Tuesday, October 20, 2009

makan apa tu..

hari ni korang breakfast apa? selalunya hari2 (kecuali weken) aku melantak breakfast yg heavy2 mcm mi grg favouriteku, nasi goreng, nasi lemak etc etc..sume tu rasanya yg x mendatangkan kebaikan memandangkan aku ni bukan la seorng yg aktif bersenam dan mengeluarkan peluh..

so, smlm dgn sahabat makan ku nana, kitorg decide nak mengamalkan pemakanan yg sihat..hahaha..ni baru nak first try ni..sbnrnye dah lama nak start, tapi smlm la baru betul2 beli brg2nyer..apa yg aku beli utk breakfast tu??ni dia..

ni kawan comel aku..nana (nana, ok ke aku letak gmbr ni?)


amacam dutch lady mau kasi aku hadiah ke promote brg dia??hehe..(this cost me rm17.00)

so, pagi tadi aku pun mkn dengan terpaksa nye..sedih aku mkn cereal ni..tak biasa..huhuhu..tapi ok la rasanya..tgk cereal tu mcm mknn hamster je..


rupanye menyelerakan x??hehe..
cereal ni aku xrendam lama2..nana kata takut xsedap sbb dia akan jadi lembik..boleh la..kenapa aku bertukar selera??
  • sebab nak amalkan pemakanan yg sihat..sekali sekala xpe kot mkn heavy2 tu..tapi xtau la jap lagi lunch, ntah apa2 yg aku mkn..haha..
  • kedua, nak save bajet..sbb masa aku kat opis lama dulu, kos mkn klu mkn byk pun dlm rm 5 je..kat maju junction ni je kalau x cecah rm 10 sehari mmg x sah..2 kali mkn tu..nak kena cut cost (maklum la qs..semuanye kena cut..hehe)
  • ketiga, walaupun aku kurus, mkn la apa pun, bdn x naik..tapi, kolestrol tinggi kot..disamping itu, aku nak jaga pemakanan supaya dijauhkan penyakit 3 serangkai tu..
make sure, aku akan habiskan dlm masa 2mgu..ke lama sgt??tgk la selagi tekak ni menerima..x pun, klu aku rajin, aku beli roti gardenia hi-fiber letak dgn butter spread ke, telur ke..nyumm nyumm..(masa preggy aku kena mkn roti ni, sbb kncg manis)

waktu dulu2, mama aku cite, dia gi keje bawa bekal nasi dgn mangkuk tingkat..jimat duit..aku pun nak wat mcm tu juga, tapi ada rajin ke mau masak??hihi..bubur aqil pun kadang aku miss nak masak..kalau aku bawa bekal pun, lauk mlm tadi la, itu pun kalau ada balance..kalau aku suh hasben aku bawa bekal juga, nnti dia kata x bersosial plak..xleh nak borak2 sambil smoking2..ye ke??

okla..ada sape2 nak ikut cara i ni??hehe..nnti aku update lagi, jadi ke x experiment aku ni..insylah jadi la..utk kebaikan badan kita juga kan..abg macamana??ada berani mau try??tepuk dada tnya selera..daa...

6 comments:

rihana said...

weh ape kena mengena bfast baru ko ngan gambar aku tuh! hahahaha Chupa Chups yum yum!

Suliana said...

kan ko ketua kaunselor kesihatan mknn sekarang.aku kasi up skit..haha

rihana said...

hahaha.. setakat sehari je haha

Suliana said...

ala nana..apa ni..kata nak kurus..xde smgt lansung..huhu..chaiyokk chaiyokk..

SiNoMoSa said...

hehe..baguslah aktiviti korang tue
jgn bfast je diet pastu lunch ko hentam semuanya ngah hehe

Suliana said...

kak shim, lunch tadi mkn mi hun sup je..hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails