Friday, October 2, 2009

smga aqil cepat sembuh

assalamualaikum !!
sihat semua?? harap2 semuanyer baik2 sahaja..aqil je belum sihat lagi..dia start demam raya ke 3 tapi xtinggi sngat la..cuma ahad lepas (8 syawal) aqil start demam balik dan sangat panas sehingga mencecah 39 degree.utk baby mmg sgt tinggi dan doktor kata boleh menyebabkan sawan kalau dibiarkan..

masa raya ke 3 tu kitorang dlm perjalanan beraya di kluang..sampai je kluang, terus gi klinik M. Ghana (klinik melayu tutup, cuti raya)..masa tu badan di dedar = pns skit2 (baru dgr ni perkataan ni).aqil diberi ubat sirap, batuk, selsema & krim nyamuk (ada 10 gigitan nyamuk di pipi kiri & bbrapa tmpat lain, kena kat lenggeng)..pastu, aqil mkn ubat tu (budak ni sgt penakut/ xsuka mkn ubat, mcm kena dera time kasi ubat tu)..doktor kata, nyamuk ni xboleh dibiarkan suka2 gigit, takut denggi..ok, sorry ye anak ibu..nnti klu balik kg, ibu serkup aqil dgn kelambu & pasang ubat nyamuk ye..


gigitan nyamuk tu dah kembang & bercantum2..sian tgk..

dah lepas 3 hari, aqil ok..dah kurang dah demam dia, tapi still mkn antibiotik sbb mmg kena habiskan, klu x demam dia dtg balik..2 hari je aqil ok, pastu terus demam panas 39 degree tu..bawa la gi klinik kerajaan kat kluang..sekarang ni dah ada fever centre dan lokasinye lain dari klinik tu..kena la plak gi dewan kat tasik tu..dlm hati ni, bukan xnak gi klinik bayar, tapi sbb hari tu dah pegi, so amik alternatif lain la..hati ni memang lebih percaya pada klinik kerajaan..mmg betul diorg check sangat detail lebih2 lagi H1N1 tgh berleluasa..siap amik darah & darah aqil ada virus skit..doktor pun kasi ubat sirap, slsma, batuk & TAMIVIRAL..

xsedap betul bau tamiviral tu, aqil yg memang penakut ubat tu, lagi meraung bila nak makan.nurse tu pesan (antara kita2 je la), klu anak breastfeeding, ibu makan panadol anak cepat baik.nak dijadikan cerita, aku pun ikut la ckp nurse tu mkn 2 biji paracetamol (padahal xdemam pun)..mlm tu, perut ni memulas2 angin, sakit perut giler..aqil xelok juga..kul 4 pagi bawa gi emergency kat hospital kluang..doktor kasi ubat masuk kat bontot tu..

muka bdk demam..

okla tu..bila siang je, aqil ok, tapi tang malam tu dia sangat panas..letak kain basah, kering kain tu..bila aqil dah ok skit, kitorg pun berangkat balik ke KL (bertangguh2 nak balik sebab aqil xsihat)..kitorg singgah lenggeng dulu, mak mertua try ubat kampung plak..telur ayam 2 kg 2 biji & air kelapa..then, kitorg pun sapukan kat badan aqil..

mlm tu still panas lagi & esok pagi (rabu) patutnye kitorg dah naik keje, tapi terpaksa EL bawa aqil ke hospital ampang..amik darah lagi.memancut darah dia warna merah gelap (xtau nape memancut & nurse tu pun gabra)..doktor kata mmg ada virus dlm darah dia & tamiflu tu diberi sebab baby senang nak berjangkit H1N1& boleh menyebabkan baby berak2..patutla aqil berak2..

hmm..okla..kitorg pun balik umah..letih sebenanye jaga anak sakit ni..hari ni pun sakit2 badan & rasa xsihat..bila aqil dah xsihat tu, mcm2 la ragamnye..DIA XMAU HISAP SUSU DGN BOTOL..nak bergayut je..mcm2 usaha dilakukan..kasi pakai shringe, pakai cawan, sume xmau sbb fobia & trauma kot takut mkn ubat..cmna ibu nak gi keje ni..alhamdulillah babysitter aqil blh bantu..TQ makcik..lega sgt hati ni bila makcik SMS aqil dah mau minum susu pakai botol..cuma mkn 2sudu je..xpela, at least dia minum susu..



ni tgh tgu panggilan doktor kat hospital ampang..meragam lagi..

FINALLY, semalam badan aqil dah kuar bintik2 merah demam campak..oo..patutla demam xbaik2..tapi, alhamdulillah, aqil dah xdemam cuma bintik2 merah tu je yg ada..tapi dia still meragam maybe miang kot..sorry aqil, ibu terpaksa hantar aqil gi umah babysitter sbb ibu dah byk cuti..nasib la budak2 yg makcik tu jaga sume dah kena campak..

kitorg gi juga klinik pakar kanak2 tu (saje nak try klinik pakar camana plak rasa)..aku tnya la doktor, biasanye imunisasi campak diberi masa bby umur setahun, tapi slunye blm setahun dah kena campak, camana tu doc?? doc kata WHO yg menyarankan imunisasi diberi sewaktu bby umur 1thn sbb klu buat awal sgt , x efektif..lagipun kat negara2 amerika sana, diorg kena campak masa umur 15bln..what to do..just follow regulation yg diorg buat la..

cian dia..merah2 badan dia..meragam pagi ni..

doktor kasi calemine lotion (tul ke eja ni) & air garam sbb aqil berak2..ok. that's all for now..ibu harap aqil cepat sembuh..ibu xdpt la gi open house umah org weken ni..bday arrash pun xtau la blh gi ke x..kang berjangkit plak dgn bdk2 kat sana..walaupun aqil xsihat, IBU TETAP SAYANG AQIL TAU..mmuuaahhh.. ibu plak rasa xsihat bdn ni..ke berjangit ngan aqil?:-p..ok..tata..nak gi mkn jamuan raya plak..hehe..laksa johor tu..

3 comments:

suhaida shukor said...

em shian adek Aqel. nak kena campak rupanya.
btw, calamine. hehe.(poyo).
sakit-sakit pon, aqil tetap hensem.

SiNoMoSa said...

hi aqil..
may u get well soon!

mamaelly said...

ala ciannye..tu la..anak2 kecik mesti risiko kene penyakit kan...hehehe tu la..dia tetap cute

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails