Thursday, October 8, 2009

aku & breastfeeding (part 2)


hai!!wah wah ..nmpaknye entry breastfeeding ni mendapat sambutan hangat..chewahh..terima kasih kpd yg sudi membaca..kali ni aku sambung lagi cerita pasal penyusuan susu ibu ni utk tatapan korg sume & utk kenangan aku juga pada satu masa nnti..

aku rasa sangat bersyukur kerana nasib menyebelahi aku dapat keje dalam sektor kerajaan..cuba bygkan klu aku masih bekerja di opis lama, blh ke aku mempunyai masa terluang utk mengepam dan mengumpulkan susu utk aqil?? jika difkirkan, mungkin blh tapi aku akan berada dlm keadaan tergesa2 dan mungkin xdapat nak on time waktu pumping tu..ini salah satu faktor yang dpt mengurangkan susu..

camana nak bykkan susu??ntahla, aku pun xtau nak kata susu aku ni byk ke x..tapi setakat hari ni, aqil puas menyusu dgn susu ibunya..mula2, kena set minda tu, azam kena kuat, semngat jgn luntur..mknn yang aku slu mkn utk maintain susu ni ialah:-

  • lobak putih, selalunya masak gulai lemak putih


  • sayur bayam aku masak air je


  • susu anmum lacta..4 kotak dah minum habis lum beli2 lagi..kikiki


  • jantung pisang, walaupun sebelum ni xpernah mkn jantung pisang, ok gak rasanye ek..


  • air longan kering, sedap..mcm air laicikang..rebus sudah..


  • air soya


  • air masak berbotol2..


  • oat..walaupun rasa dia hmm..mcm xde rasa..


  • kurma..bulan puasa je aku  mkn, nak kasi tenaga..alhamdulillah, it's work..


  • kena kerap bagi susu kat anak, pam selalu..demand will increase supply


  • minda positif..sentiasa tenang..

 tapi, bila aqil dah stat nak masuk 9 bulan ni, aku rasa production tu dah xberapa nak meriah..aku kena kerja keras skit..pas ni, aku akan buat jadual baru utk 3 session pam plak. kadang2 tu penyakit malas tu suka dtg kat aku..shooohh..shoohh..gi la kat org lain..hehe..malas tu slu nye time mlm, weken..sbb aqil direct feeding..konon nak wat stok, tapi hampeh..sbb tu stok aku selalu berkurangan..ala ala je yang tinggal tu..

bila tgk dlm bakul botol, byknye btl aqil kat luar tu..tu maksudnye, stok dlm peti dah kurang..huhu..masa bulan puasa tu, gabra gile..yela, bulan pose kurang minum air, susu pun akan kurang..kalau time bulan mengambang, lagi la..pam pam pam dapat 2-3 oz je..camana aqil nak gi cekolah ecok ni ibu..time tu la curi2 amik frozen EBM tu..hehe

frozen EBM yang xseberapa nak ada :-(


kalau dulu, xde space nak letak mende lain selain susu


aqil nak cucu..cucu mana??(dengan muka kereknye..)


errkk..(sendawa panjang)..tima kacih ibu..aqil tido dlm kekenyangan

okla..itu saje coretan untuk kali ni..pada ibu2 & bakal ibu di luar sana, hargailah susu anugerah Allah yang terindah itu..jangan dinafikan hak anak itu..chewah..mcm promoter susu la plak..chaiyok!!! berusahala suliana untuk kebaikan aqil dunia akhirat..aqil, semoga menjadi anak yang soleh, taat pada ibu & ayah, jadi anak yang berguna dunia akhirat..ibu nak aqil jadi doktor yang hafiz..ok x??amin...




8 comments:

rihana said...

hihi aqil commey... baju merah tu commey. letak gambo tu kat tengah ni, kat situ kecik nau. acik nana tak nampak lah aqil. aku nye komen ni mcm lari dr tajuk je hahahahha

Erin Rashid said...

wah..bnyk nyer susu ko su?!!
production mmg meriah!
meriah mcm hari raya
weh..aku rasa susu aku pon tak bnyk mcm tuh masa dulu
siap beratur dlm peti sejuk tuh!
takut aku nengok!

Suliana said...

erin,
hehe.tu baru skit erin..sblm ni lagi byk susu sampai xleh nak letak ikan dlm fridge tu..

~ujicham~ said...

hehehe.. su... pastu cam mana nak guna frozen EBM tu? kena masak ke?

Suliana said...

uji,
frozen EBM tu klu nak guna esok hari, bawa turun bawah, nnti esok nak guna dah x beku la..bila dah ready nak minum, rendam dlm air suam..klu masak, hilangla zat2 susu tu..

mamaelly said...

sue..bape hinggit set tu?? aritu kan masa bersalin kan..banyak tul susu...dah tak de baby nak minum terpaksa beli ubat keringkan susu..hehehe sakitnye time dia bengkak tu..beli gak pam..tp lmbat sangat..mkn ubat tu tak sampai 3 hari dah kempis dah

Suliana said...

elly,
seingat su rm 400 lebih, tapi tu kalau beli extra breast shield tu..tapi klu pakai single je, leh dpt rm 300 lebih je..su byk beli kat online..sian elly..nnti try tau utk baby kali ni..

Faz said...

salam kenal..
respectnye kt ibu yg BF full.
Insyaallah anak 2nd,nk tekad full BF..!!
nnti leh tnjuk ajar ye :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails