Friday, August 28, 2009

shoping rayer!!!!

hai!!wat pe tu..jumaat dtg lagi..setiap jumaat mesti ada je nak gi plan mana2, lebih2 lagi utk org yg bekerja di tgh ibu kota kl ni..ada aje tmpt nak merabakkan poket..hihi..tadi ku berjalan ke jln TAR..wah..ramai betul manusia, terutamanya perempuan..ada juga laki yg x gi smbyg jumaat tu..huh, apa nak jadi la..meniaga2 juga, smbyg tu igt2 la skit pakcik woi..

ramai tul wanita2 ni yg bershoping utk raye,maklumla dah gaji.. walaupun puasa, kugagahkan juga kaki ni nak berjln2..xde la shoping sgt pun..memandangkan esok nak balik kluang, belikan mama table runner utk raya..harga brg2 kat sini, ku rasa agak mahal skit, tapi bolehla..maybe nak raya nnti baru turun kot harganya..tu pun xberjalan sampai hujung..nntila mgu ketiga before raya baru gi balik jln TAR..cari tudung ke, alas2 meja..tadi pegi x igt la baju warna apa..kang x match plak..

ha..mggu depan member card sale di SOGO..time ni nak beli baju raya AQIL.."ayah, bagi duit skit, aqil xde baju nak raya"..kikiki..siap la berasak2 di SOGO plak mgu depan..raya thun ni, bertiga la..thun lepas aqil dlm perut ibu lagi,..baju raya ibu pun besar2 thun lepas.so, thun ni sume i buat kebaya tau..baju kebaya dolu2 dah tak boleh butg especially tang dada tu..cedih tul..

okeyla..ibu aqil nak sambung jhit manik plak..uppss..ssshhh...hehe..tata..smga jumpa lagi..

Thursday, August 27, 2009

ibu aqil membebel..

assalamualaikum!!
camana pose hari ni??ok x??semoga sama2 mendapat pahala & keberkatan di bulan yg mulia ini..actually, kebosanan telah melanda..mujurla pagi tadi tetiba je kan dapat surf fs & fb..lepas gian ku nak melayari website ni..hehe..agak lama juga la baru dpt masuk.tapi, bila lama2 layan, mcm bosan plak..apasal ek??hari ni hari bosan sedunia kot..
ok, kita nak story skit la pasal bulan puasa & karenah2 manusia di bulan puasa ni..sbgai seorg hamba Allah, isteri, ibu & career woman, begitu byknye tggjawab yg perlu dilaksanakan dan kdg2 tu ada yg tercicir..ni ha, bulan pose ni..tiap2 hari nak kena pikir nak masak apa,nak buka apa,susu aqil cukup ke x..huh..kdg tu tensen gak..dgn keje yg ala2 xde ni, lagi menambah kebosanan..kang jahit manik kang, org kata apa plak "tu la keje org gomen, sempat lagi jahit manik" (anyway, itula pandangan aku terhadap org gomen dulu) i minta tukar la..hehe..
Hmmm..ptg ni nak masak apa??slu aku ni xde idea nak masak apa..selera kami berbeza..niat suami tu mmg baik,"xpyh masak, beli lauk siap je"..bila dah beli, "lain kali jgn beli lauk ni" gitu pulak jawapannyer..apa nak buat..terpaksa la aku memasak menggunakan skill aku yg xberapa mahir & kreatif ni..nak masak tu pun nak kena ada confident level yg tinggi, lebih2 lagi bulan pose ni..suprise je kan, apa la rasa masakan aku ni..(org laki ni suka mengomen je keje nyer, klu sedap xde plak nak puji) puji pun bila ditanya..huhu..xpela, nak wat cane, laki aku juga..kan bang..hehe..ha, lagi satu ayat power org nogori ni, bila dah sedap tu kan "mcm ni la baru namanyer masak"..haha..itu la laki aku.. tapi sbnrnyer dia seorg yg xcerewet sgt, mkn je apa yg dihidang tapi kita tau la sdp/x berdasarkan tahap pertambahan nasi nyer tu & bergantung juga pada thp kelaparan nyer..hehe..
aqil??hm..itu budak aa manyak nakal woo cikalang ini..sudah pandai tarik baju yg dilipat dlm drawer toyogo nyer..suka ckp "ate te te te te" & bubling..dah pandai merangkak 2-3 tapak..bagus perkembangan anak ibu ni..kuat minum susu ooo..lotih ibu dia nak memerah pagi2 buta, lebih2 lagi bulan pose, air xbyk minum, susu pun kurang & aqil tgh growth spurt (betul ke eja ni)..susu dia min 25oz baru cukup..jom ite engok amba dak aqil tomei ni..
on the way nak gi 'mengemas'
xleh buka la ibu, ibu dah salotape drawer aqil ye..hehe 
aqil nak round lagi .. 
buai ni pun aqil leh tolak tau.. 
 seronok main kejar2 ngan ayah!! 
ni tempat memunggah favourite aqil..x dilupakan beg baju dia tu..
itu saje coretan ibu aqil utk hari yg membosankan ini..tata!!

Friday, August 21, 2009

selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak

Assalamualaikum semua!!

Diharapkan semua sahabat handai sihat sentiasa..saya baru je habis selsema & batuk2..tapi bukan selesema babi okey..sudah check ma...selsema biasa aja..semalam EL sebab xlarat nak bangun dah terkena ubat selsema tu..kepala weng2 sampai ke petang..bangun tido je la kejenyer..Alhamdulillah hari ni dah beransur baik tapi batuk2 still ada..

wah..esok dah puasa..hooreyy..seronoknyer..dengar tarikh pengisytiharan puasa tu seronok je (padahal dah tau dah date nyer)..dato' yg umumkan puasa tu pun dari zaman kecik kot org yg sama je dgn nada suara yg sama..hehe..

azam sebenarnye nak dapatkan 30 hari penuh tarawikh.tapi dah ada anak ni, takut xtercapai je..buat sorg2 tarawikh pun ok juga tapi lagi baik kalau dpt berjemaah di surau..BUT..aqil comel tu nak hantar mana..utk 1st day ni ganjaran kalau bertarawikh seperti anak kecil yg baru lahir ke dunia..nak kejar pahala itu.."abang, mlm ni & hari2 seterusnyer gi tarawikh..jgn malas2 tau" nnti i komen teruk2 lagi dlm blog i ni..hua hua hua..!!!

kalau masa anak dara dulu duk kat umah kluang tu, mesti xlepaskan peluang gi tarawikh, ye la umah sebelah surau jer..tak tau la kot2 first day je semangat..hehe.. okela..memebebel je..

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA SAHABAT HANDAI, MINTA MAAF BANYAK2 ATAS SEGALA KESILAPAN YANG PERNAH DILAKUKAN, TERKECIK HATI KE..TERSINGGUNG KE..MINTA MAAF YE.. SEMOGA RAMADHAN KALI INI DIBERKATI OLEH ALLAH TAALA..TATA..TUNGGU POST IBU AQIL AKAN DATANG YER..

p/s: anyway, aqil dah 7bulan semalam:-)

Friday, August 14, 2009

gelagat aqil buah hati kami..

ni nak share ngan kawan2 tentang anak kami yg comey sungguh ni..dah semakin lasak, semakin bijak dan ada perkembangan yang bagus, walau pun ibu & ayah agak letih melayan mu aqil..adakah ibu yang malas or ayah yg asyik nak berehat 24 jam depan tv?? ayah jgn marah..hehe..jom kita tgk wajah kesayangan kami ni dari mula dia dilahirkan sampai la ni..jeng jeng jeng.. gmbr pelbagai reaksi..






















yang menjadi tanda tnya, mengapa aku xleh susun betul2 gmbr ini..hhm..hari tu blh, tapi ni dah berterabur la..x cun dah..

jumaat-penghulu segala hari

argghh..bosan tul hari ni..dah la sakit purut ni..(masalah dalaman), production susu pun kurang..cedih nyer..stok EBM pun dah xmeriah dah dlm peti tu..klu dulu sampai xmuat nak masuk ikan or ayam..sekarang, sudah ada space ma...cedihh wo..so, ibu aqil ni kena tingkatkan pumping session utk buat stok ..mana la tau time pose lagi merudum pengeluaran susu tu..huhu..

semalam dikejutkan dengan berita kematian penyanyi Rabbani (ustaz asri)..bila difikir2 balik, sekejap je Allah nak tarik balik nyawa kita..takut mati, tapi payahnya nak menambah ilmu agama di dada ni..byk nyer dosa selama hidup di bumi Allah ini..(Ya Allah, ampunkan dosa hamba Mu ini samada dosa besar dan dosa kecil sekecil zarah) kalau Allah nak tarik balik, kejap je dah bagi wabak penyakit / segala macam bala pada kita (Ya Allah, jauhkanlah aku & keluargaku dari segala macam wabak penyakit & bala bencana,, panjangkanla umur kami sekeluarga, semoga umur yg panjang itu diberkati oleh Mu)

lagi menakutkan..ada kawan tu dah saspek H1N1..sakit tekak katanyer & semalam dia pergi ke warehouse sale..kat situ ke berjangkit?? WALLAHUAKLAM.. ingat baru nak gi sogo lunch time ni..dah lama xjengok second home tu..hehe..manala tau boleh sambar 1-2 baju anak ibu tu..ayah aqil kata baju aqil byk dah seksi, nmpk purut montel tu..(nak lawan purut ayah ke??)..hehe.

nnti ibu buat post utk aqil saje..check it out..tata..argghh..sakit perut!!!! (sambil mengunyah biskut mak ungal bagi)..heee..

Friday, August 7, 2009

julai bukan rezeki ku..

ni nak share story la dgn korg sume..storynye berkenaan dgn duit gaji ku habis dirampok oleh manusia yg bergelar pencuri..pencuri!!!pencuri!!!pencuri!!!aku xsuka mamat bengong yg songlap duit aku ni..kes ni dah terpampang dalam paper metro hari isnin lepas..
kesnye begini..hari ahad (26/7/09) malam, hubby(zaki)ku tlg withdraw duit kat cimb melawati..masa tu kitorg baru balik dari JJ wangsa maju..ye la gaji baru masuk, mesti la nak kena cucuk duit nak bayar itu ini.. masa tu aku duk dlm keta pgg si budak kecik tu..pastu, dlm keta, dia pun pulang kan balik kad atm aku tu..tanpa syak, aku pun terus masuk kad tu dlm purse..bila balik rumah, hubby ku kata "tadi ada org tepuk bahu abg kata duit abg rm 3 jatuh..rupanya duit abg ada la dlm wallet ni, skrg duit abg dah jadi rm 6 la."dlm hati aku teringat lagi cerita en. hasnan lecturer kitorg masa kat uitm dulu..dia terjumpa duit rm1 dia amik, then a few days later, duit dia hilang rm 100..
berbalik kat cite aku tadi, aku diam je la bila hubby ckp mcm tu..a few days later (kamis), aku pun nak cucuk duit kat atm MAJU ni..cucuk punya cucuk, xblh, mesin tu kata kad aku ditahan..aku pun lepas mkn gi la cimb pertama kompleks tu..igtkan kad rosak ke apa ke..pegawai tu kata "puan, ni kad org lain ni..kad nama cina ni"..masa tu aku dah berderau darah.."bak sini no akaun"..dia scroll down tgk balance duit aku ada la dlm rm19.96...wa!!!aku dah sejuk kaki tgn ni..menggigil ni..duit aku dah lesap sbyk rm1500..transaction dibuat 2 kali..aku pun dlm linangan air mata yg tertahan2 tu (malu nak nangis dpn org), buat la kad baru..kena masuk duit lagi sbb kena tolak rm12 utk kad baru..bila dah settle sume urusan buat kad baru, aku pun berjalan dgn lajunyer balik opis terus menuju tgkt 15 (tmpt nana) utk melalak kat situ..wa...sape la yg tergamak curi duit aku ni...
tetiba, aku teringat kes laki aku ditepuk bahu..rupanya nana kata baru kuar paper metro smlm kes sama mcm aku..dia tepuk bahu, tunjuk duit kita jatuh..masa kita amik duit jatuh tu, dia tukar kad kita kat atm tu..aku pun xsure mcmna dia buat, ptg tu terus buat repot polis..2 balai kena gi..masuk under JENAYAH KOMERSIL.. polis kata mmg pantas pencuri ni..modus operandi utk kes yg sebelumnye sama la mcm kes aku..selalunya foreigner yang buat..pak arab/nigerian..jadi, korg hati2 la ye klu nak cucuk duit tu..geram sgt bila pikir duit aku hilang..tapi mungkin ada hikmah di sebaliknyer..masalahnyer, knp aku yg kena..nasib baik dah byr hutang separuh..klu x, xbyr la duit keta, duit mama, insurans lagi..report kat bank, bank pun xleh nak wat apa la..nak gnti blk, bukan salah bank..xpela, aku REDHA je la..
SYUKUR ALHAMDULILLAH (mcm iklan hai'o plak)..aku ada suami yg ada tmpt utk dikorek-korek..hehe..so, bln ni xleh nak beli kain raya utk mama..tgu gaji bln dpn la..xpe lewat skit, mama regular customer untuk cik noor tu..klu cik noor xnak amik, nyonya ada..hihi..
okeyla..sekadar nak share dgn korg sume dan berhati2 klu amik duit ke apa..org kata 'beringat-ingat'..aku xkena rompak, xkena ragut tapi duitku di songlap oleh manusia xberhati perut..bahagian masing2..ok..tggu post seterusnyer..tata titi tutu..

yuhuu....





assalamualaikum sume..hehe..



actually aku pun terkejut tetiba terpandang blog 'my little sunshine' dalam blog yatt..rasa macam ku kenal blog ini, rupa2 nyer blog aku sendiri..haha..dulu igtkan x publish, rupanya dah jadi dah blog aku ni..(maklumla, baru nak bljr jadi blogger)..huhu..klu ku tahu dah jadi, byk la cite pasal anakku ini..xhbis2 cite pasal anak je la..x jadi nak tido di waktu tghri jumaat yg damai ini..rombongan nak gi sogo x jadi..geng pose & mlwt kwn yg baru bersalin..terpaksa la aku duk kt dlm partition aku yg tersorok ni..sedih tul x dpt kuar gi jln..huhu..

actually nak kongsi kebosanan dgn korg2 sume (sape2 yg baca la)..dah la FS, FB, YM kena blocked..xreti dah nak sirf apa dlm tenet..dah puas aku membaca blog org, surf susuibu.com etc2...so terajin la plak nak update blog yg agak usang ni..baru nak masuk 2 posts..kelakar tul..nnti la kita story lagi..ni baru introduction..hehehe..tata!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails