Monday, November 9, 2009

kisah hari ini..


apa citer hari ni?? hari isnin hari yg agak slow motion :-) segala2 nya slow..dimulai dengan tangisan aqil pagi tadi yg x cukup tido agaknye..sian dia..kena kejut & terus bawa ke toilet sbb pampers dia sudah lencun & bocor (xleh pakai huggies waktu mlm..hampeh) nak beli mami poko tunggu ibu gaji okey..

pagi tadi ada sedikit bengang dgn nursery itu..dlm surat rules & agreement dia ada kata bubur nasi disediakan..aku x masak bubur aqil smlm..konon2 kat nursery ada kan..so, x bawa la bekal bubur tu..datang hanya dengan box susu & beg sekolah aqil yg besar gedabak itu..mulut ni ringan tertanya pada staff nursery tu .."bubur disediakan kan??" dengan muka confius "eh, xde la.." aku dgn senyum sumbing, ok..jalan terus gi keje ..dalam hati aqil x mkn la hari ni..

pastu, ayahnye suh gi beli roti kat 7-e..roti gardenia..tu je la aqil mkn hari ni..aku patah balik gi nursery..budak lain plak yg kuar..aku tnya lagi..dia kata bubur ada tapi kadang2 tu xde..hmm..camana ni..buatnye kalau aku ter miss masak bubur, aqil xmkn la jawabnye..dah la budak kecik tu suka mkn sekarang..

buat masa sekarang ni, nursery aqil tu aku bagi 6/10..bab susu aku xpuas hati..aqil x mau minum katanye..asalkan dia mau mkn, it's ok..pampers plak, aku kasi bekal 5-6 keping..sbb aqil kuat poo poo skrg ni..sampai buntut dia jadi merah2 & crack..sian tgk..ni balik karang, aku nak tgk, bertambah baik atau x..suppose bertambah baik, sbb weken lepas, kitorg dah sapu drapolene, hampir baik..

time balik, aku selalu dpt "hadiah".. diorg ni x salin ke..dah tau time parents nak amik, salin la pampers tu..tu yg naik merah2 buntut tu..aku bagi bersih, balik xdpt bersih.camana ni..kang aku report kat pengetua dia kang, takut aqil dia layan gitu2 je..takut di chop ibu aqil ni cerewet..

gitula ceritanya..aqil dah masuk minggu ke 3 (minggu ni) berada di nursery tu..aku faham,, nursery mmg ramai budak nak jaga..tapi pay attention la utk babies..babies kat situ ada lebih kurang 6 org, budak besar ada lebih dari 10 org..jgn kira nak untung je, walhal dah xmampu nak amik budak lagi..kata hari tu nak tambah penjaga kalau baby bertambah..tarak punn..kalau nak cari babysitter, nnti aqil kena patah balik juga masuk nursery bila dia dah besar..

tapi, nak komen lebih2 pun xelok juga (padahal dah komen lebih ni)..asalkan anakku dijaga baik sudah.aqil pun dah x nangis duk situ..dah x takut org tau..dah nmpk la perubahan positifnyer..cumanye (komen lagi), duk nursery ni hidung meleleh mmg x dpt dielakkan..kawan2, ada apa2 supplement utk baby below 1 year utk dimkn??ok..c u..tata..


aqil ok la ibu..don't worry.. (tok ma x kasi boy pakai selendang ok)


ok x ibu pakai selndang ala2 yuna??hehe (cerewet tudung ni)


6 comments:

Anonymous said...

comey aqil..debekkkk..berat nanang mok oor... *kakma*

Suliana said...

xtau doh brpa kg berat tu..tapi dah 8kg lebih la..ni dia dah stat besar ni, berat naik skit2 je..bulan 12 baru timbang..

Anonymous said...

sian aqil duk nursery..tu ambe malas nok ator nursery tu..huhuhu..kalu nursery mahal2..ok lah kot..1k sebulan..kekeke..ambe ator nursery kakok je las..kekeke.. sapa slim doh kakna tu jage ammar..hahaha.. *kakma*

Erin Rashid said...

sue,
mmg kene busy body kalo hantar anak ke nursery
kang anak kite sakit tu ini diorg pedulik kerw..?
erin masa amik camimi sure interview babysitter dulu
camimi mkn apa? kol berapa? berapa kali? tidur kol berapa? bgn kol berapa? susu berapa kali? kol berapa? dia nangis atau tak? main atau tak? poopoo berapa kali? mandi dah ke lom? mmg kene tnya beb!
because u r the mother, diorg buat silap then say so..!

disadvantage camimi dok sana, blk tgk kaki dia berbintat merah. bukan kene cubit, tapi kene geget dgn semut atau nyamuk
pastu camimi dh start menggaru2.. kite yg pening tgk kulit dia slalu berbintat merah!

hidung camimi pon slalu meleleh. takde cara lain erin slalu bg ubat selesema. then ok.. pastuh dh tak bg, jadi blk. kesimpulannye dok nursery mmg mcm2 penyakit.. kite yg pening..!

Suliana said...

erin,
mmg kena cam tuh ke??ye la..no choice la kena hantar nursery..
su pun kadang tnya gak, tapi skit2 je la..sbb bila time balik tu, mcm busy time nak tnya itu ini..sume kelam kabut sebab parents lain pun nak amik anak dia..huh..ok, ptg ni interview lagi:-)

Nur Hasyimah Mahasan said...

comelnyer pakai selendang...ni tertukar boy ke girl...hehehe...nk wat cmne banyk dengar criter nursery cmtu...dulu irsyad plan nk hantr nursery gak...but cancel...tggu dier boleh independent...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails