Monday, October 26, 2009

dunia baru kami-part 1


Assalamualaikum semua..
buat pe weken lepas??haa..aku & family sangat sibuk dengan preparation berpindah ke rumah baru kami..semalam mlm pertama kami di rumah baru..hmm..sgt meletihkan pindah rumah ni..hari ni pun, terasa bahu sengal2..jap lagi nak beli yoko yoko, tampal kat bahu ni..

sebenarnya plan nak duk umah baru tu adalah this week..konon2 nak kasi clear rumah dan nak habiskan bulan ni bersama pengasuh aqil dulu..tapi, bila pikir2 balik, takkan nak dok melopong je kat rumah sewa ni tanpa tv, peti ais sume..so we all decide to move early a week..

sape yg tolong packing? xde sape yg tolong melainkan kami laki bini je la..haha..tapi daripada 100% tu, hanya 10% je yg aku buat, (abg, ok ke percentage tu??hehe..) lain sume hasben buat all out la..sian kat abg :-) tq ye sayang..nnti i kemas yg lain2..tak tahu la knpa aku punya kerajinan dah menurun..kalau time anak dara tu, bab2 kemas ni kasi kat aku je la..tapi sekarang, buat skit dah letih..tapi faktor yg paling besar, ada makhluk kecil yg lebih memerlukan aku..(nasib baik ada aqil, kalau x, ibu dah pengsan kemas rumah..hehe)

lori 3 tan tu penuh brg rumah kami je..tu belum ada set sofa, kalau ada, lagi pack la lori tu..mujur x berterabur tengah jln je..samapi kat umah baru tu, sesi memunggah plak..kali ni, lagi ramai helper yg menolong..family kak long & family mak unggal dari Gombak..TQ so much..xdpt dibalas jasa2 korang..yang paling penting utk dipunggah adalah kain baju, yela, nnti nak gi keje kelam kabut cari baju plak..terima kasih byk2..yang selebihnye kami pulak yg kemas skit2 la..kami x amik cuti plak hari ni..aku plak dah cuti jumaat lepas & jumaat mgu ni..

so, bermulalah kehidupan baru kami di tempat baru ni..opss, lupa plak..taman pandan mewah ye kwn2..tapi xde la mewah mana nye..biasa2 je..sebab nak dekat ngan tempat keje, kena sacrifice skit la bbrpa faktor ni..byk dah org tnya..letih nak jawab..soalannye berbunyi:-

  • org mesti tnya brpa harga rumah?


  • loan apa?


  • bukak berapa?rumah jenis apa? specification rumah?


  • uish..jem area tu..xde tmpt lain?


  • camana cari rumah ni?


  • kenapa x beli rumah baru ?

jawapannye plak:-
  • harga rumah tu RM2****** (kena rahsia skit la..hehe)
  • loan bank je, xlayak lagi amik loan kerajaan..lum sah jawatan..
  • buka kecik je..18' x 65' double storey terrace house..spec rumah: 4bed, 3 bath, fully kitchen kabinet, extended depan belakang, koi pond, auto gate, plaster ceiling and a lot of brg2 owner lama yg ditingglkan..sudah kasi tohok maa..(tau tohok tu apa??buang..:-) )
  • jem??area pandan2 ni mmg terkenal ngan jem..dlm radio pun kuar hot spot jem tu..so, no choice la..nasib la kena merentasi MRR2 setiap hari..kerajaan, sila berbuat sesuatu utk mengatasi jem di MRR2..kalau MRR2 tu kena bom ke, runtuh ke,cane ek ..hehe..nauzubillah
  • aku tgk kat tiang2 trafic lite je cari rumah utk dijual & deal dgn valuer je..kalau dia ada proposal yg lagi baik, dia blh carikan..ikut bajet kita la.
  • rumah baru tu jauh ke hulu sana..murah mmg murah, tapi x berbaloi la utk kami yg kerja di tgh bandar..minyak, tol, quality masa utk sampai ke rumah..bygkan, kuar 6 pagi, balik 7 ptg..xtgk matahari..kalau tgh bandar plak, harga dia kalau xstart 400k, mmg xsah..kalau ada pun, kondo yg tinggi2..so, ni je la yg kami mampu..
tepuk dada, tnya selera la..tepuk poket sekali la:-) aqil pun dah ada nursery baru..harap2 aqil serasi la di tmpt baru tu..mcm aku juga la..nak kena sesuaikan diri dgn jiran2, kena manis muka, ramah tamah, jadi busy body skit..ahaks..kawasan kejiranan tu pun aman damai, senyap je..sesuai utk aqil tido..cumanye, kalau ada kenduri ke keramaian ke, parking la problem skit.tapi, smlm test, mcm ok je , leh parking di lorong2..tapi jgn kena gesek sudah..okla..nnti kita story2 lagi dengan bhgian dunia baru kami yg seterusnyer..daa..

7 comments:

Anonymous said...

best nye duk umoh baru..umoh abg mer kg panda gok..tp x tau ah mewoh ke dok..hehehe..nati cari2 ah dia *kakma*

Nur Hasyimah Mahasan said...

seronok dh dok umah sndiri...syima bila la lagi...

Erin Rashid said...

best la dok umah sdri
skrg pon tgh plan beli umah sdri
nk cari area shah alam jugak
sbb 2-2 keje kt shah alam
ramai org pesan, kalo nk umah harga baik punye
cari umah yg bank lelong
cari yg umah cantik, harga murah
btw, slmt tggl umah baru..
baca2 skit k nk dok umah baru ni
hehehhe...

SiNoMoSa said...

hi ngah
selamat berpindah ke rumah baru
best2 ada rumah sendir..bleh buat macam2 ID works hehe..
so bleh le buat makan2, bleh akk dtg melawat umah..

Suliana said...

syimah..
insyallah ada rezeki nnti tu..slow2..hehe

Suliana said...

erin..
thanx..slow2 cari rumah..pilih yg terbaik..

Suliana said...

kak shim,
boleh2..jemputla datang..ID works tu selalunye kena tapis gak..mengikut bajet MOF:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails