Thursday, November 19, 2009

pengalamanku

sebenarnye dah lama nak tulis entry ni, tapi asyik terlupa je..kali ni baru berkesempatan..buka blog org, cerita pasal preggy, baru la teruja nak tulis, nak share juga ngan ibu2, anak2 dara, bapa2 org diluar sana..nak kasi ngeri skit..haha..jahat tul..xde la..nak share experience..

mengandungkan aqil ni adalah pregnancy kali kedua, kali pertama x jadi, gugur sudah..ok, camana nak start ni ek..kita cite ikut time la yek..hihi..

Date: 20 january 2009 - 23 Muharram 1430H, hari selasa yg damai.. 

4 pagi plus2 : masa xberapa nak tgk, sbb syok tido lagi..time ni sakit pinggang skit2, tapi blh lagi meneruskan perjalanan tido, tapi x berapa nak lena..

6.30 pagi : bangun utk sembahyang subuh, mandi dulu (teringat petua memudahkan bersalin, sebelum gi hospital kena mandi dulu). tapi, tgk2, mcm dah kuar mucus skit..panik dah ni..ckp dgn en. suami, dah nak bersalin ke ni..tapi en. suami, masih dlm selimut lagi..hmm..dia pun bangun, masuk toilet..dlm sibuk2 nak siap2 tu, dia siap kata lagi nak gi keje ni, smlm x masuk opis, nnti bos cari..huhu..aku plak, xtau la nak gi hospital ke xnak, sbb kalau pegi tapi blm "buka" lagi, malu plak kena balik semula..call mama, nangis2 ni minta maaf & takut sekali..hehe..mama beria2 suruh gi hospital..aku pun siap2 gi hospital, sempat gak minum air yaasin skit.(xde air selusuh, telur selusuh ada la)

7.30 pagi : dalam keta, org berasak2 nak gi keje, aku plak dlm keta nak gi spital..lalu MRR 2 plak tu..masa ni sakit dah 10minit sekali..mmg btul timing tu..bila xsakit tu, relax je..time dia dtg, hush..sakit tul, tapi kejap2..perjalanan ke hospital terasa jauh..

8.15 pagi : dah sampai hospital..sementara hasben cari parking, aku duk kat tepi longkang xleh jalan..gi daftar kat kaunter, kaunter suh naik tgkt 4 PAC room..aku dapat duk atas kusi roda, padahal leh lagi jln..hehe..

8.30 pagi : masuk ke PAC room..tukar uniform..utk pgthuan sume, aku xtahu PAC room tu tmpt utk org bersalin dah..aku dok bygkan dewan bersalin tu mcm dewan bedah la, ada lampu2 bagai..tapi, mcm wad biasa je..dah letak CTG atas perut, doc pun dah cek, masa tu buka dah 4cm..so mmg leh stay kat hospital la..(xde la malu kena balik semula ke rumah)

9.00 - 11.45pg : lama juga amik CTG..sampai aku dah buka byk, dia transfer plak aku ke bilik org meneran tu..nama dia observation room..(rasanye la)..sebelum tu, doc nak pecahkan air ketuban, aku dah panik..aku siap tnya doc lagi, eh, dah blh beranak ke ni?? ye, puan dok diam2, kang saya tercucuk tmpt lain plak..adush..membebel plak doc ni..masa aku masuk PAC room ni, dia suh aku sdut oksigen, tapi aku sedut2 xde rasa apa pun..aku ckp la ngan nurse tu, xde apa pun dik (bajet muda plak nurse tu)..maybe dah habis gas/ rosak.. time ni, aku x faham apa hal aku kena duk kat situ.at least, terangkan la kat aku, ni bilik apa, kena buat apa, bla2..aku pun terkujat juga tiba2 je nak pecahkan air ketuban..ok..sblm tu, nurse dah kasi ubat nak kuarkan sume najis2 dlm bontot aku ni..aku kata, saya dah berak kat rumah tadi, xpe..ni nak kasi clear gile usus awak ni..tapi mmg works la ubat tu, sampai ke titisan taik terakhir dia kuar..hehe

ok, aku pun masuk bilik meneran tadi..dlm perjalanan ke bilik tu, ada plak staf hospital minta aku duit rm15 utk byr bil masuk wad..nasib handbeg ngan aku, leh aku kasi..tapi, patutnye, minta la ngan laki aku kat luar tu..org tgh sakit2, minta duit plak..

ok, time ni, hasben dah blh masuk la..dgn tersenyum2 nye duk sblh aku..contraction dah bertambah hebat..tgn suami la tmpt aku berpaut sambil mulut xhenti baca ayat nabi nuh tu "lailahailla anta subhanakainni kuntu minazzolimi" time tu, doc ckp apa, aku buat xdgr je..panik tul aku ni kan..nnti teran jgn agkt bontot..pesan doc..tgh relax2, tetiba, aku dgr ada org mcm bergadoh jerit2 kat bilik sebelah, aku tnya nurse , dia kata "tu org nak bersalin tu"..erkk..mcm tu ke..pastu dgr jerit2 la..tensen aku..pastu baru dgr suara baby..slmt dah org sblh aku ni..

ok, aku diuruskan oleh nurse yg pakai tali biru kat tudung tu..sama umur dgn aku ko..JM suriani, cantik, org tgnu..smpat lagi aku tgk tag dia..hehe."bila rasa nak terbrak je, push tau.." "oo, ye ke, skrg saya rasa mcm nak terberak".. aku kelam kabut skit, nurse tu nmpk mcm biasa je..

aku pun teran, aish..xkuar lagi..masa tu dah berpeluh2 tau..aku siap ckp, panas2 lagi (byk dosa agaknye)..nurse suh buka getah rambut aku tu..senang nak bersalin kata nyer..ok.aku dah 4 kali teran baru nak kuar..tu pun sbb nurse kata heart beat anak dah x betul sebab tersengkang kat bawah..ouchh!! "ok, saya bantu" pap..diguntingnye aku..aku salah teknik, sbb bila teran, merah naik ke muka..teran mcm berak sembelit tu..aiyyoo..camana berak, dah lupa la..hehe..aku pun xperasan, aku mengerang sampai nurse kata jgn jerit..uppss..aku jerit ke??xsedar la..serak suara aku pas beranak tu..

12.15 tghri : it's the time..aku push hiyyaaakkkkk...wek wek wek..kuar dah budak kecik tu.."anak apa??" nurse tu tunjuk anak kat aku (xletak pun atas dada mcm org lain) "laki"..apa?? "laki" ok..encik blh kuar dulu, nnti kita panggil utk azan.."ok kak, kita kuar kan uri..sappp..diseluk nye aku..ok, kita kuarkan darah beku plak..seluk lagi..eeii..camana rupa aku pun xtau la..aku dah letih, xrasa sakit pun kecuali time jahit tu, mcm kena gigit semut skit. 'akak xmkn pedas ke?" knpa?? kulit akak ni tetas masa saya jahit..kalau org mkn pedas, dia kuat skit kulit dia..oo..gitu ke..aku mkn juga pedas tapi xdela pedas melampau....

gitula ceritanye..alhmdlh, dah nak 10 bulan pun budak kecik tu..diazankan oleh ayahnye dgn linangan air mata..aku x nangis, ayah dia yg nangis..hehe..masa tu, aku rasa pelik tgk anak aku..knpa x comel pun dia..kulit dia merah, rambut duri2, siap ada darah lagi, nurse x lap btul2.. dari jauh je aku tgk. masa ni, lama gak aku duk dlm labor room tu sbb katil xcukup..ramai org bersalin hari tu..kul 2.30 baru aku leh masuk wad..

7 comments:

Suliana said...

pembetulan, bukan ayat nabi nuh tapi nabi yunus :-)

syima said...

laki aku xleh masuk time aku sakit tu.. so tgn nurse pelatih jd mangsa bila sakit dtg.. haha.. last2 kena cser gak.. adei laa...

Nur Hasyimah Mahasan said...

cerita bab meneran ni cam samer je ngan kiter...nurse kater cara meneran kiter pun salah gak...1st time kot...but Alhamdulillah baby selamat deliver...normal

~ujicham~ said...

uuuuuuwaaa..
su, apakah cara meneran yg sebenarnya??

Suliana said...

uji..aku mmg nak kasi ko takut..haha..xdela, think positif je..teran yg betul, mcm rasa nak berak..aku pun xtau camana, semua dah jadi x betul kalau panik..kalau aku pregnt anak ke 2, aku nak try gi kelas persediaan bersalin..nnti kita gi sama2 ek..tapi ko jln dulu la..hehe

nor_Syahada said...

hi su, ni sha. terjumpa blog su. sonok lak baca citer2 ni. klakar. :-D

axelida said...

hahaha lewat bas lak nak komen...

kisah nak bersalin tu lebih krg lah.. tp bab yg tetas tu... ms akak bersalinkan Damya, misi tanya 'misti mkn pedas byk ni... susah nak jait.. tetas blk' huh mana 1 yg betul tatao lah.. hehe

ni pengalaman kedua dah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails