Friday, October 30, 2009

son & ibu's talk:-)


hari ni, ibu aqil cuti, so ibu wat auto publish utk peminat2 ibu tersayang..haha, ada ke..:-) sbb nak kemas2 rumah.. family ibu & ayah pun nak dtg..tapi, walaupun ibu cuti, aqil kena gi nursery tu..ibu nak wat keje & nak gi cari brg2 di ikea.. (ayah kasi ke gi ikea ni..)

aqil dmm semalam.tapi x sepanas masa demam campak hari tu..aqil bersin, terjuntai2 hingus aqil..hehe..sian aqil ye..aqil x pernah bersin mcm tu..adakah sebab aqil bergaul mesra dgn kawan2 aqil di nursery tu?? aqil berjangkit ngan sape??aqil kan minum susu ibu, nape aqil selsema juga??

aqil aqil aqil..meh sini ibu cerita..susu ibu tu utk menguatkan anti bodi aqil..aqil pun bukan selalu demam & selsema kan..apa yg ibu baca, kalau aqil x sihat, aqil kena selalu minum susu ibu..aqil kena gayut2, tonggeng2 kat nenen ibu ni..nnti aqil cepat sihat ye..kawan2 ibu, ada x yang otai pasal masalah aqil ni??tolong explain skit kat aqil..

knpa ibu bekalkan aqil 5 btl susu yg ada 5oz tu aqil xhabiskan??ibu konfius ni..akak2 nursery tu x pandai ke kasi susu ibu ni??diaorg kata aqil kurang minum..ye ke??knpa aqil mnm 3 btl je??aqil x haus??ibu dah pegi cakap dah ngan kakak2 nursery aqil tu, suh kasi susu ibu tu..kan dah berjela2 note ibu kasi..diorg x baca ke?? sebab tu ke aqil demam??xminum susu ibu?? nnti ibu report kat pengetua nursery tu..(kepochi la ibu aqil ni)

aqil best x duk nursery tu??aqil asyik nak dokong je..bengkok pinggang akak2 tu nnti..aqil x mo nangis2 tau..nnti aqil makin kurus kata atok kluang..aqil suka mkn dah ye skrg ni??bagusla..nnti ibu kena rajin2 masak utk aqil..ayah??ayah pun mkn bubur juga..haha..sian ayah..kata nak diet, bubur je la mknn dia..

aqil nak tgk gmbr comel aqil x??ni ibu tunjuk..nnti kita buat entry lain, nak tgk perbezaan aqil dari lahir sampai la sekarang..dah besar anak ibu ni..makin lasak..


nape aqil ketawa??nak tunjuk gigi ke??


ibu, pening la..knpa x rotate gmbr ni..


caakkk!!


hi sweetie..manis nye senyum..


aqil mata bulat ikut sape ni??


aqil dah mcm muka sape??ibu ke ayah?
okla..sila jgn muntah bila asyik2 muka aqil je ye..xpela..bukan selalu aqil nak glamer kan ibu..ok..tata..happy weekend utk kwn2 ibu di luar sana..daa...


Thursday, October 29, 2009

slmt ulang tahun!!


cuba teka hari ni hari apa??..hari ni 29 oktober 2009..kenangan setahun lalu datang kembali di mana hari ni genaplah aku menjadi penjawat awam selama setahun..hari ni tarikh pendaftaran aku..hehe

igt lagi masa ni aku tgh mengandungkan aqil 6 bulan..pakai baju kurung oren celoreng2 tu ngan kasut baru hush puppies warna hitam tutup semua..hehe..maklumla nak jadi org gomen mula2 kena skima dulu la..

pejam celik pejam celik, dah setahun dah keje sini..pikir2 balik, apa yg aku dapat selama setahun ni??rasanya belum byk lagi aku belajar kat sini..masih setahun jagung & experience yg nak dikumpul tu masih terlalu jauh utk dikecapi..

bukan nak berlagak ke apa ke..pada pandangan aku, expertise aku selama ni tidak berapa digunakan di sini..rugi x kerajaan tak menggunakan expertise aku ni??sepatutnya org2 mcm aku ni ditempatkan di tempat / bahagian yg sepatutnya yg memerlukan khidmat aku..bukan salah aku mkn gaji buta okey..

aku xde la nak minta kerja yg berlonggok2 ke apa ke..mcm poyola plak nak tunjuk rajin / baik..tapi korang bayangkan la selama setahun ni tolak cuti bersalin 2 bulan, tolak dok melopong kat tingkat 10 sebulan, tolak duk kat ckub 2 bulan, tinggal 6 bulan je la yg aku betul2 kerja kat sini..kerja apa yg aku buat??malas nak cite..

pada pandangan org lain, best la xde keje..tapi kalau dah lama2, leh jadi kematu bontot ni, mata pun naik kelabu tgk komputer & aku semakin bijak menggunakan teknologi terkini di internet (macam blog aku ni.)hihi..makin lama, makin x produktif..nak minta org keje pun, org xnak kasi sbb org tu sendiri mampu utk buat keje dia..

hmm..xpela, aku ikut je la flow ni..aku masih baru utk ditukarkan..tapi hope pink form aku sampai cepat la..mana sesat la posmen ni hantar surat aku..anyway..kpda kwn2 aku di mana jua kementerian yg korang duduk, slmt bekerja hingga pencen..kerja rajin2, jadila penjawat awam yg bertanggungjawab & berkaliber..chewahh..to kak shim, nana, shuhda, rodziana dan kawan2 yg sama mendaftar tahun lepas, happy anniversary & enjoy kenaikan gaji korang tu..hahaha..uppss..lupa plak..enjoy juga 'duit khas' end of this year tu ek..daa..

eh..dah lama x tempek gambar..nah, amik..gmbr setahun yg lalu..


frendship forever..cun plak waktu pregnt ni..hehe (sila jgn menanah telinga)


hari2 terawal ..gi sogo je kejenye..best waktu ni, ramai bodygurad jaga mak yongs ni..


rindu plak nak pregnt balik..kikiki

Monday, October 26, 2009

dunia baru kami - part 2

kita sambung lagi tentang kehidupan baru kami..tapi kali ni nak flash back kejap rumah sewa lama..kitorg belum pulang lagi kunci rumah pada owner lama..so, masih ada kesempatan utk mencuci & mengemaskinikan rumah tu sebelum pulang kunci pada owner asal..

actually, agak sedih nak tinggalkan rumah & kawasan ulu kelang tu..di situ la segalanya bermula dalam hidup aku selepas bergelar graduate..kat situ la tempat bermula aku mencari rezeki, mengenal hidup di kota metropolitan ni..bermula di taman permata menuju ke taman melawati dan selepas berkawin, bergerak jauh sedikit ke kg pasir.

di kg pasir plak, memulakan hidup sebagai suami isteri & rumah itu menyaksikan suka duka, hilai tawa, riang gembira, gaduh2 samada yg kecik & besar..:-) di sini tempat kami honeymoon..chewahh..rumah di mana menyaksikan kehilangan & kelahiran permata hati..rumah yg serba sederhana isi rumahnya, hanya golek2 je depan tv, xde la nak hias cantik2 ni..semuanya hanya kelengkapan asas..disinila thrill & warna warni kehidupan kami yg baru nak bermula..

bila dah duduk kat kawasan baru, mcm kena patah balik melalui proses yang sama tapi kawasan yg berbeza..kena bljar jln, kedai2 kat situ yg mana ok atau x, kedai dobi, kedai runcit, hospital dah tentu sebelah rumah je..nak kena adapt lagi dengan suasana rumah tu sendiri..sebelum ni rumah flat je, skrg double storey..cakap sesama kita  pun kena jerit2..sorg atas sorg bawah..nnti kena buat sistem baru ni..hehe

kalau lupa amik brg kat atas, malasnye nak naik tangga..tapi xpe, exercise juga la kiranye..kalau la umah ada escalator:-) semua kena serba dua..satu utk atas, satu utk bawah..

aqil plak camana??dia dah kenal org sekarang ni & hanya mau ibu nye saje..ibu saje ok:-).. pantang nmpk ibu gerak skit, mesti mau ikut..dah hantar nursery hari tu testing, menangis. masa balik nak amik, kat gate nursery lagi dh dgr suara dia nangis, mesti tercari2 ibu atau ayahnye..sian..sayu btul hati ibu ni dgr aqil nangis..habis tu, nak wat camana..xkan ibu xpyh pegi keje..hari ni, xtau la apa cite, malas nak tepon nursery tnya..lagi sekali, aku kena terangkan prosedur susu aqil do & dont's..hope nursery faham..hope aqil dah boleh main2 ngan budak2 yang lain..

okey la...nnti aku update lagi..hope masa amik aqil nnti, xdengar lagi suara nangis dia..hope aqil tersenyum hari ni..bye..



dunia baru kami-part 1


Assalamualaikum semua..
buat pe weken lepas??haa..aku & family sangat sibuk dengan preparation berpindah ke rumah baru kami..semalam mlm pertama kami di rumah baru..hmm..sgt meletihkan pindah rumah ni..hari ni pun, terasa bahu sengal2..jap lagi nak beli yoko yoko, tampal kat bahu ni..

sebenarnya plan nak duk umah baru tu adalah this week..konon2 nak kasi clear rumah dan nak habiskan bulan ni bersama pengasuh aqil dulu..tapi, bila pikir2 balik, takkan nak dok melopong je kat rumah sewa ni tanpa tv, peti ais sume..so we all decide to move early a week..

sape yg tolong packing? xde sape yg tolong melainkan kami laki bini je la..haha..tapi daripada 100% tu, hanya 10% je yg aku buat, (abg, ok ke percentage tu??hehe..) lain sume hasben buat all out la..sian kat abg :-) tq ye sayang..nnti i kemas yg lain2..tak tahu la knpa aku punya kerajinan dah menurun..kalau time anak dara tu, bab2 kemas ni kasi kat aku je la..tapi sekarang, buat skit dah letih..tapi faktor yg paling besar, ada makhluk kecil yg lebih memerlukan aku..(nasib baik ada aqil, kalau x, ibu dah pengsan kemas rumah..hehe)

lori 3 tan tu penuh brg rumah kami je..tu belum ada set sofa, kalau ada, lagi pack la lori tu..mujur x berterabur tengah jln je..samapi kat umah baru tu, sesi memunggah plak..kali ni, lagi ramai helper yg menolong..family kak long & family mak unggal dari Gombak..TQ so much..xdpt dibalas jasa2 korang..yang paling penting utk dipunggah adalah kain baju, yela, nnti nak gi keje kelam kabut cari baju plak..terima kasih byk2..yang selebihnye kami pulak yg kemas skit2 la..kami x amik cuti plak hari ni..aku plak dah cuti jumaat lepas & jumaat mgu ni..

so, bermulalah kehidupan baru kami di tempat baru ni..opss, lupa plak..taman pandan mewah ye kwn2..tapi xde la mewah mana nye..biasa2 je..sebab nak dekat ngan tempat keje, kena sacrifice skit la bbrpa faktor ni..byk dah org tnya..letih nak jawab..soalannye berbunyi:-

  • org mesti tnya brpa harga rumah?


  • loan apa?


  • bukak berapa?rumah jenis apa? specification rumah?


  • uish..jem area tu..xde tmpt lain?


  • camana cari rumah ni?


  • kenapa x beli rumah baru ?

jawapannye plak:-
  • harga rumah tu RM2****** (kena rahsia skit la..hehe)
  • loan bank je, xlayak lagi amik loan kerajaan..lum sah jawatan..
  • buka kecik je..18' x 65' double storey terrace house..spec rumah: 4bed, 3 bath, fully kitchen kabinet, extended depan belakang, koi pond, auto gate, plaster ceiling and a lot of brg2 owner lama yg ditingglkan..sudah kasi tohok maa..(tau tohok tu apa??buang..:-) )
  • jem??area pandan2 ni mmg terkenal ngan jem..dlm radio pun kuar hot spot jem tu..so, no choice la..nasib la kena merentasi MRR2 setiap hari..kerajaan, sila berbuat sesuatu utk mengatasi jem di MRR2..kalau MRR2 tu kena bom ke, runtuh ke,cane ek ..hehe..nauzubillah
  • aku tgk kat tiang2 trafic lite je cari rumah utk dijual & deal dgn valuer je..kalau dia ada proposal yg lagi baik, dia blh carikan..ikut bajet kita la.
  • rumah baru tu jauh ke hulu sana..murah mmg murah, tapi x berbaloi la utk kami yg kerja di tgh bandar..minyak, tol, quality masa utk sampai ke rumah..bygkan, kuar 6 pagi, balik 7 ptg..xtgk matahari..kalau tgh bandar plak, harga dia kalau xstart 400k, mmg xsah..kalau ada pun, kondo yg tinggi2..so, ni je la yg kami mampu..
tepuk dada, tnya selera la..tepuk poket sekali la:-) aqil pun dah ada nursery baru..harap2 aqil serasi la di tmpt baru tu..mcm aku juga la..nak kena sesuaikan diri dgn jiran2, kena manis muka, ramah tamah, jadi busy body skit..ahaks..kawasan kejiranan tu pun aman damai, senyap je..sesuai utk aqil tido..cumanye, kalau ada kenduri ke keramaian ke, parking la problem skit.tapi, smlm test, mcm ok je , leh parking di lorong2..tapi jgn kena gesek sudah..okla..nnti kita story2 lagi dengan bhgian dunia baru kami yg seterusnyer..daa..

Thursday, October 22, 2009

sakit perut..


arghh!!!sakit perut melanda..tu la semalam rugi aku dpt mc setengah hari je..penangan food poisoning..tapi xtau la food yg mana 1 telah memberi racun kepada ku sehingga aku lemah longlai..nasib baik la ada kawan2 yg baik hati & suami tercinta membantu org yg dlm kelemhan ini..

al-kisah, bila diimbas kembali apa yg aku mkn smlm ialah susu & cereal, telur pindang & kek, last sekali aku mkn nasi goreng kerabu yg kawan kursus bawa balik..ni mmg secara automatik aku rasa lain mcm..loya & sakit perut..aku pregnant ke??rasanye tidak..

aku termuntah2 & tercirit2 kat dlm surau  tempat aku melepak tu..nasib baik xkena carpet tu..(ada kena skit la muntah, tapi dah lap:-) ) mujurla, power puff girls (nana &shud) dtg membantu di turuti oleh power ranger ku yg membawa aku ke klinik..hehe..masa tu dah la lunch hour, penuh plak org dlm lift tu..ada bau bucuk ke?? nasib la..yg penting aku rasa mcm nak pitam..

kalau korg nak tau kejadian ni hanya amik masa dalam setgh jam je, aku dah mcm jerangkung yg lembik..kalau aku larat, aku dah suruh nana amik gmbr aku (nak tunjuk bukti dlm entry ni..hehe)..nasib baik aku xlarat nak bercakap..

hasben aku bawa gi klinik idzham..sampai2 je kat klinik tu, *&^%$ terus keluar mcm air ketuban..mencurah2..aku pun duk la bertapa dlm tandas tu sampai la no. aku dipanggil..masa tu hasben aku dah balik umah, amik kain..doc kasi injection sbb masa tu aku dah lembik sgt..siap muntah lagi kat depan doc..

doc kasi ubat cirit, pening, muntah & air garam..alhamdulillah..ada kurang skit..tapi sampai ke hari ni, cirit aku x hilang, dan aku terpaksa bawa "bekal" lebih..sekarang pun aku tgh *&%& dlm kain..xleh kontrol la..hmm..bila la nak habis penderitaan ni..

smlm, patutnye aku pam pagi petang..tapi, bila petang, agaknye dah dehydrate sgt, susu bdn aku mcm lembik gile & xrasa berat lansung..terpaksa ku korbankan 3 botol susu beku utk aqil gi umah bbysitter..hari ni pam, alhamdulillah..penuh btl..tapi aku kena mnm air byk, takut nnti dehydrate lagi..

actually, dah lama xkena cirit ni since 2 tahun lepas..igt lagi masa tu gi umah dijah tgk anak dia, ulang kali aku masuk toilet umah dia..hehe..okla, smga kawan2 lain sihat walafiat..tima kacih utk nana, shud & abg..aqil juga kerana memahami ibu yg xsihat ni dia xbyk meragam..sila jgn muntah ye bila baca entry aku ni..aku ni kalau cerita mmg detail skit..ni pun dah tapis2 ni..hehe..till then..bye..

Tuesday, October 20, 2009

wow!!

rentetan daripada mkn cereal pagi tadi, hasil yg amat memberansangkan dlm pumping session..aku dpt lebih dari 5 oz for each bottle..may be dlm 12oz..yeay!!alhamdulillah..rezeki aqil..so, ibu akan amalkan mkn cereal ni every day..


see the production!!

oo..patutla..dlm cereal ni, ingredients dia consist of dates, rolled oats and malted barley flour..sume ni membanyakkan susu ibu..remember my entry before this about breast feeding??  ni ucu ibu utk aqil esok ye..uppss..aqil dah 9 bulan hari ni..slmt ulang bulan sayang..


ampak gigi saya 2 btg..tgu yg atas plak nak kuar..ibu jaga2!!

aqil dah pandai apa??panjat2, gigi atas dah nak kuar, tapi nmpk mcm gigi taring je yg nak kuar tu..auuww..ngeri nye..


ome x ambut baru aqil..ibu yg potong..hehe..cenget la ibu..

okey sume..ibu nak continue keje plak..eceh ceh ceh..bye!!


tangkap sama ini budak!!nakal bangat sei..

problem weh..

sape terer bab komputer ni..apasal setiap kali aku update blog, dia x update kat blog kawan2 aku yg lain?? hari tu my sis da godek2, jadi la dia buat..dah ok..tapi kali ni, jadi x betul balik..sape tau??tolong tolong..aku xnka buang masa nak godek2 benda ni..

makan apa tu..

hari ni korang breakfast apa? selalunya hari2 (kecuali weken) aku melantak breakfast yg heavy2 mcm mi grg favouriteku, nasi goreng, nasi lemak etc etc..sume tu rasanya yg x mendatangkan kebaikan memandangkan aku ni bukan la seorng yg aktif bersenam dan mengeluarkan peluh..

so, smlm dgn sahabat makan ku nana, kitorg decide nak mengamalkan pemakanan yg sihat..hahaha..ni baru nak first try ni..sbnrnye dah lama nak start, tapi smlm la baru betul2 beli brg2nyer..apa yg aku beli utk breakfast tu??ni dia..

ni kawan comel aku..nana (nana, ok ke aku letak gmbr ni?)


amacam dutch lady mau kasi aku hadiah ke promote brg dia??hehe..(this cost me rm17.00)

so, pagi tadi aku pun mkn dengan terpaksa nye..sedih aku mkn cereal ni..tak biasa..huhuhu..tapi ok la rasanya..tgk cereal tu mcm mknn hamster je..


rupanye menyelerakan x??hehe..
cereal ni aku xrendam lama2..nana kata takut xsedap sbb dia akan jadi lembik..boleh la..kenapa aku bertukar selera??
  • sebab nak amalkan pemakanan yg sihat..sekali sekala xpe kot mkn heavy2 tu..tapi xtau la jap lagi lunch, ntah apa2 yg aku mkn..haha..
  • kedua, nak save bajet..sbb masa aku kat opis lama dulu, kos mkn klu mkn byk pun dlm rm 5 je..kat maju junction ni je kalau x cecah rm 10 sehari mmg x sah..2 kali mkn tu..nak kena cut cost (maklum la qs..semuanye kena cut..hehe)
  • ketiga, walaupun aku kurus, mkn la apa pun, bdn x naik..tapi, kolestrol tinggi kot..disamping itu, aku nak jaga pemakanan supaya dijauhkan penyakit 3 serangkai tu..
make sure, aku akan habiskan dlm masa 2mgu..ke lama sgt??tgk la selagi tekak ni menerima..x pun, klu aku rajin, aku beli roti gardenia hi-fiber letak dgn butter spread ke, telur ke..nyumm nyumm..(masa preggy aku kena mkn roti ni, sbb kncg manis)

waktu dulu2, mama aku cite, dia gi keje bawa bekal nasi dgn mangkuk tingkat..jimat duit..aku pun nak wat mcm tu juga, tapi ada rajin ke mau masak??hihi..bubur aqil pun kadang aku miss nak masak..kalau aku bawa bekal pun, lauk mlm tadi la, itu pun kalau ada balance..kalau aku suh hasben aku bawa bekal juga, nnti dia kata x bersosial plak..xleh nak borak2 sambil smoking2..ye ke??

okla..ada sape2 nak ikut cara i ni??hehe..nnti aku update lagi, jadi ke x experiment aku ni..insylah jadi la..utk kebaikan badan kita juga kan..abg macamana??ada berani mau try??tepuk dada tnya selera..daa...

Friday, October 16, 2009

happy birthday my dear!


happy 27th birthday to my prince charming, mohd. zaki b. khaidir!! semalam 15/10/2009 (khamis) birthday cik abang tersayang..wa..kita dah sebaya la ek..hihi..anyway, my prince charming ni xkisah pun klu xde org igt bday dia..tapi, wife dia igt & love to celebrate it.. pada pndgn ku, x salah kalau kita nak buat org yg kita syg tu happy..tanda penghargaan, kasih syg..bukan selalu pun kan..(i wish i'll get a present again next bday..kikiki..)


bday men yang diraikan (malu2 ni nak amik gmbr)

apa yg ibu kasi kat ayah aqil ni??hmm..actually dah kasi hadiah bday ayah in advance time raya tu..sebuah wallet..(sebuah ke??)..pastu, semalam juga kami celebrate di secret recipe di jusco,wangsa maju..pas balik keje, amik bdk kecik tu, terus pegi..igtkan nak order 1 slice cake, tapi bila dah mkn2 tu rasa kenyang plak..x jadila ibu nak mkn kek secret tu.. ada plak si budak kecik tu buat 'kek'..alalalalala..nasib baik washroom jusco tu dkt je ngan SR tu and ada provide tmpt utk baby tukar nappy nye..


amik amba cikit..


thai fried rice..yummy!! ibu punya..


snyap je..tgh buat 'kek' rupanye..muchuk la..


aqil sibuk tgk girl lain tgh ballet dancing kat tepi dia..hehe

anyway..happy birthday to my dear darling..smga umur yg panjang diberkati Allah, dimurahkan rezeki byk2, smga abang diberi kesihatan yg baik utk menyara kita sekeluarga :-p ..hari tu kata nak berhenti rokok kan??so, xpyh tunggu harga rokok naik, stop smoking right now..hihi..hope your wish come true okey..yg paling penting..smga abg jadi suami yg baik dunia akhirat..amiiinn..

eehh ibu..aqil pun nak wish ayah juga..ayah, jaga diri baik2 tau..ayah kena tlg ibu selalu jaga aqil..sbb aqil sudah nakal skrg ni..ibu xlarat nak tgk aqil je..nnti x berasap dapur tu..aqil pun x cuke ayah hembus2 hicap okok tu..nacib baik xkena aqil, tapi kalau ayah cakit, cape nak jage aqil..ok..tata ayah..nak icap ucu jap..nyum nyum nyum..

okey ..daa..c u till next week..

p/s: kawan2, please click kat ads apa2 je yg kuar tu..ibu aqil ni tgh cari duit nak beli toys aqil..hehe

Thursday, October 15, 2009

open house lagi!!


ha..weken lepas kitorg gi jln2 plak la gi open house..maklumla, mgu sblm tu, aqil kena dmm campak..so, ibu & ayah aqil, xleh nak jln2, nnti jangkit ngan anak org lain..alhamdulillah masa kami gerak kul 11 tu x jem sgt, keta mmg byk, nasib ada driver i lalu jln x jem..hehe..mekacih abg:-)

rumah sape kitorg pegi??kitorg gi kenduri kawin kat kg kerinchi, gi kedai terbuka kak shida di ara damansara (kedai terbuka??habisla kena curi kain dobi org tu..:-p) and last house is rumah kak long di kelang..igt nak gi rmh uji, tapi dia lari la pulak..hehe..(bukan lari, ada wedding..xpe ji, thun depan kat rumah baru ko ek..)

adoyaii..alhamdulillah perut mmg sgt kenyang..mcm2 kami mkn..aqil pun mkn juga tapi nasi himpit la..yg lain, dia hnya ketuk2 meja (tu mmg hobi dia sejak azali lagi) & menjerit je budak kecik ni..garang ye anak ibu ni..tu la ayah, ikut perangai ayah la ni..*wink wink*


owh..ada lagi la jamuan di cawangan kontrak ukur bahan..warga qs di CPPT di jemput hadir..ni je gmbr yg dpt sbb kitorg tetamu, malu la plak nak exposed kat majlis tuan rumah ..hihi..


ok..stop dulu la..rajinnye update blog??xde keje ke??hello hello hello!!! ni time rehat tau..lagi pun, dah 2 hari i x pegi breakfast & lunch sbb kawan2 seangkatan ku pegi kursus..nasib baik ada org bawa sarapan lebih & lunch di taja oleh plaza hotel..(urusetia kursus bawa balik makanan lebih  dari hotel..huhu) tata!!!

open house..

menunggu entry terbaru dari ku? ada yg rindu sama coretan gue?hehehe..dah lama dah nak update, tapi asyik lupa je bawa kabel kamera ni..entry kali ni nak bercerita tentang makan2 kat teratak buruk ku di ulu kelang itu..

terima kasih byk2 pada yg sudi hadir..kpda yg xdijemput tu jgn terasa, bukan xnak jmput, tapi kita buat kecik2 je, takut nak ajak ramai2, yg mana teringat & terserempak je la yg dijemput.. xpandai bajet..first time maa panggil org dtg mkn2 ni..

apa menu hari tu??haa..mi kari sehati berdansa, nasi himpit sehati sejiwa dan sate ayam sri melaka..chewah..siap ada nama gelaran lagi utk menu2 tersebut..sori, terlupa nak amik gmbr. apa daaa..THANK SO MUCH pada sepupu2 ku yg boleh diharap utk menolong..tq along & jijie, nnti leh tlg lagi, serik x?? hehe..tq mak unggal kasi pinjam periuk besaw..and a BIG THANX to my darling yg beli2 brg, kemas2 rumah etc etc..(kena mention ni, nnti ada org kecik hati..hehe). uppss, x lupa utk makcik pengasuh aqil yg sudi menempatkan aqil utk 4 jam itu..klu tidak, mi kari goreng aqil la jadi nyer..hehe..

actually this is my 1st year buat open house ni and bulan terakhir berada di estana court ni..hhmm..cerita pasal umah yg telah disewa hampir 2 thn setengah ni, sedih plak nak tinggalkan umah ni..umah kenangan kami bersama..kami x honeymoon jauh2, kat umah ni jela..hehe..rumah yg menyaksikan suka, duka, gurau senda, gaduh2..sume la..eh, out of topic plak..nnti kita cite dlm entry yg lain..

jom kita layan gmbr2 sempena umah terbuka kami..


iwan's family..tetamu pertama


kak shim, wany, ilin & budi yg meriuhkan suasana


kak ira & lah, malu2 nak masuk tgk rumah penuh


we all dgn ina & baby nye


uji & wari , kepenatan mengharungi jem.thnx for coming..


ijan sekeluarga.
rasa2 hari tu mcm amik sume gmbr kwn2 yg dtg..tapi, bila tgk2 balik, ni je yg ada..ala..rugi tul..nnti kita wat open house kita amik lagi ye..eh, ada baby baru la dtg umah kita aqil..tu sume kawan2 aqil la tu..aqil no. 2 senior la..yg paling senior, anak ijan, adam..meh tgk gmbr kwn2 aqil ni..


aqil si tuan rumah dgn baby aziq


happy always


baby faiz zakwan..baru 2bln lebih..


adam anak ijan, sebijik mcm ayah dia (jgn nakal2 mcm ayah awak ok:-p)


arik anak no. 2 ijan..
a million thanx utk kawan2 yg sudi hadir..panjang nama nak sebut ni..tetamu tu rezeki..maka, murahla rezeki aqil kali ni..tq tq tq atas duit raya yg aunty2 & uncle2 kasi tu..ibu dah buka akaun tgb haji aqil & asw 2020 utk aqil tau..ibu x songlap okey..klu songlap pun, ibu dah ganti..hehehe..ni buku akaun aqil..


aqil dah ada saving skrg..
okey..lain kali kita update lagi ok..daa...

p/s: actually ni dah kali ke berapa aku update baru leh save..hampeh tul..ke org IT ni pun nak block blog aku ni..jeles la tu..huhu..anyway, my darling turns 27 today..happy birthday sayang!!!

Thursday, October 8, 2009

aku & breastfeeding (part 2)


hai!!wah wah ..nmpaknye entry breastfeeding ni mendapat sambutan hangat..chewahh..terima kasih kpd yg sudi membaca..kali ni aku sambung lagi cerita pasal penyusuan susu ibu ni utk tatapan korg sume & utk kenangan aku juga pada satu masa nnti..

aku rasa sangat bersyukur kerana nasib menyebelahi aku dapat keje dalam sektor kerajaan..cuba bygkan klu aku masih bekerja di opis lama, blh ke aku mempunyai masa terluang utk mengepam dan mengumpulkan susu utk aqil?? jika difkirkan, mungkin blh tapi aku akan berada dlm keadaan tergesa2 dan mungkin xdapat nak on time waktu pumping tu..ini salah satu faktor yang dpt mengurangkan susu..

camana nak bykkan susu??ntahla, aku pun xtau nak kata susu aku ni byk ke x..tapi setakat hari ni, aqil puas menyusu dgn susu ibunya..mula2, kena set minda tu, azam kena kuat, semngat jgn luntur..mknn yang aku slu mkn utk maintain susu ni ialah:-

  • lobak putih, selalunya masak gulai lemak putih


  • sayur bayam aku masak air je


  • susu anmum lacta..4 kotak dah minum habis lum beli2 lagi..kikiki


  • jantung pisang, walaupun sebelum ni xpernah mkn jantung pisang, ok gak rasanye ek..


  • air longan kering, sedap..mcm air laicikang..rebus sudah..


  • air soya


  • air masak berbotol2..


  • oat..walaupun rasa dia hmm..mcm xde rasa..


  • kurma..bulan puasa je aku  mkn, nak kasi tenaga..alhamdulillah, it's work..


  • kena kerap bagi susu kat anak, pam selalu..demand will increase supply


  • minda positif..sentiasa tenang..

 tapi, bila aqil dah stat nak masuk 9 bulan ni, aku rasa production tu dah xberapa nak meriah..aku kena kerja keras skit..pas ni, aku akan buat jadual baru utk 3 session pam plak. kadang2 tu penyakit malas tu suka dtg kat aku..shooohh..shoohh..gi la kat org lain..hehe..malas tu slu nye time mlm, weken..sbb aqil direct feeding..konon nak wat stok, tapi hampeh..sbb tu stok aku selalu berkurangan..ala ala je yang tinggal tu..

bila tgk dlm bakul botol, byknye btl aqil kat luar tu..tu maksudnye, stok dlm peti dah kurang..huhu..masa bulan puasa tu, gabra gile..yela, bulan pose kurang minum air, susu pun akan kurang..kalau time bulan mengambang, lagi la..pam pam pam dapat 2-3 oz je..camana aqil nak gi cekolah ecok ni ibu..time tu la curi2 amik frozen EBM tu..hehe

frozen EBM yang xseberapa nak ada :-(


kalau dulu, xde space nak letak mende lain selain susu


aqil nak cucu..cucu mana??(dengan muka kereknye..)


errkk..(sendawa panjang)..tima kacih ibu..aqil tido dlm kekenyangan

okla..itu saje coretan untuk kali ni..pada ibu2 & bakal ibu di luar sana, hargailah susu anugerah Allah yang terindah itu..jangan dinafikan hak anak itu..chewah..mcm promoter susu la plak..chaiyok!!! berusahala suliana untuk kebaikan aqil dunia akhirat..aqil, semoga menjadi anak yang soleh, taat pada ibu & ayah, jadi anak yang berguna dunia akhirat..ibu nak aqil jadi doktor yang hafiz..ok x??amin...




Wednesday, October 7, 2009

aku & breastfeed (part 1)

hi !! berjumpa lagi kita dlm blog yg x seberapa canggih ni..letih wat keje (letih ke), stop jap, sambil ambil angin di my little sunshine ni..kali ni nak mengomel skit pasal 'aku & breastfeed'..memandangkan ramai gak kawan2 yg baru bersalin, kawan opis yg slu bertnya itu ini, so aku akan story skit la kat sini..

al-kisah....:-) smsa pregnant lagi aku dah tanam niat nak kasi bby aku minum hanya SUSU IBU sahaja..kesedaran tu agak lambat sehingga la aku membaca majalah kesukaan ramai PA & MA tentang seorg doktor yg berjaya kumpul stok susu sebyk 260btl utk 2 org anaknye..so sampai anak dia umur 2 thun pun mmg anak dia hisap susu ibu saje la..so, dari itu, smgt aku berkobar2 la nak juga jadi mcm tu (aku kan xleh tgk org lebih-dari sudut positif la:-p)..dari situ azam bermula..

aku berazam utk susukan aqil sampai dia mencecah umur 2 tahun, insyaAllah klu berjaya, at least aqil completed his task minum susu ibu sahaja selama 6 bulan..mcm2 la cabaran yg xboleh diceritakan yg akan mengecilkan hati beberapa pihak..hehehe..

apa preparation yg aku buat?? sebelum bersalin tu, aku dah cari set pam yg ala2 melepaskan batuk di tangga. pam bateri brand p****n.. kawan aku ni dah siap beli yg mahal punya, tapi aku kata nak tgk dulu la progress susu tu camana..kang beli yg mahal, susu xde camana..membazir je..so, bila dah bersalin, aku try la nak pam.. mula2 ok, tapi lama2 pumping session tu jadi mengerikan..so, aku pun tukar pam manual yg mahal skit brand a***t.. berbaloi beli, seronok mengepam time pantang..tapi masa tu pantang kat johor, nak wat stok byk2 takut susah nak wat balik KL camana..susu perah = expressed breastmilk (EBM) ni kena jaga lebih skit..yela, susu terbaik anugerah Allah yg tak dapat dijual beli.

seminggu sebelum nak naik keje tu, aku dah explain kat bby sitter camana nak handle EBM tu..siap kasi buku lagi..tapi yela, makcik2 ni mana la nak baca buku sgt, sibuk nak jaga baby, nak uruskan rumah dia lagi..aku tawakal je la..bila naik keje, ramai la kawan2 seangkatan aku yg sibuk mengepam susu kat surau..siap ada shift lagi..bila org nmpk je, "eh, buat apa ni..oo..pam susu..zaman kita dulu xde macam ni.." org dulu2 memang kesian, kurang pendedahan dlm penyusuan susu ibu ni..x sampai 2bulan aku pakai pam manual tu, aku rasa mcm buang masa sbb masa diambil tu mcm lama sgt aku duk dlm surau tu..

so aku bertukar ke pam elektrik brand spectra 3..berapa RM? uish..masa beli tu, pejam mata je..aku beli siap dgn accessories dia double pumping rm 480++..beli secara online..kat pasaran ada brand lain, tapi mahal yg amat, riban riban sei..aku ni keje gomen je..agak kudukut skit (maklumla..qs)..so sampai sekarang, aku setia lagi dgn pam elektrik tu, dah 6 bulan pakai..alhamdulillah, byk membantu membesarkan aqil..

berapa dpt skali pam? bagi kat pengasuh brp botol?cukup ke susu? xde spare susu tin?berapa kali pam sehari? tu la soalan2 yg sering ditanya..okla..aku jawab ni..

pam 2 kali sehari, kul 10/11 pagi & kul 4ptg..
(kalau production xmeriah, malam sblm tido, pam lagi)
bagi kat pengasuh 5 botol consist of 4/5 oz.
alhamdulillah, cukup..sbb selalu balik on time.kadang tu ada lebih sbb kdg2 aqil byk tido..
susu tin?? memang pengasuh ada minta tapi kalau bagi, dia akan ada option utk kasi susu tin.so, SAY 'NO' TO FORMULA MILK..aku pun xpernah kasi, even dah beli tin kecik kat umah..jenama DUMEX.
sekali pam dapat 10 oz dalam masa 10mnt (5oz each breast coz double pumping).so, average sehari 16-20oz..


my pump set


my production every day (depending on a few factor)


beg2 ni la yg aku angkut tiap2 hari..kurang 1 beg, beg pam x bawa balik everyday

kenapa sibuk2 nak pam?susah ko nanti nak naik keje..campur je la susu tu..tu la aura negative dari sesetengah pihak..selagi aku boleh kasi susu badan, aku kasi la..masa dlm pantang, aku xpernah sibuk2 nak tau anak aku ni kenyang ke x..sbb aku tanamkan dalam otak aku ni, budak laki mmg kuat nyusu..so, aku x heran kalau dia asyik nak bergayut je..so, aku xde la sumbatkan dia susu botol.selagi dia nak, selagi tu la aku hulur,semakin byk la susu kita.utk hari2 awal baby, mmg susu x akan byk sbb perut dia masih kecik sekecik genggaman tangannyer.. 

semua info ni aku dapat dari susuibu.com dan juga majalah kesayangan ramai pa&ma..cerita2 di atas ni hanyalah pandangan aku utk memberikan hanya yang terbaik untuk anak aku Muhammad Aqil..utk ibu2 yang lain, jangan terasa hati dengan coretanku kerana setiap ibu semestinya mahu memberi yang terbaik untuk anak2nye.sebab setiap anak ada rezeki masing2..ko senangla cakap, susu ko byk, aku keje byk, asyik kuar opis je....aish..jgn kata mcm tu..nak tau petua nyer??tgu..

Monday, October 5, 2009

layout baru??

salam semua..

terkezut ni tgk my blog berubah layout..anyway, thanx to my sis yg rajin edit my blog ni, okla, boleh diterima cantik juga..cumanyer, camana plak new post leh turun bawah ni..pelik ni..nnti klu rajin2 leh tlg settle this problem ye ida..ok x kawan2 my new layout ni??klu ada masalah ke korg xleh leave a comment, kasi tau naa..tata

Friday, October 2, 2009

ceritera raya 2009


assalamualaikum sume..
sihat ke dah lepas cuti raya ni?harap2 semuanya sihat2 belaka di samping dapat maintainkan berat badan sepanjang bulan puasa..ada yg naik sbb mkn byk di hari raya & ada yg turun..saya blm timbang lagi..harap2 naik skit la dari puasa lepas, nak gumuk skit..hihi..saya masih bercuti lagi sekarang ni & klu tiada aral melintang insya-Allah akan kembali bekerja pada hari rabu ni..anak teruna ku demam la start raya ke 3 & kepanasannye memuncak semalam..hope aqil akan cepat sembuh ye sayang..

kalau nak cerita pasal raya mmg 1001 malam takkan habis..yela, raya tahun ni raya bertiga, lebih meriah lagi..baju raya aqil pun ada yg belum pakai lagi..baju raya ibu dia asyik2 yang itu jer..basuh pakai, basuh pakai lagi..xde baju la..seronok la raya kali ni..jom kita layan gambar je la..nnti2 kita story lagi..


tema blue black..



aqil & ibu



dgn cousin arrash (1 year already)



tak tau la apa kena, aqil nak dgn ibu je..xmo dgn org..



ni ipar duai belah hasben..complete set:-)



antara kawan2 kluang yg beraya..thanx for coming..thun depan dtg lagi ye..



ibu & aqil beraya ke rumah kwn2 ibu plak..pack sgt masa..xsempat ke rumah kwn2 lain..



tok ma time raya pun nak cabut rumput..aiman main pasir..



aiman suka mkn muruku..habis dah muruku tok ma..aiman dah 2thn this year



happy family kak long..thun depan tmbh sorg lagi..hikhikhik.ye ke tu??


to be continue dgn cerita2 yg menarik..peace!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails