Friday, December 4, 2009

saman kamu di jawab:-)

Dear my friends, especially yatt mama qiestina..di sini aku ingin menjawab saman kamu ya..

5 expensive baby related product I don't regret buying (expensive di sini mengikut pandangan aku ye):-

- my electric breast pum spectra 3 & avent manual pam- sangat berbaloi-baloi sampai la aqil sekarang dah nak masuk 11 bulan..only rm400++..beli pejam mata okey walaupun tahu poket ku dah kering..avent manual tu rm 185 kot..abe belikan masa time pantang..simpan lagi tau, standby utk emergency in case pam elektrik nak hntar service or rosak..


- stroller sweet cheery yang di beli di jusco, masa tu rm300 lebih, tapi bila tgk kat sogo, haa..lagi murah la..xpela.sila tgk gmbar before and after. ini adalah kerana malas nak buka tutup stroller ni masuk boot keta..agak berat & besar..dah lama aqil tak naik stroller ini..naik troli carefour je skrg ni..hehe..


- warmer & sterillizer little bean - sangat membantu ibu aqil membersihkan botol-botol susu aqil yang byk itu.. masa ni beli harga dia dah jadi rm159.90..beli kat sogo..kalau tak, harganya rm199.00. warmer pulak beli satu set la dengan sterillizer tu..boleh panaskan susu, bubur & boleh juga sterilize tapi utk 1 botol saje..

- mom's little one bag utk carry susu bawa balik..yang berharga rm 100 lebih kalau tak silap..siap la dgn ice pack 3 ketul ..tapi, kalau orang tgk, mesti sume tnya beg apa tu..sampaikan ada kakak tu tanya, beg kamera ke??ish ish ish..tak patut betul..

- last but not least..my milk storage bottle & avent bottle..aku dah beli kalau tak silap dah 4 set kot MLO bottle ni..ada 1 tu dah pecah tutup dia..tapi marking kat bottle tu still elok lagi..botol avent tu aku ada 4 yang kecil, 2 yang besar..1 dah "cair" sebab pengasuh lama aqil panaskan susu dlm periuk & terlupa nak padam api..berlubang ko botol tu, rugi susu aku 5oz..takpela..( rindu kat makcik ni)




5 cheap baby related product I don't regret buying : (bab yang ni susah skit nak fikir)

- aku sayang bangat sama mitten & booties aqil ni..murah je..sebelum beranak, benda ni la yg aku suka beli..padahal kejap je pakai nya..nurse tak kasi pakai la..habis muka aqil calar2 masa baby kena kuku..tapi aku pakai kan juga sampai 5 bulan..hehe

- sama juga dgn bedung dia..aku ada 5 helai pureen dan 5 helai brand apa ntah..tapi aku suka pakai pureen  punya sbb besar & panjang..masa aqil dalam hari, asyik ulang pakai je bedung ni, sebab xbyk..yg ni pun sama x dapat pakai lama..sebab nurse kata jangan pakai kan, nak kasi paru2 aqil mengembang..camano tuh..

- baju-baju newborn aqil..sekarang byk yg dah disimpan elok2 sebab x muat dah..byk sgt baju newborn sampai sekarang ni kena beli baju utk aqil saiz toddler..aqil dah becar la ibu:-) baju2 ni murah je sehelai rm5 je..hihi..ibu seorang quantity surveyor kan.. kalau ada baju harga sinngit pun ibu beli..(tapi yg elok la)

- stokin bumble bees utk aqil..cantik cantik tau..yg ni kalau tak salah rm 20++ ada 3 atau 4 pasang sepeket..tapi aqil sekarang x pakai stokin, licin nak merangkak. tu pun pakai time titun je.. (kalau ibu igt nak pakai kan:-)

- lastly..hmm..minyak yuyi cap limau ..kihkihkih..bau yg sedap..setiap kali aqil tukar diapers, aku mesti sapu utk dia..walaupun dia x kembong..wangi..bila cium, baru la bau baby..

ok..kepada kawan2 lain boleh jawab tag aku ni ye..yang x de baby lagi nak jawb pun blh juga..persediaan utk beranak..hehe..


5 comments:

~ujicham~ said...

mencik mencik.. takde idea nak jawab!!

Sharinginfoz said...

yalah apa yang penting quality kan..... dan tahan lama dan serve the purpose....

Suliana said...

uji,
simpan tag ni sampaila ko dah ada baby, baru ko leh jawab..hehe..sabar ek..usaha & doa tangga kejayaan..

Suliana said...

mr sharing..
ye betul betul betul..janji jimat duit:-)

MaS PuTRi said...

hai kak suliana.. saya suka blog akak. saya dah link ke blog saya. sudi2kanlah link kan saya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails