Monday, November 2, 2009

anakku demam..


salam semua..hari ni terasa letih2 bdn..actually takde apa yg nak dikongsi tetapi mesti menulis sesuatu utk menhilangkan rasa boring ni..hati ni teringatkan aqil yg demam x baik2 lagi masuk hari ni dah hari ke 5 on & off demam..semalm mmg dah ok..tapi pagi tadi tiba2 terasa panas kepalanye..agaknye hidung dia tersumbat..(ayah aqil titiskan ubat dlm hidung utk blocking nose tapi masuk dlm mulut..hmm..apa daa..)

aku call nursery tadi, aqil tido..panas lagi badannya..ada sape2 tau petua utk mempercepatkan sembuh demam utk baby??aku dah kasi mkn ubat..dah bawa gi hospital..doc kata demam biasa disebabkan oleh bakteria..hari tu demam sebab virus..kali ni, radang di tekak..aku tgk pun terkejut tgk tekaknye sgt merah apabila doc suluh dgn torch lite..

org tua2 kata sbb pindah masuk rumah baru & nursery baru..tu yg demam..nak serasikan diri..atau..ada makhluk halus yg nak main2 ngan aqil?? hehe.. xtau la..tapi aku rasa dia nak kuar gigi atas..3 batang terus..dah nmpak dah gigi kapak 2 & gigi taring 1 btg..mama cakap selagi dia blm habis "pandai itu ini", msti selalu sakit2..hope so..aqil, cepat la pandai itu ini..hehe..

aqil kat nursery dah x nangis dah kata pengetua taska tu la..dia dah blh main2 dgn bdk2 lain..masa hantar biasa la merengek aje..lagi satu, ni musim dia merengek & nak dokong je kot..nasib la staff nursery tu..tapi rasanye nursery tu ok juga..

okla..nnti kita cite lagi..xde idea hari ni..bdn lemah2..hukhukhuk..babai..

6 comments:

SiNoMoSa said...

Hi ngah..
Kesian aqil
Budak2 antibodi memang tak brp kuat
Tapi ada tak alternative selain Aqil antar ke nursery
Cari babysitter ke?
Anak2 Abg and Kakak akk dulu pun ada alami prob yg sama bila antar anak g nursery..sbb menjangkit dgn budak2 lain kan..tp wallahua'lam..kita hnya usaha

Suliana said...

kak shim,
babysitter x sempat nak cari kat situ..tapi stu hari nnti, aqil pun kena gi nursery juga..tgk la dulu camana keadaan dia..baru seminggu kat situ..letih skit jaga budak demam ni..

~ujicham~ said...

kot2 aqil meragam sbb nak dapat adik baru kot.. kui kui kui.

Suliana said...

uji..
lum lagi lagi la..aqil blum puas manja lagi..menyusu pun x puas lagi..hehe

Mama Qiestina said...

ala cianye aqil domam..
mmg musim la kot sue...budak2 dahla antibodi tak brp kuat..weh sue nak tye ko amik tak rotavirus & pneumococal utl aqil? just nak tye sbb dia option imunisasi..

Nur Hasyimah Mahasan said...

ni petua orng2 tua...cuba mandikan aqil dengan air kangkung...ramas je daun2 kangkung tu n wat mandi...tak yah bilas ngan air biasa...n irsyad if demam memng amal petua ni...so far berkesan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails