai di pagi raya haji nnti..kalau x, pakai baju t-shirt je..boleh??hehe..

cerita tntg aidiladha yg akan tiba jumaat ni, korang raya mana?? kami sekeluarga akan beraya di kluang..wah..balik johor lagi..xpela, bukan selalu pun balik johor kan, nnti aqil x kenal pulak wajah2 kesayangan hamba di johor itu..

selalunye, apa yg menu di hari raya?? xkira la raya puasa ke raya haji ke.. asyik igt mkn je kan..maklumla, tembolok besaw, nak bagi susu yg berkhasiat utk aqil sebenarnye, tu yg ibu aqil ni mkn byk..haha..ok, kalau belah aku di johor, makanan special yg selalu menjadi santapan kami sekeluarga ialah nasi dagang & nasi minyak..sebab my mum org terengganu..kalau sedara mara dtg, mmg itu yg dicari..kalau nak mkn nasi himpit, kuah lodeh ke, pegi rumah nenek..sume mknn johorian ada di situ..

kalau belah hasben plak (mengikut pgalaman berkahwin nak masuk tahun ke 3), makanan yg dicari di rumah mak adalah rendang daging or ayam & lemang..biasala og negeri sembilan, mknn wajib mereka..kalau xde, mcm x raya la..tapi, tahun ni, aku pun xtau ada ke xde..aku blm menuntut lagi dgn MIL ni cara2 nak wat rendang daging kesukaan ramai..teori dah tau, tapi blm practice lagi..hehe..

oklah..SELAMAT MENYAMBUT AIDILADHA 1430H..selamat bercuti..hati2 ketika memandu di jalan raya..we all cuti khamis sampai isnin. bukan nak cuti sgt pun, tapi nursery aqil tutup (owner org kelantan), terpaksa la kami pun cuti sekali.. pecah rekod tau, cuti 30 hari nak habis dah tahun ni..kalau kat private dulu, jgn harap nak habiskan cuti..nak cuti pun takut2..last2, carried forward sume cuti..hehe

ok..tata..assalamualaikum..



Monday, November 23, 2009

u brighten up my day..

aku suka sgt tgk gmbr2 di bawah..sape2 yg dah muak dgn aksi2 anaknda ku, tutup mata cpt2 :-) gmbr inspirasi ku, my wallpaper & screen saver also.. captured by adikku @ kamera pinjam..cantik sunguh hasil nya..abg, nak satu boleh??hadiah hari jadi?? leh kumpul duit, lagi 3 bln lebih je..hehe

we love each other..

smile baby


mmuaahh..(dulu my kiss utk ayah je, now it's shared with u)


aqil likes to disturb me while i'm reading


see my big teeth like his mother :-)


happy hour aqil..


apa yg mucuk2 tu..


lambung dia..


cenonet nye saya..

sekian terima kasih ^_^..

selamat pengantin baru!!

smlm dah janji kan nak update gmbr pengantin..ni dia gmbr pengantin baru.."slmt pengantin semoga kekal abadi bahagia ke anak cucu semoga murah rezeki.." ( lagu pengantin baru by saloma)..gmbr di ambil oleh adikku yg pemalu itu..camana nak jadi photographer ni kalau nak amik gmbr pun kena ada adegan tolak menolak..mesti nak juga ada sound effect kakaknye yg bersuara emas ni..haha

my best friend wedding


berseri nye pengantin


bdk kecik ni takut tgk pengantin ..time tido ni..

ni gambar majlis deck plak kat dewan mahfuz jkr..kami bertolak pagi dlm kul 10 lebih & sampai dlm kul 1 lebih..sungguh cantik sekali merah putih..warna kegemaranku..


pelamin merah putih


cantik nye pengantin..


we & pengantin (sila abaikan baju yg kami pakai:-) )

wokey la.. enjoy the picture okey..kpda pengantin baru, semoga berbahagia ke akhir hayat!!

p/s: cuba korang compare..ada 3 jenis camera dlm picture ni..camera dslr, camera hp & camera olympus aku 7.1mp..nmpak benar beza nye..i love pic taken by DSLR..leh pinjam agi nnti ek:-)

Sunday, November 22, 2009

hjg minggu di kenduri kawin


semalam, selesai sudah majlis kawin lina di kluang..alhamdulillah x hujan sampai ke malam..berseri2 wajah pengantin..sori lina xdpt gi jemputan belah lelaki..nak sgt tgk awak berjalan bawah pedang..hope ali dpt amik gmbr awak tu..(kalau ayah gi on time la)..

hari ni akan balik kl pagi2 lagi tapi dlm kul 10..kang takut x sempat plak nak gi kenduri deck kat dewan mahfuz..seronok gi majlis kawan2 kawin ni..aku seperti biasa, terlalu excited nak tgk wajah cantik pengantin itu!! mesti nak bergambar walau pun sekeping jadi la..hehe..

tgk majlis kawin org, teringat kat majlis kawin kami dolu2..hehe..mcm nak kawin balik je..tapi ngan org yg sama..hehe actually, berangan nak pakai baju pengantin yg cantik2 itu..serta make up yg tebal tu..cun gitu..

nnti aku update lagi tapi dgn gmbar pengantin sekali okey..ni nak siap2 balik kl dah..tata!!

p/s : aqil menunjukkan perubahan yg bagus bila balik kluang..mesra dgn sume org..kredit to nursery..tapi kena tolak kredit sebab muka aqil x baik lagi :-(

Friday, November 20, 2009

happy 10 month aqil!!

happy 10 months my dear son..how are u today?? still notty2 at nursery?? hmm..aqil dah 10 bulan hari ni ye kawan2..dah besar anak ibu ni..smlm dia dpt hadiah dari kawannye..aqil dah 2 hari kena gigit kat lengan & kat belakang badan..the worst thing is, aqil kena cubit kat muka dgn kawan dia kat nursery..pengetua nursery kata diorg berebut lego, then budak tu geram kat aqil sbb aqil x nak kasi mainan tu. penjaga pulak xde masa diorg main..tetiba je dgr aqil meraung..

sian aqil, habis pipi dia lebam2, ada kesan cubitan..nasib baik x dalam, kalau x, berparut la muka anak ibu ni..xhensem dah, sebelah je hensem:-)

tetap ceria..

pandangan sisi

budak mana la yg geram tgk aqil ni, sian anak ibu..

Perasaan sebagai ibu apabila aqil dibuat begini, tentula sedih..masa nak amik pun dah terketar2 tgk pipi dia dari jauh.knpa aqil tu, tertumpah myk panas ke..akak tu letak myk but but HPA ok (siap mention lagi).. nak salah kan siapa..yg gangster tu pun budak lagi..tu la duk nursery ni, mcm2..kena gigit la, kena cubit la..

akak taska tu pun dah minta maaf byk kali..nasib ibu aqil ni baik hati walaupun geram juga, so maafkan la..tapi,  dah sound dah, harap2 x berulang lagi.. kalau jadi lagi camana?? harus ku sound lebih2 kali ni..

ok..nak lik johor petang ni dah x hensem dah anak ibu ni jumpa atuk..huhu..

Thursday, November 19, 2009

pengalamanku

sebenarnye dah lama nak tulis entry ni, tapi asyik terlupa je..kali ni baru berkesempatan..buka blog org, cerita pasal preggy, baru la teruja nak tulis, nak share juga ngan ibu2, anak2 dara, bapa2 org diluar sana..nak kasi ngeri skit..haha..jahat tul..xde la..nak share experience..

mengandungkan aqil ni adalah pregnancy kali kedua, kali pertama x jadi, gugur sudah..ok, camana nak start ni ek..kita cite ikut time la yek..hihi..

Date: 20 january 2009 - 23 Muharram 1430H, hari selasa yg damai.. 

4 pagi plus2 : masa xberapa nak tgk, sbb syok tido lagi..time ni sakit pinggang skit2, tapi blh lagi meneruskan perjalanan tido, tapi x berapa nak lena..

6.30 pagi : bangun utk sembahyang subuh, mandi dulu (teringat petua memudahkan bersalin, sebelum gi hospital kena mandi dulu). tapi, tgk2, mcm dah kuar mucus skit..panik dah ni..ckp dgn en. suami, dah nak bersalin ke ni..tapi en. suami, masih dlm selimut lagi..hmm..dia pun bangun, masuk toilet..dlm sibuk2 nak siap2 tu, dia siap kata lagi nak gi keje ni, smlm x masuk opis, nnti bos cari..huhu..aku plak, xtau la nak gi hospital ke xnak, sbb kalau pegi tapi blm "buka" lagi, malu plak kena balik semula..call mama, nangis2 ni minta maaf & takut sekali..hehe..mama beria2 suruh gi hospital..aku pun siap2 gi hospital, sempat gak minum air yaasin skit.(xde air selusuh, telur selusuh ada la)

7.30 pagi : dalam keta, org berasak2 nak gi keje, aku plak dlm keta nak gi spital..lalu MRR 2 plak tu..masa ni sakit dah 10minit sekali..mmg btul timing tu..bila xsakit tu, relax je..time dia dtg, hush..sakit tul, tapi kejap2..perjalanan ke hospital terasa jauh..

8.15 pagi : dah sampai hospital..sementara hasben cari parking, aku duk kat tepi longkang xleh jalan..gi daftar kat kaunter, kaunter suh naik tgkt 4 PAC room..aku dapat duk atas kusi roda, padahal leh lagi jln..hehe..

8.30 pagi : masuk ke PAC room..tukar uniform..utk pgthuan sume, aku xtahu PAC room tu tmpt utk org bersalin dah..aku dok bygkan dewan bersalin tu mcm dewan bedah la, ada lampu2 bagai..tapi, mcm wad biasa je..dah letak CTG atas perut, doc pun dah cek, masa tu buka dah 4cm..so mmg leh stay kat hospital la..(xde la malu kena balik semula ke rumah)

9.00 - 11.45pg : lama juga amik CTG..sampai aku dah buka byk, dia transfer plak aku ke bilik org meneran tu..nama dia observation room..(rasanye la)..sebelum tu, doc nak pecahkan air ketuban, aku dah panik..aku siap tnya doc lagi, eh, dah blh beranak ke ni?? ye, puan dok diam2, kang saya tercucuk tmpt lain plak..adush..membebel plak doc ni..masa aku masuk PAC room ni, dia suh aku sdut oksigen, tapi aku sedut2 xde rasa apa pun..aku ckp la ngan nurse tu, xde apa pun dik (bajet muda plak nurse tu)..maybe dah habis gas/ rosak.. time ni, aku x faham apa hal aku kena duk kat situ.at least, terangkan la kat aku, ni bilik apa, kena buat apa, bla2..aku pun terkujat juga tiba2 je nak pecahkan air ketuban..ok..sblm tu, nurse dah kasi ubat nak kuarkan sume najis2 dlm bontot aku ni..aku kata, saya dah berak kat rumah tadi, xpe..ni nak kasi clear gile usus awak ni..tapi mmg works la ubat tu, sampai ke titisan taik terakhir dia kuar..hehe

ok, aku pun masuk bilik meneran tadi..dlm perjalanan ke bilik tu, ada plak staf hospital minta aku duit rm15 utk byr bil masuk wad..nasib handbeg ngan aku, leh aku kasi..tapi, patutnye, minta la ngan laki aku kat luar tu..org tgh sakit2, minta duit plak..

ok, time ni, hasben dah blh masuk la..dgn tersenyum2 nye duk sblh aku..contraction dah bertambah hebat..tgn suami la tmpt aku berpaut sambil mulut xhenti baca ayat nabi nuh tu "lailahailla anta subhanakainni kuntu minazzolimi" time tu, doc ckp apa, aku buat xdgr je..panik tul aku ni kan..nnti teran jgn agkt bontot..pesan doc..tgh relax2, tetiba, aku dgr ada org mcm bergadoh jerit2 kat bilik sebelah, aku tnya nurse , dia kata "tu org nak bersalin tu"..erkk..mcm tu ke..pastu dgr jerit2 la..tensen aku..pastu baru dgr suara baby..slmt dah org sblh aku ni..

ok, aku diuruskan oleh nurse yg pakai tali biru kat tudung tu..sama umur dgn aku ko..JM suriani, cantik, org tgnu..smpat lagi aku tgk tag dia..hehe."bila rasa nak terbrak je, push tau.." "oo, ye ke, skrg saya rasa mcm nak terberak".. aku kelam kabut skit, nurse tu nmpk mcm biasa je..

aku pun teran, aish..xkuar lagi..masa tu dah berpeluh2 tau..aku siap ckp, panas2 lagi (byk dosa agaknye)..nurse suh buka getah rambut aku tu..senang nak bersalin kata nyer..ok.aku dah 4 kali teran baru nak kuar..tu pun sbb nurse kata heart beat anak dah x betul sebab tersengkang kat bawah..ouchh!! "ok, saya bantu" pap..diguntingnye aku..aku salah teknik, sbb bila teran, merah naik ke muka..teran mcm berak sembelit tu..aiyyoo..camana berak, dah lupa la..hehe..aku pun xperasan, aku mengerang sampai nurse kata jgn jerit..uppss..aku jerit ke??xsedar la..serak suara aku pas beranak tu..

12.15 tghri : it's the time..aku push hiyyaaakkkkk...wek wek wek..kuar dah budak kecik tu.."anak apa??" nurse tu tunjuk anak kat aku (xletak pun atas dada mcm org lain) "laki"..apa?? "laki" ok..encik blh kuar dulu, nnti kita panggil utk azan.."ok kak, kita kuar kan uri..sappp..diseluk nye aku..ok, kita kuarkan darah beku plak..seluk lagi..eeii..camana rupa aku pun xtau la..aku dah letih, xrasa sakit pun kecuali time jahit tu, mcm kena gigit semut skit. 'akak xmkn pedas ke?" knpa?? kulit akak ni tetas masa saya jahit..kalau org mkn pedas, dia kuat skit kulit dia..oo..gitu ke..aku mkn juga pedas tapi xdela pedas melampau....

gitula ceritanye..alhmdlh, dah nak 10 bulan pun budak kecik tu..diazankan oleh ayahnye dgn linangan air mata..aku x nangis, ayah dia yg nangis..hehe..masa tu, aku rasa pelik tgk anak aku..knpa x comel pun dia..kulit dia merah, rambut duri2, siap ada darah lagi, nurse x lap btul2.. dari jauh je aku tgk. masa ni, lama gak aku duk dlm labor room tu sbb katil xcukup..ramai org bersalin hari tu..kul 2.30 baru aku leh masuk wad..

pregnancy

Tag ini ku ambil dari dairi lunatots . dan soalannye diolah & ditambah sesuai mengikut cerita ku:-)

1. Was your first pregnancy planned?
 tidak, mmg berharap akan pregnt selepas keguguran kali pertama

2. What was your second choice name for your opposite gender name?
Irdina :-) ok ke nama tu?? ada maksud nye tau, tapi lupa dah..

3. What were your reactions?
Syukur alhamdulillah..ada lagi rezeki ku utk pregnt..


4. How old were you?
26 years 11 month..huhu

5. How did you find out you were pregnant?
'kawan baik' xdtg.. so cpt2 beli UPT kat guardian.

6. Who did you tell first?
of course my hubby..( x bagitau pun, dia ternmpk dlm toilet, konon2 suprise la)

7. Did you want to find out the gender?
yup..suprise maa..sblm tgk scan, sume org teka pompuan..

8. Due date?
25 january 2009

9. Did you have morning sickness?
never..tapi 3bulan pertama demam on & off

10. What did you crave for?
mcm2..yg manis2 sampai kencing manis..food yg slu mkn ialah fries mcd, donut big apple, kuih tepung pelita, cendol, ais krim & biskut famous amos..

11. Who/what irritated you the most?
tak ingat la..dah lupa, tapi yg tau mmg byk buat hal:-)

12. What was you child’s gender?
Cute boy

13. Did you wish you had the opposite sex?
of course

14. How many KG did you gain throughout the pregnancy?
12kg.. from 43kg to 55 kg

15. Did you have a baby shower?
no, only baca yaasin at 8 months at MIL house (lenggang perut ksts org ngri 9 )

17. Did you have any complications during you pregnancy?
IGTT - xtau stand for what tapi adik beradik dgn kencing manis..control diet only..

18. Where did you delivered?
Labor room, Hospital Ampang

19. How many hours were you in labor?
kul 8.30 daftar bla2 sume, kul 12.15 beranak..3 jam lebih kot

20. Who drove you to hospital?
Husband..(tu pun dia sibuk nak gi keje, panik la tu)

21.Who watched you give birth?
Husband & Nurses..

22. Was it natural or c section?
Natural..Alhamdulillah..

23. Did you take medicine to ease the pain?
tak ingt, xde kot..nurse suruh hidu oksigen tu utk kurg rasa sakit, tapi oksigen tu rosak..so, xde apa2 yg aku hidu / inject..hehe

24. How much did your child weight?
3.44kg..mujur blh kuar..

25. When was your child actually born?
20 January 2009 (awal 5 hari)

26. What did you name him/her?
Muhammad aqil bin mohd zaki..

27. How old is your first born today?
tomorrow become 10 month

28. Would you do it again?
InsyaAllah kalau ada rezeki..dah lupa dah sakit cane..hehe

cerita ceriti

hai!!sekali lagi kita bersiaran lansung dari my little sunshine..^_^ slmt pagi semua..ok x hari ni?? sihat ke??riang gembira ke gundah gulana??busy ke goyang kaki?? aku seperti biasa la goyang kaki buat keje part time..oh..hari ni, aku bawa plak baju kurung yg xhabis lagi jahit manik masa raya dulu..lagi skit je..baru nak sambung balik, kalau sempat leh pakai utk raya haji ni..insylh kalau pnjg umur..

uppss..hari ni aku dpt lagi 1 follower..tgk2 rupanye my youngest brother la..dia pun ada blog juga seiyy..  amboi2.. (ni kak teh nak membebel jap ni), budak2 zaman skrg lagi advance dari aku yg ala2 ketinggalan zaman..diorg ni lagi advance bab2 IT ni..sekolah pun x habis lagi, pakai HP mengalahkan org dah keje..aku pun hp subsidi..nasib ada org nak belikan, kalau x, aku pakai lagi hp daun tu..(tu duit o.t AAR masa beli tu).

"ali, gi baca buku tu..thun depan nak SPM..nnti ko sorg je duk kat kluang tu kalau belajar main2" (ok gak, leh tgk2 kan mama & ayah tu). lagi satu, bdk2 moden zaman skrg ni mengeja pun dah x reti..camana nak buat karangan BM ni??ko tgk kak teh buat karangan ni, ok kan perkataan dia, leh faham kan??? (kak teh diorg ni mmg suka membebel, harap maklum)

ok, stop blebbering..esok nak balik kluang..ramai tul kawan2 kawin hjg thun ni..siap la duit poket kopak maa beli hadiah..huhu..setiap mgu ada je kenduri..kpda azlina & deck, semoga berbahagia ke anak cucu.. slmt melayari hidup berumah tangga yg penuh mencabar ni..hati mesti kental & berhati kering ok..korang siap2 la jiwa raga utk hidup berumah tangga..kpda bakal pengantin baru,dah fikir masak2 ke ngan bakal soul mate korg tu? ini kah org nye? anda tidak menyesal?? hehe..insylah, kalau dah itu jodohnye, tidak kemana..doa & tawakal saje la dlm berumah tangga ni..smga slmt semuanya k..







Wednesday, November 18, 2009

silent mode

hari ni kerja2 mengarang terhenti seketika kerana dapat online facebook & frenster..yeay!! hilang jap bosan & lara hati ni..chewah..kejap boleh, kejap xboleh online..nak upload gmbr aqil pun sangkut..ntah apa2 da..silent mode today..

p/s: suka nye dpt berita gembira..yeayy!! (sape xnak ckp ngan kita rugi)



Tuesday, November 17, 2009

lalalala..

nak update entry apa?? selalu sgt update tntg anak, tntg org lain..apa kata tgk muka sendiri..haha..ada malu x?? lantak la..yg penting aku tgh bosan..hari ni, kawan2 xde, sume gi kursus microsoft project, aku je mls nak gi..kursus dah penuh dah.. mkn sorang la aku hari ni..


ni la wife mr zaki..cun x??lalalala.. mcm mak org ek rupa aku ni..:-(



p/s: bila aku x update, kurang je org singgah kat blog aku ni..

Monday, November 16, 2009

vitamin utk anak??

Tertarik dgn artikel kesihatan dlm berita harian semalam, sukacita nye aku nak share dgn korang kalau2 korang belum baca atau malas nak baca berkaitan artikel tersebut..artikel tu menjawab juga persoalan aku selama ini samada utk kasi aqil amik vitamin atau makanan tambahan untuk perkembangan kesihatannya..

aku buat ringkasan sikit la tentang artikel tersebut (memandangkan aku dah xde keje ni, aku buat la keje sambilan aku ni.hehe)selama ni aku sibuk memikirkan supplement apa yg sesuai utk aqil memandangkan dia belum sampai umur setahun lagi.

mengikut artikel tu, sukar utk kita tentukan sejauh mana badan anak kita memerlukan vitamin / mknn tambahan. jika terlebih, vitamin akan menjadi toksin (racun) dlm badan anak. sebab tu, ibu2 ini digalakkan memberi anak mencuba segala jenis mknn yg berkhasiat utk anak. kalau anak tu memilih, camana??pandai2 la ibu memvariasikan mknn tersebut.

setakat hari ni, aqil belum lagi mencuba telur & daging..telur tu kolestrol kan?? tapi elok utk mata..kalau berlebihan, tu yg anak debab ter'over' tuh.. daging plak, camana?? hmm..susah nak hadam skit ni..kita mkn pun, lmbt hadam..tapi akan dimasukkan dlm sup utk aqil cuba..byk lagi mknn yg aqil blm rasa..kalau masak bubur tu, aku mmg amik yg basic je utk ajar dia mengunyah sebenarnye..xde bawang, daun sup etc2 tuh..garam pun dulu aku xletak..skrg je dah letak skit..bubur aqil simple je : beras, air, ayam / ikan, carrot/bayam/kentang.

semua vitamin / mknn tmbhn yg ado di pasaran tu, x dpt lawan ngan khasiat dlm susu ibu..oleh itu, ibu2 kena mkn mknn yg berkhasiat..dari situ la anak ni akan serap segala kebaikan yg ibu mkn. sape kata susu ibu ni dah x elok utk aqil skrg ni?? (kecik hati aku ni) mmg la nutrisi nye perlu ditambah, tapi susu ibu tetap terbaik berbanding susu formula...

oleh itu, xpyh bagi mkn vitamin2 ni buat masa ni, tggu dia besar skit..ibu je mkn..blh ke gitu?? tapi, aku igt lagi masa kecik2 dulu, mama selalu gak kasi kitorg mkn minyak ikan kod *gmbr org pikul ikan tu* (sbb tu kitorg cerdik2 belaka :-) ) vitamin2 ni elok  utk perkembangan IQ anak2.. so, kena tgk juga la anak tu cukup ke tidak vitamin dlm bdn dia..

ok x summary aku??teringat masa sekolah kena wat summary subjek BM (korang igt x?)..tu BM aku dpt 1 tu..hehe..kalau rasa2 mcm xphm / salah fakta ke ayat2 di atas, tu aku punya review la berkaitan artikel tersebut..so, keputusannye apa?? nnti dulu la aqil mkn vitamin..ibu baru je mkn balik multivitamin safwa health hari ni..malas nak mkn, tapi bila dah terbaca artikel tu, kena mkn la..ok daa..slmt membaca!!

insurans

isnin dtg lagi..seperti biasa, aku masih relakss...hehe..mata ku  sekarang ni pun, agak berpinar & sakit2 urat kerana asyik mengadap screen komputer je..setiap pagi dtg keje, rutin ku adalah membuka blog kesayangan ku ini..

weken lepas apa ku buat??mcm biasa la, sabtu duk umah, ahad balik kg dekat :-) uppss..hari sabtu ada kawan aqil dtg umah..sape dia ek??haa..ni haris..dulu aqil lagi besar dari dia, skrg haris dah lawan aqil la..haris lewat 10 hari lahir dari aqil.. papa haris agent insurans prudential bsn utk aqil.. ha, sape2 yg blm ada insurans pru-bsn tu & nak dptkan insuran, blh call me or mama / papa haris utk mendapatkan nasihat or keterangan lanjut..hehe


haris amri & muhammad aqil

kelebihan yg ada dlm prudential bsn takaful ni ialah medical cardnye dimana boleh redah saje masuk ke mana2 hospital swasta yg tertera dlm polisi (in case emergency). premium bulanan agak murah berbanding dgn insuran yg lain. yg lain2 kelebihan sama mcm takaful insuran yg lain. polisi ini halal mengikut undang2 syariah islam. cover utk 3 benda iaitu protection, medical & investment. so, blh dapat 3 in 1 compare dgn insuran yg lain di mana medical card adalah separate..ibu aqil lum baca habis lagi polisi itu..hehe..kalau free nnti mesti baca..polisi sendiri pun x pernah baca ^_^..

korang dah ada insurans ke?? cepat2 la dapatkan even 1 polisi pun utk menjamin masa depan yg lebih terjamin..ok..daa

p/s: sape2 yg terer bab insuran ni, kalau tersalah fakta harap di maafkan :-)




Friday, November 13, 2009

yeay!!

ni bukan nak jakun ke nak menunjuk2..tapi nak share kegembiraan di pagi hari ..yeay..alhamdulillah..hasil pagi tadi, tapi tu pun pam dah lewat dlm kul 11 tadi..



botol nak simpan susu dah habis, so terpaksa pakai container dadih ni..selalunye container ni mmg spare je kat rumah & opis sbb kadang2 tu, tetiba je pam, dapat susu lebih..botol susu selalu bawa 4 btl je..terpaksa pakai container ni..

mengikut analisis ibu aqil chewah dan pertanyaan di kaunter susuibu.com..aqil mengalami reverse cycle di mana siang hari xnak menyusu tapi byk mkn, maka mlmnye nak bergayut saje..simpanan di freezer juga sudah meningkat, sbb selalu aqil bawa balik 2 atau 3 btl susu yg belum diminum..ada pro & cons la kat sini..pro nye, ibu ada lebihan stock EBM. ^_^  cons nye, aqil x minum susu la..

ok daa.. slmt mengepam & happy breastfeeding to all mothers out there..


apa warna anda?

"kamu nmpk pink hari ni..dari atas sampai bawah plus beg pun pink..kecuali kasut kamu hitam.." tu la sapaan pagi Walter (sorang staf lelaki) masa bertembung dalam lif tadi..aku pun baru perasan aku bawa beg woven warna pink..tu beg nak gi breakfast la tu..hehe..

aku mmg suka warna merah, pink..kalau beli kain ke apa ke, mmg warna tu aku pilih..tapi aku xnak di cop asyik2 merah, pink..xde color of my life (kata kak shim)..tapi, masa ku bljr dulu, ada abg senior ni, mmg prihatin baju apa yg aku pakai..bila dia tegur, baru aku perasan..disebalik warna kesukaan aku pink, tapi, baju aku byk kaler hijau..sampai di tegur.."byk tul baju kurung hijau awak ye"..

balik umah je aku cek..haah..mmg byk kaler hijau dari merah / pink..hehe..aku pernah pegi kursus ketrampilan diri..dlm teori penceramah tu, ada 2 warna je utk manusia ni..cool & warm colour..cane nak tau kita cool ke warm?? tgk anak mata kita ni..kalau warna hazel tu warm kaler la..klu hitam betul, tu cool colour.

warm colour ni warna2 seperti merah, kuning dan campuran2 antara merah & kuning..kalau cool colour tu, warna biru / hitam..aku ni kategori warm colour..(kbykn org asia warm colour)..mulanye aku x setuju dgn pndpt penceramah tu. yela, dlm almari aku ada juga baju warna biru, purple..xkan nak buang..

tapi, bila diteliti balik, betul juga kata penceramah tu..bila aku pakai purple / biru, muka aku nmpk pucat (eleh, muka kamu pun mmg warna pucat..haha) so, kena tmbh ngan lipstick juga la..org selalu tegur, pucat je muka..mmg colour scheme aku pucat la..bukan sakit ke apa ke..darah aku cair kot..hehe..

so, warna2 yg sesuai ngan aku ialah merah, kuning, oren, coklat & pink (pink pun kena tgk pink camana, klu x, pucat juga)..kalau nak pakai biru, purple, make up mesti maintain..kalau x, pucat lagi..okla..tu saje cerita utk hari ni..sebenarnye nak tulis cite pasal kasut, tapi tertulis pasal warna la plak..hehe.. bye..salam hari jumaat..

Thursday, November 12, 2009

once upon a time..

masa berlalu begitu pantas..tanpa disedari, lagi seminggu aqil sudah 10 bulan..selalunye, boring2 mcm ni, aku suka tgk gmbr2 aqil dlm pc ni..mengimbas kenangan melahirkan putera comel ni..
tgk kepala saya, lonjong..3.44kg tau

saya suka dibedung..tgk hidung saya..ada bintik2 kolestrol:-)

saya agak gelap slpas bbrpa hari dilahirkan..lain kan muka saya..

tapi, ibu saya tetap sayang saya..:-)

saya sgt skema masa dlm hari, nnk slalu sapu myk kat rmbut saya..

lainkan muka saya..

ni ibu saya..kononnya dia nak hantar gmbr ni ke majalah pa & ma (berangan je ibu ni)

gmbr ni pulak, ibu nak wat kalendar..(berangan lagi)

skrg, saya meningkat besar..ni zaman riang saya..

ini gambar nakal saya..

mata yg besar seperti baju doraemon saya
i love you ayah..:-p *hug*

sape nak lawan mata ngan saya..

sekian terima kasih ^_^ senyum sokmo lah..

Wednesday, November 11, 2009

surat utk atok johor

dear atok,
tq sebab baca blog ibu..(atok2 zaman sekarang dah pandai alam cyber tau)..atok kata manyak syok baca blog ibu..tapi atok suh cite pasal aqil aje.. (nnti kawan2 ibu bosan plak baca pasal aqil je)..atok, bukan ibu sorang je ada blog. makcik ida pun ada juga..atok tgk la blog dia kat sini (atok klik kat tulisan yg ada line biru ni).. atok komen la juga blog makcik ida kesayangan atok tu..hehe

atok nak tgk perkembangan aqil ye..sori la hari tu atok datang aqil demam, xdpt main2 ngan atok..apasal aqil jumpa atok je aqil demam??hehe..pastu, time atok nak balik je, aqil dah sihat??confius ni..handpon atok hilang kan, so xleh la simpan gmbr aqil lagi..nnti atok beli handpon baru, save gmbr aqil byk2 tau..ni gambar2 aqil semalam utk tatapan atok & tok ma..


aqil suka main purse ibu ni..(apasal nipis je beg ibu ni..shh..lum gaji la comel..)


ni port baru aqil..sampai londeh2 suar aqil..


port lama aqil..tempat favourite sampai rosak remote astro..


ooo..seronoknye tgk cite katun..ayah dah masukkan cite katun dlm astro (ayah yg nak tgk katun sbnrnye)


celah ni pun aqil suka..(ibu xsuka kusi buruk ni, bila la nak dpt yg baru)


ni gmbr lepas atok balik mgu lepas..ceria je saya, terus baik dmm..hehe..

atok puas hati x tgk gmbr aqil ni??byk lagi cerita pasal aqil dlm blog ibu ni..atok klik je label aqil tu, kuar sume cite pasal aqil..(atok reti x??).. lagi 2 mgu aqil balik sebab kawan ibu, azlina tmn ilham tu nak kawin..atok igt??dia pun jemput atok & tok ma juga tau..nnti aqil minta pakcu ali amikkan gmbr aqil pakai kamera dslr itu..pastu leh simpan byk2..

ok..nnti kita jumpa di kluang ye atok..2 mgu berturut2 aqil akan jumpa atok sebab kami raya haji di kluang..yeay!!nnti tok ma wat nasi dagang ke?? (ni request dari ayah)..hehe..ok..tata..salam sayang peluk cium dari aqil..

Tuesday, November 10, 2009

i wish..


Due to limited idea & time to join MY TOP 5 TREAT LIST by nuffnang, and their closing date is today, i'll do my own treat or wish, without any prize sponsored by any company (today is english day) ..hehe..so many wish to list down..are you ready to read??!! may be its sounds like materialistics or xsedar diri or ukur baju di badan sendiri, who cares, its my wish..wish plus pray plus rezeki = reality (hey..apa ko mngarut daa..).. here we go.. (korang dengar je la tok karut ni nak merapu)
 i wish i can :-
  • have a new living room set for our new house such as new sofa set, tv cabinet, additional tv (maybe plasma tv, sudah aim satu ma, baik punye)
  • renovate my upper floor bathroom which is temporary closed due to water absorb into the floor and mencacatkan my plaster ceiling below.
  • do a decoration to my little new house..i'm dreaming to have an english style look for my house, but it's look like aunties2 style.so, i'll change my dream to go for simple & modern style..(wekk..ala2 mampu je la)
  • make up my little kancil to become more efficient, not so hard when we drive it..i want to change my absorber, overhaul my clatch pad / gear etc..we drive this little one everyday to our office..so, must have a good maintainance of this..if not, i'll will get a new car to office or we will go to work by public transport..
  • i wanna a set of computer or laptop complete with internet broadband or whatsover..later pun ok..
  • this is must item..i want to proceed with my cloth diapers project with aqil..ha..we will see either this project will save our money or not.. i wanna try cloth diapers instead of dispose diapers coz it will increase our saving plus go green to earth..click here for more details..
  • i wanna be a best chef in my house and will try a few recepies from this website..it's look yummy and easy to try..when i'll start this project??coming soon after gaji okey..come to my new house and i'll cook for you..haha..
  • i hope i'll get a job tasks to do everyday..where is my pink form??i'm so bored every day must be melanguk to update my blog..
all of my wish list above is my daydream but i hope it will come true one day..please take note my 'accountant'..:-) not too soon, but slowly we will korek2 mana2 yg patutla..hehe..may be, one day we will have some "durian runtuh"..hehe..haa..is it hard to get my wish come true?? nop..until i get my next salary, one of my wish list will come true..haha..okk..daa..

p/s : this entry took a longer time for me to update..give my brain swing + headache to write in english..is it ok abg??:-) later u can comment on my grammar ok..huhu

knpa aku berblog?

untuk mengisi kebosanan aku yg takde keje ni, saje je la nak share cite..nak kasi tau la kat korang2 sume sejarah blog aku ni..knpa tiba2 je jadi blogger ni??hebat sgt ke??xde keje ye ko main blog2 ni..actually mmg betul..hehe

entry ni saje2 je mengisi ruang kosong..xde cite..kadang2, blog ni memerlukan idea utk update apa aku nak tulis hari ni..kadang2 tu, byk betul nak cite, tapi kadang2 tu buntu..dah xde idea..knpa nak kena update plak??haa..aku ada misi tersendiri tau..hanya mereka2 saja yang tahu..hehe

  • berbalik pada paragraph di atas, berikut adalah hujah2 aku dgn tajuk karangan pada hari ini "knpa aku berblog?"saje2 nak menceritakan perihal my little sunhine a.k.a aqil diselitkan dgn perihal hidupku juga..aku kan suka bercerita..tapi aku akan tapis2 skit mana yg terlalu obvious yg akan memudaratkan kami sekeluarga. yela, skrg ni bermacam2 jenayah licik yg blh berlaku..so, berhati2 di situ..

  • blog ni mcm diari juga la..tapi org blh baca.tapi yg x syok, en suami tahu plak blog aku ni, xleh nak cakap lebih kutuk2 dia..hihi..


  • kadang2, apa yg aku cerita, memberi information yg baik pada pembaca..btul x??ke aku merapu je selama ni??hihi..aku juga selalu baca blog2 yg berinformasi - sharing is caring & juga blog kawan2 utk tahu perkembangan diorg..


  • oleh kerana organisasi 'tut' aku ni telah mem'block' frenster, facebook, ym dan segala mcam jaringan sosial, aku telah membuat alternatif lain iaitu join blog..jgn di block blogspot ni sudah..kat mana lagi aku nak melepaskan kebosanan aku ni..


  • korang tau x, kalau berblog ni blh wat duit skit la..dgn adanya ads nuffnang tu, aku blh dapat income, x byk pun skit je..hehe


  • berblog blh buat kawan tau..tgk ni, my followers dah semakin meningkat tanpa disedari..hehe..tq ye kawan2 cyber yg sentiasa mengikuti my little sunshine ni..click2 la kat ads nuffnang tu..

okla2..actually ni entry tgh buntu la ni..laaayyaann je la ye fren..slmt berblog pada kwn2 di luar sana..sekian, terima kasih:-)

Monday, November 9, 2009

kisah hari ini..


apa citer hari ni?? hari isnin hari yg agak slow motion :-) segala2 nya slow..dimulai dengan tangisan aqil pagi tadi yg x cukup tido agaknye..sian dia..kena kejut & terus bawa ke toilet sbb pampers dia sudah lencun & bocor (xleh pakai huggies waktu mlm..hampeh) nak beli mami poko tunggu ibu gaji okey..

pagi tadi ada sedikit bengang dgn nursery itu..dlm surat rules & agreement dia ada kata bubur nasi disediakan..aku x masak bubur aqil smlm..konon2 kat nursery ada kan..so, x bawa la bekal bubur tu..datang hanya dengan box susu & beg sekolah aqil yg besar gedabak itu..mulut ni ringan tertanya pada staff nursery tu .."bubur disediakan kan??" dengan muka confius "eh, xde la.." aku dgn senyum sumbing, ok..jalan terus gi keje ..dalam hati aqil x mkn la hari ni..

pastu, ayahnye suh gi beli roti kat 7-e..roti gardenia..tu je la aqil mkn hari ni..aku patah balik gi nursery..budak lain plak yg kuar..aku tnya lagi..dia kata bubur ada tapi kadang2 tu xde..hmm..camana ni..buatnye kalau aku ter miss masak bubur, aqil xmkn la jawabnye..dah la budak kecik tu suka mkn sekarang..

buat masa sekarang ni, nursery aqil tu aku bagi 6/10..bab susu aku xpuas hati..aqil x mau minum katanye..asalkan dia mau mkn, it's ok..pampers plak, aku kasi bekal 5-6 keping..sbb aqil kuat poo poo skrg ni..sampai buntut dia jadi merah2 & crack..sian tgk..ni balik karang, aku nak tgk, bertambah baik atau x..suppose bertambah baik, sbb weken lepas, kitorg dah sapu drapolene, hampir baik..

time balik, aku selalu dpt "hadiah".. diorg ni x salin ke..dah tau time parents nak amik, salin la pampers tu..tu yg naik merah2 buntut tu..aku bagi bersih, balik xdpt bersih.camana ni..kang aku report kat pengetua dia kang, takut aqil dia layan gitu2 je..takut di chop ibu aqil ni cerewet..

gitula ceritanya..aqil dah masuk minggu ke 3 (minggu ni) berada di nursery tu..aku faham,, nursery mmg ramai budak nak jaga..tapi pay attention la utk babies..babies kat situ ada lebih kurang 6 org, budak besar ada lebih dari 10 org..jgn kira nak untung je, walhal dah xmampu nak amik budak lagi..kata hari tu nak tambah penjaga kalau baby bertambah..tarak punn..kalau nak cari babysitter, nnti aqil kena patah balik juga masuk nursery bila dia dah besar..

tapi, nak komen lebih2 pun xelok juga (padahal dah komen lebih ni)..asalkan anakku dijaga baik sudah.aqil pun dah x nangis duk situ..dah x takut org tau..dah nmpk la perubahan positifnyer..cumanye (komen lagi), duk nursery ni hidung meleleh mmg x dpt dielakkan..kawan2, ada apa2 supplement utk baby below 1 year utk dimkn??ok..c u..tata..


aqil ok la ibu..don't worry.. (tok ma x kasi boy pakai selendang ok)


ok x ibu pakai selndang ala2 yuna??hehe (cerewet tudung ni)


Friday, November 6, 2009

ada yg rindu??:-)


assalamualaikum..wah..dah 3 hari aku x bersiaran lansung sebab aku gi kursus kontrak 3 hari..kat area kl je..terlupa plak nak auto publish any entry..dan byk juga entry2 terbaru daripada bloggers yg belum sempat di baca..

minggu ni kenapa terasa panjang sgt..kursus 3 hari tu membentangkan "dry subject" and aku pun ala2 terlentok juga la..sape x kenal su ni kalau dgr kursus / ceramah, mesti terliuk lentok je membuta..hehe..lebih2 lagi kalau lepas lunch..dulu masa study, xde plak mcm tu..tekun je belajar..sekarang stamina dah kurang..hehe (memang kamu suka titun la..)

actually kursus aku dah penuh tahun ni.melimpah2 lebih dari 14 hari dah..(boleh carry forward x?:-)) tapi kursus kontrak kali ni, aku kena pegi sbb qs & kontrak xdpt dipisahkan..hehe..subjek yg agak membenakkan masa study dulu & sekarang..masa dulu, study sbb nak exam..patutla sampai sekarang x masuk2 otak..kursus ni menerangkan tentang perbezaan PWD yg lama (year 83) dan PWD revised 2007.. FYI utk kawan2 QS, penceramah kata, PWD 2007 yg betul, mesti ada government printed kat belakang (lambang JKR)..kalau sape2 yg xde, tu PWD yg kurang tepat..so, better check..ada perbezaan kat EOT.

tu la serba sedikit tentang kursus..uppss..lupa nak mention..kursus tu kat maytower hotel, dekat2 dgn jakel.. nak cite skit, dulu2, kalau dapat mkn kat hotel ni, sgt menjakunkan & rugi rasa kalau x pergi..makan kat hotel kan best2..tapi sekarang ni, rasa mcm biasa je..kalau puasa pun, x terliur tgk lauk pauk di hotel tu.. sekali sekala ok la, tapi lama2 boring juga, lebih2 lagi kalau chef hotel tu masak menu yg sama..dah la xsedap, diulang2 masak lagi.. rugi je..

okla..nak wat keje yg tergendala ni skit..nnti kita cite lagi..waa..esok dah sabtu..apa nak buat ek??uppss..aqil dah sihat, gigi kapak & gigi2  dia yg lain nak kuar, sbb tu dmm seminggu..dia pun dah x nangis lagi masa hantar kat nursery.. cuma, suara aqil lum baik lagi, serak2 sbb dmm & byk nangis hari tu..yg menjadi kemusykilan, hidung aqil asyik meleleh je..mmg duk nursery mcm tu ke?? x baik2 selsema dia..ibu aqil kena mkn sesuatu supaya aqil dpt serap supplement yg baik itu..ok..daa..jumpa lagi..

Monday, November 2, 2009

anakku demam..


salam semua..hari ni terasa letih2 bdn..actually takde apa yg nak dikongsi tetapi mesti menulis sesuatu utk menhilangkan rasa boring ni..hati ni teringatkan aqil yg demam x baik2 lagi masuk hari ni dah hari ke 5 on & off demam..semalm mmg dah ok..tapi pagi tadi tiba2 terasa panas kepalanye..agaknye hidung dia tersumbat..(ayah aqil titiskan ubat dlm hidung utk blocking nose tapi masuk dlm mulut..hmm..apa daa..)

aku call nursery tadi, aqil tido..panas lagi badannya..ada sape2 tau petua utk mempercepatkan sembuh demam utk baby??aku dah kasi mkn ubat..dah bawa gi hospital..doc kata demam biasa disebabkan oleh bakteria..hari tu demam sebab virus..kali ni, radang di tekak..aku tgk pun terkejut tgk tekaknye sgt merah apabila doc suluh dgn torch lite..

org tua2 kata sbb pindah masuk rumah baru & nursery baru..tu yg demam..nak serasikan diri..atau..ada makhluk halus yg nak main2 ngan aqil?? hehe.. xtau la..tapi aku rasa dia nak kuar gigi atas..3 batang terus..dah nmpak dah gigi kapak 2 & gigi taring 1 btg..mama cakap selagi dia blm habis "pandai itu ini", msti selalu sakit2..hope so..aqil, cepat la pandai itu ini..hehe..

aqil kat nursery dah x nangis dah kata pengetua taska tu la..dia dah blh main2 dgn bdk2 lain..masa hantar biasa la merengek aje..lagi satu, ni musim dia merengek & nak dokong je kot..nasib la staff nursery tu..tapi rasanye nursery tu ok juga..

okla..nnti kita cite lagi..xde idea hari ni..bdn lemah2..hukhukhuk..babai..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails