Wednesday, October 7, 2009

aku & breastfeed (part 1)

hi !! berjumpa lagi kita dlm blog yg x seberapa canggih ni..letih wat keje (letih ke), stop jap, sambil ambil angin di my little sunshine ni..kali ni nak mengomel skit pasal 'aku & breastfeed'..memandangkan ramai gak kawan2 yg baru bersalin, kawan opis yg slu bertnya itu ini, so aku akan story skit la kat sini..

al-kisah....:-) smsa pregnant lagi aku dah tanam niat nak kasi bby aku minum hanya SUSU IBU sahaja..kesedaran tu agak lambat sehingga la aku membaca majalah kesukaan ramai PA & MA tentang seorg doktor yg berjaya kumpul stok susu sebyk 260btl utk 2 org anaknye..so sampai anak dia umur 2 thun pun mmg anak dia hisap susu ibu saje la..so, dari itu, smgt aku berkobar2 la nak juga jadi mcm tu (aku kan xleh tgk org lebih-dari sudut positif la:-p)..dari situ azam bermula..

aku berazam utk susukan aqil sampai dia mencecah umur 2 tahun, insyaAllah klu berjaya, at least aqil completed his task minum susu ibu sahaja selama 6 bulan..mcm2 la cabaran yg xboleh diceritakan yg akan mengecilkan hati beberapa pihak..hehehe..

apa preparation yg aku buat?? sebelum bersalin tu, aku dah cari set pam yg ala2 melepaskan batuk di tangga. pam bateri brand p****n.. kawan aku ni dah siap beli yg mahal punya, tapi aku kata nak tgk dulu la progress susu tu camana..kang beli yg mahal, susu xde camana..membazir je..so, bila dah bersalin, aku try la nak pam.. mula2 ok, tapi lama2 pumping session tu jadi mengerikan..so, aku pun tukar pam manual yg mahal skit brand a***t.. berbaloi beli, seronok mengepam time pantang..tapi masa tu pantang kat johor, nak wat stok byk2 takut susah nak wat balik KL camana..susu perah = expressed breastmilk (EBM) ni kena jaga lebih skit..yela, susu terbaik anugerah Allah yg tak dapat dijual beli.

seminggu sebelum nak naik keje tu, aku dah explain kat bby sitter camana nak handle EBM tu..siap kasi buku lagi..tapi yela, makcik2 ni mana la nak baca buku sgt, sibuk nak jaga baby, nak uruskan rumah dia lagi..aku tawakal je la..bila naik keje, ramai la kawan2 seangkatan aku yg sibuk mengepam susu kat surau..siap ada shift lagi..bila org nmpk je, "eh, buat apa ni..oo..pam susu..zaman kita dulu xde macam ni.." org dulu2 memang kesian, kurang pendedahan dlm penyusuan susu ibu ni..x sampai 2bulan aku pakai pam manual tu, aku rasa mcm buang masa sbb masa diambil tu mcm lama sgt aku duk dlm surau tu..

so aku bertukar ke pam elektrik brand spectra 3..berapa RM? uish..masa beli tu, pejam mata je..aku beli siap dgn accessories dia double pumping rm 480++..beli secara online..kat pasaran ada brand lain, tapi mahal yg amat, riban riban sei..aku ni keje gomen je..agak kudukut skit (maklumla..qs)..so sampai sekarang, aku setia lagi dgn pam elektrik tu, dah 6 bulan pakai..alhamdulillah, byk membantu membesarkan aqil..

berapa dpt skali pam? bagi kat pengasuh brp botol?cukup ke susu? xde spare susu tin?berapa kali pam sehari? tu la soalan2 yg sering ditanya..okla..aku jawab ni..

pam 2 kali sehari, kul 10/11 pagi & kul 4ptg..
(kalau production xmeriah, malam sblm tido, pam lagi)
bagi kat pengasuh 5 botol consist of 4/5 oz.
alhamdulillah, cukup..sbb selalu balik on time.kadang tu ada lebih sbb kdg2 aqil byk tido..
susu tin?? memang pengasuh ada minta tapi kalau bagi, dia akan ada option utk kasi susu tin.so, SAY 'NO' TO FORMULA MILK..aku pun xpernah kasi, even dah beli tin kecik kat umah..jenama DUMEX.
sekali pam dapat 10 oz dalam masa 10mnt (5oz each breast coz double pumping).so, average sehari 16-20oz..


my pump set


my production every day (depending on a few factor)


beg2 ni la yg aku angkut tiap2 hari..kurang 1 beg, beg pam x bawa balik everyday

kenapa sibuk2 nak pam?susah ko nanti nak naik keje..campur je la susu tu..tu la aura negative dari sesetengah pihak..selagi aku boleh kasi susu badan, aku kasi la..masa dlm pantang, aku xpernah sibuk2 nak tau anak aku ni kenyang ke x..sbb aku tanamkan dalam otak aku ni, budak laki mmg kuat nyusu..so, aku x heran kalau dia asyik nak bergayut je..so, aku xde la sumbatkan dia susu botol.selagi dia nak, selagi tu la aku hulur,semakin byk la susu kita.utk hari2 awal baby, mmg susu x akan byk sbb perut dia masih kecik sekecik genggaman tangannyer.. 

semua info ni aku dapat dari susuibu.com dan juga majalah kesayangan ramai pa&ma..cerita2 di atas ni hanyalah pandangan aku utk memberikan hanya yang terbaik untuk anak aku Muhammad Aqil..utk ibu2 yang lain, jangan terasa hati dengan coretanku kerana setiap ibu semestinya mahu memberi yang terbaik untuk anak2nye.sebab setiap anak ada rezeki masing2..ko senangla cakap, susu ko byk, aku keje byk, asyik kuar opis je....aish..jgn kata mcm tu..nak tau petua nyer??tgu..

15 comments:

suhaida shukor said...

kak teh ni selebet a tulis a buat blog, cuba 2 3 baris tu buat perenggan. tak lawa la tulis. serabut. hishh. blog bawah2 ida da kasi cantik perenggan-perenggan.

Suliana said...

ala..okla ni..colourful skit.hehe..nnti la part 2 i edit kasi cantik okels:-p

Eyriqazz said...

Boleh tahan koleksi Su.Azwa tak perah susu dia coz Alisya ada masalah/azwa tak berpantang produk susu.Kalau minum byk susu bdn,alisya kahak.

Mama Qiestina said...

nguhehhehehehehe adik ko ngutuk ko tulisss..
ala lantakla aku pon main taram je tulis ngan bahasa rojakk..wakkakaka.

apepun aku salute ko fully bf aqil..
chaiyokkkk mama!

rihana said...

yaaaa saya sokongggg! caiyuk2 kawan2 ku su n shud demi kebaikan aqil n haris

Anonymous said...

Hi su, member susuibu jgk? bagus2...teruskan usaha smpai 2thn...jauh lg perjalanan tu...yg penting jgn ponteng mengepam...n kalo bleh, pam 3x kat opis (bak kata Pn.Rita MLO)...

p/s: ingat lg tak, ni Zurul ex-KA2 SMTT..duk gamma5 dulu...take care! -waznor@yahoo.com

Erin Rashid said...

testing..testingg..

Suliana said...

eyriqazz a.k.a iman,
ye ke alisya mcm tu..siannyer dia..minta la tlg ngan kaunselor lactation..insya-Allah ada caranye.

Erin Rashid said...

su dah buang words approval tuh ok dah kot..

nk citer yg camimi susu ibu 2 bln je
mungkin masa tuh kami kt sana dan bnyk nk travel
susah skit
lgpon kami bnyk gune pub transport
so, sifat segan tuh ada bile nk susukan camimi

btw, u have a good reason and advice as well
erin nk try for the next baby insyaAllah...

Suliana said...

mama qiestina a.k.a yatt,
tq yatt..ko pun leh cuba..ni dlm pantang lagi siok wat stok..chaiyyok mama qies!!

nana..
tq2 for your understanding:-)

zurul,
rasa2nyer igt..yg putih2 tu ke pakai spec??akan ku mulakan jadual baru pam 3x kat opis..hehe..sbb production makin menurun ni..perjalanan masih jauh lagi..tq..su di susuibu.com guna nama babyaqil..

Suliana said...

erin,
selak je..hehe..baju nursing baby dah byk jual online..
try utk 2nd baby, insylah..
ala, su ni pun kdg2 tu penyakit malas tu dtg gak..
tapi kalau malas, anak nak minum apa esok..

~ujicham~ said...

wah.. bersemangat aku nak pregnant!!!!!

Suliana said...

uji..
cepat2 la join kitorg..hehe.

SiNoMoSa said...

dah bleh comment ke? smlm nak comment tapi tak bleh argh huhu
ngah, bagus2 breastfeed bleh jimat cermat..
susu formula pun dah makin mahal sekarang..
susu cap gantung gak the best..hehe
uji..cpt peknen!

suhaida shukor said...

Haha. lawak a baca komen korang. camni eh nanti da jadi ibu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails