Wednesday, September 16, 2009

selamat hari raya





utk family & sahabat handai di seluruh Malaysia, yang dekat, yang jauh, sahabat online & offline..Selamat menyambut Aidilfitri..Minta maaf zahir & batin sekiranya terkasar bahasa, terburuk laku, termengata, termakan minum, harap dihalalkan..etc2..minta ampun dari hujung kulit kepala sampai ke taik kuku kaki ni..hehe..
JEMPUT DATANG RUMAH di ESTANA COURT, KG PASIR HULU KELANG. CALL DULU NNTI I MASAK SEDAP2 (BEFORE THAT, KENA TEST RESEPI MANA YG JADI..HEHE) ..byk kuih raya home made tahun ni, tahun ni raya umah sewa lagi,duk atas lantai lagi..:-) thun depan insyaAllah rumah baru ye..
ok..hati2 di jalan raya, kirim salam ngan family..wit aye utk aqil cimpan ye acik2..:-)

aqil muat songkok ni ibu belikan:-) (sekali lagi, sila abaikan background)

Tuesday, September 15, 2009

untuk insan bergelar wanita

Sekadar berkongsi email dari kak shim..tq for the email..
"Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya. "Mengapa ibu menangis?" "Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya."Aku tidak mengerti",kata anak itu. Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti".


Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?" "Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"
Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "


"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "


"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kau tahu kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."
Kadang kala terfikir, susahnya jadi Wanita tetapi banyaknya pahala yang Allah beri jika melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang Wanita dan anak yg solehah..

kak long, mama & me..

mak..

den nak nyelit gak.single & available..:-)

Monday, September 14, 2009

alahai kuih raya..

hai!! pe kabar sume??dah buat biskut raya?? saya "chef suliana" mau berkongsi cerita pasal kuih raya ni.. sejak kawin dgn "pengkritik zaki", saya x pernah buat kuih raya, mean dah 2 thun lebih x berkecimpung..masa lepas SPM & study dulu, mmg ini la chef yang selalu ditunggu oleh mama utk menyiapkan kuih raya..cakap je la juadah apa, kuih raya, kek, sume dah pernah buat dan mendapat pujian..hehe..tu  9 tahun yg sudah..bayangkan lamanyer dah x buat kuih ni.. tup tup, tahun ni, nak membakar kuih raya la plak..suprise ni..(agaknye semangat aqil membuatkan ibu beria2 nak buat kuih ..) ditambah pula dgn hadiah kawin pemberian dari ex-ofis mate iaitu oven dan kak long kasi mixer utk buat kuih..baru sekarang nak pakai..huhu..kalau nak beli kuih raya, boleh, tapi mahal la..nak kasi mama, mak mertua, pengasuh aqil lagi..hmm..bajet sume tu..
nak dijadikan cerita, saya membeli belah barang2 kuih tu di Gombak ditemani oleh si kecil & juga jijie..amik punya amik, rm90.00++..haa..amik kau..berapa jenis kuih tu blh dapat..ni kalau x buat, harus pengkritik ku itu mencurah tepung atas kepala ku..hehe..saya dah membazir 2 hari masa jumaat & sabtu sebab si kecil itu takde org nak jaga..pengkritik ku balik kg jap & sepupu2 ku exam & ida ada program..hhmmm..dalam hati ni dah terdetik, siap ke x kuih aku ni..byk betul dugaan nak buat kuih ni, sampai t'bawa dlm mimpi..hehe yela, brg dah beli, ada la terlonggok kat tepi mesin basuh tu tanpa diusik..
so, ahad pagi, tercapai la hajat ku nak buat kuih dahlia.kuih ni mama yg suruh buat..hampehh..xjadi siut..kuih tu mencair & kelopak2 dahlia tu sume flat..2 tray aku sumbat dlm tong sampah (sambil dijeling2 oleh pengkritik ku).call mama, mama kata "tepung kurang tu"..call mak unggal " terlebih kacau tu, biskut org x kacau sampai kembang"..la..ye ke..siannye aku..puas la dialter2, last2 menjadi juga, tapi xblh jual kat kedai la, ni utk tatapan & santapan org2 terdekat je..hehe pengkritik pun tlg gak, TQ ABANG..hehe..nasib baik aqil tido..ni la wajah2 kesedihan kuih dahlia ku..hehe
dpt lbh kurang 200 biji..
oven ku..
buat kat lantai je..aqil tido, xde org kacau
cepat kemas, aqil datang ni..mmuaah..
malam nye, aku x putus asa, mula la tgk2 buku resepi lagi..haa.biskut badam rangup..mcm best je..kejap je aku dah siap uli..pengkritik x tau aku buat kuih lagi..sebab tadi, masa sebelum dia kuar, dah ckp nak buat kuih, dia kata "xpayah, tido je".."kalau xpernah buat, jgn buat"..mm..xbagi sokongan lansung..aku pun buat juga la..alhamdulillah, jadi juga, biskut tu pun sedap juga..nnti nak buat lagi, sbb adunan tu skit je..
biskut badam rangup..ni ada hangus skit..
at last, dapat la juga aku 2 jenis kuih..aku pun dah mula memahami masalah oven aku,camana nak adjust suhu & timer..slmt mencuba chef suliana..hehe..mlm ni samada nak buat biskut mozarela, biskut arab..hmm..tgk la mana sempat,nak tak nak, kena habiskan semua tepung2 tu.. semoga berjumpa lagi..

Thursday, September 10, 2009

shoping rayer episod ke 2..

salam semua..
entry yang lepas sy shopping di jln tar..tapi jumaat & sabtu shopping di SOGO plak..huh..ramainyer org, mcm ulat taik kat area kanak2 tu..ni member card sale, tu yg penuh gile..dua2 hari tu sy gi ronda..1 hari utk ibu & aqil, 1 hari lagi untuk ayah & aqil..asyik aqil je dpt baju..hehe..kitorg gi pagi2 buta tu pun org dah beratur panjang dah..tapi nasib menyebelahi kami kerana dapat masuk parking (masa tu awal lagi, baru kul 8.45, sogo pun x buka lagi)..kalau tahun lepas, jgn harap la nak masuk parking even blm kul 9 lagi. lupa plak saya nak bawa mask utk dipakai..ye la, prevention..aqil pun ibu tawakal je la..nak tinggal kat org, aqil dah kenal org..kang melalak plak..xsempat ibu nak shoping.hehe..

before gi shoping.sian aqil, muka ngantuk lagi..
awal2 lagi saya dah gi tgkt 4 yg mana baju kanak2 kat situ la..tapi nasib baik org xramai lagi, sempat juga la tarik2 baju dalam longgokan utk aqil..semalam pun dah beli, tapi nak beli lagi baju duk rumah sbb baju aqil byk dah kecik..cepat2 saya pilih & org yg 1st byr, sbb nnti mesti ramai gile org..aqil & ayahnye tgu kat men's wear..nasib aqil xmeragam, maybe dia pelik tgk org ramai2 tu..aqil duk dlm stroller, sng skit nak bawa..awal2 lagi sy dah chop kerusi tepi eskalator, nnti senang nak tgu ayah, xpyh berdiri lama2..aqil pun dapat menyusu di situ..nyam nyam..
mana ayah ni, shoping sakan ke..(aqil terus tertido selama 1 jam dlm stroller)
beli punya beli..dah kul 12..kami pun chow la..nasib baik kali ni nak redeem boucer x payah beratur panjang..ibu ada 11 rebate boucher..terer x??hehe..kopak duit den..samapi je kat umah, terus lepak yg amat sgt..letih betul..dah puas mengirai2 baju, try test kat aqil plak baju yg saya beli..nasib semuanye muat..antara kami bertiga tinggal aqil je yg aktif  'bateri'nye..ibu ngan ayah dah tergolek dah..

Wednesday, September 2, 2009

dedicate to my bestest frens in the world!!


post kali ni, kira sambungan episod balik kg la..masa balik kg mgu lepas, kitorg gi mlwt sahabat yg baru dapat baby baru!!tahniah hawa..welcome to motherhood club..hari tu gi tgk sahabat lama, siti hawa adila yg tlh slmt melahirkan puteri sulungnye..geng lawatan adalah my family, jah's fmly & rahi's family..masing2 ngan 'handbag' rekaan sendiri..hehe..so, aqil dpt la jmpa kawan2 baru nyer tu..meh tgk kwn2 aqil..
adli firas (muka cam ayah da..)
iris qasrina (muka mix ayah&ibu)
nur almas fatin (anak papa)
muhammad aqil (anak ayah, tapi org kluang kata muka mcm ali means muka ibu la kan!!)
seronok jumpa bestest fren ni..kitorg dari sk rendah lagi tau..dja, su, rahi, masita, fida, liza & hawa..tapi yg paling kerap jumpa & bergosip adalah rahi (ketua gosip/information), me (always be a driver) & noni (ketua gathering)..hehe..yg lain2 tu slu xdpt ikut coz ada plan lain..ye la, masing2 dah ada family, mesti ada plan lain..yg paling seronok, insyaAllah tahun ni dpt raya bersama lagi..tapi raya ke 3 or 4 la..noni, sila plan jadual raya thun ni utk ku update dlm calendar ku supaya x clash..hehe..kitorg ni dari kecik mmg kaki jln naik basikal pusing 1 kluang, sgt nakal la masa sekolah dulu.kadang2 tu kalau terigt, akan gelak sendiri..ish ish ish..nakal tul, anak sape la ni..i hope our frenship will continuous forever until death okey..tata!!

Tuesday, September 1, 2009

balik kampung

salam semua!! weken lepas kami sekeluarga balik kg ku di kluang..seronoknyer, mcm nak balik raya plak..cuti 3 hari la kan..tapi bertolak sabtu tghri, driver kami ala2 sepet je mata time drive tu..ngntok, maklumla puasa..terpaksa la ibu aqil ni layan2 cakap (walaupun org tu xnak ckp sgt), picit skit tengkok tu..kalau diingat masa solo dulu, keje i bila naik keta, mesti zzzzz..padahal baru 5 minit naik keta, dah membuta..hehe..skrg tidak lagi..membuta bila dah 2 3 jam jln, tu pun sekejap je..sambil melopong2..hehe..tidak ketinggalan makcik aqil pun ada tumpang, tapi dia tu pun zzzzz juga, siap proses air liur basi lagi..cehh..aqil pun cibuk2 juga dlm keta tu..nak pgg itu ini..nak drive lagi..x caya, jom tgk gmbr ni..hehe


jgn tiru aksi dak aqil ni..bahaya..nasib baik abg polis xde, kalau x, harus kena saman..jln x jem sgt, maybe org dah gerak semalam atau pagi, tapi keta still byk la..kitorg sampai dah kul 4 lebih, before that gi kedai nyonya amik 3 helai baju kebaya yg ditempah sudah siap..boleh la pakai utk gi opis..sampai2 je dah nak dekat kul 5..tok ma tgh masak soto..cedapnyer..dak aqil ni plak dah kenal org..so satu hari la merengek je..xmo ngan org lain..ibu buka kurma yg ayah bagi je sebab bila time buka je, aqil nak tido & nenen..
umah atok dah cantekk..atok dah pecah bilik air tgh tu & aqil boleh pusing2 dgn walker tanpa halangan..hehe..ada home theatre & tv plasma atok beli..byk duit rupanyer atok ni..ibu nak cikit blh??mana janji nak cat keta i tu??hehe..xpela,nnti tgu ibu beli keta baru & atok kasi downpayment..boleh??hehe..hmm..aqil dah blh mesra ngan sume org after 1 day merengek tu..ngan toto jr pun dia blh main tarik2 je..toto jr tu sape??ni dia..
ni anak kuniyang generasi yg keberapa ntah..dia sekor je yg tinggal sbb mama dah buang sume kucing2 kesygn nyer..buat taik je..yg ni jantan, sama la buat taik jer tapi atas rumput kat luar..aqil pelik agaknyer tgk kucing, kucing tu pun takut ngan aqil..hehe..nyorok je tgk aqil dari jauh sbb aqil slu mau serang dia..
mm..2nd day buka pose umah nenek..ramai pakcik makcik kat umah nnk, seronok buka ramai2..
okelah..kita stop dulu la ye..nnti kita sambung lagi..babai!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails