Thursday, December 31, 2009

wanita bekerjaya vs surirumah

Dah 4 hari aku jadi surirumah sepenuh masa.. huh..kalau ada pertandingan surirumah paling worst, kasi kat aku la..hehe.. bukan senang nak jadi full time house wife tau..lebih2 lagi aku ni.. Kalau aku jadi surirumah, masak pun aku tak buat, sebab aku kejenya menjaga anak je.. Tengok lah sekarang ni, aku belum mandi lagi..nak tengok ke??tak payah la..kusut masai..hehe

Anak je aku dah mandikan..lauk pauk sume mama beli tinggal masak nasi je.tu pun aku ngelat suh sepupu aku masakkan..kalau dia ada, bolehlah dia tolong, kalau takde, aku ngan aqil la masak nasi dengan si budak kecik itu bergayut di kaki aku..Tapi, tadi sempat aku masak sayur bayam..hehe..tu pun sebab bayam dah siang..

Macam ni rupanya jadi surirumah.. Kalau aku, aku nak bibik sorang..haha.. mama kata, "mama dulu anak kecik2 sume boleh buat, ko apasal sampai ke petang tak mandi lagi" huhu.. dulu anak mama tak merengek macam aqil ni..terer la mama aku ni, bekerja, balik tengahari masak,bila free jahit baju, jahit langsir etc2.. Aku nak basuh pinggan pun satu perkara yang menggelisahkan telinga..

Kalau aku bekerja, aku takde la risau sangat dengan keadaan rumah. Aqil gi nursery, balik kalau rajin masaklah, kalau tak rajin, beli aje ..tapi kalau makan beli pun, muak juga..kalau ada yang rajin menolong menjaga aqil aku ok je masak..kalau aku bekerja, diri aku ni terurus sikit..boleh make-up2, pakai baju cantik2..kalau duk rumah, serabai je..

Aku tabik toing toing toing la kat surirumah yang mampu buat keje rumah sehari suntuk. Dia la orang yang bangun paling awal, dan tidur paling lewat dalam rumah tu..aku tido lewat gak tapi update blog..haha.jangan ingat best jadi surirumah ni (bagi pendapat aku la).. Tensen aku, kalau time management tu betul, barulah nikmat jadi surirumah ni. Tiap2 bulan, "abang, nak duit"..hehe, tu je tau.. Kalau wanita bekerjaya, duit nak belanja itu ini sume sendiri..abang wat senyap je kalau tak diperingatkan..hehe..(apasal topik duit plak ni??)

Okeyla, baik aku gi selesaikan apa yang patut..kang bangun plak budak kecik tu, suhu dia dah normal dah bang, jangan risau..sejuk dah badan dia..hope berterusan baiknya.....ok, see you!! Selamat Tahun Baru 2010.. Moga tahun yang akan datang ni, akan memberi perubahan yang terbaik dalam diri kita semua..azam jangan dipandang ringan, lunaskan jika mampu.chewah..tata!!

4 comments:

NuRuL DhiA said...

salam kenal dr nurul dhia (^_^)

Nur Hasyimah Mahasan said...

samer la su, shima pun time ari sabtu kat umah (husband keja)...kena pastikan bngun pagi n mandi dulu..kalu tak jenuh nk mandi coz asyik melayan irsyad je la...

Suliana said...

dhia,
hai!!salam kenal..tq sudi singgah

Suliana said...

shima,
gitu la nasib ibu2 ni..dapat pahala byk tak terkira di akhirat nnti:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails