Monday, September 14, 2009

alahai kuih raya..

hai!! pe kabar sume??dah buat biskut raya?? saya "chef suliana" mau berkongsi cerita pasal kuih raya ni.. sejak kawin dgn "pengkritik zaki", saya x pernah buat kuih raya, mean dah 2 thun lebih x berkecimpung..masa lepas SPM & study dulu, mmg ini la chef yang selalu ditunggu oleh mama utk menyiapkan kuih raya..cakap je la juadah apa, kuih raya, kek, sume dah pernah buat dan mendapat pujian..hehe..tu  9 tahun yg sudah..bayangkan lamanyer dah x buat kuih ni.. tup tup, tahun ni, nak membakar kuih raya la plak..suprise ni..(agaknye semangat aqil membuatkan ibu beria2 nak buat kuih ..) ditambah pula dgn hadiah kawin pemberian dari ex-ofis mate iaitu oven dan kak long kasi mixer utk buat kuih..baru sekarang nak pakai..huhu..kalau nak beli kuih raya, boleh, tapi mahal la..nak kasi mama, mak mertua, pengasuh aqil lagi..hmm..bajet sume tu..
nak dijadikan cerita, saya membeli belah barang2 kuih tu di Gombak ditemani oleh si kecil & juga jijie..amik punya amik, rm90.00++..haa..amik kau..berapa jenis kuih tu blh dapat..ni kalau x buat, harus pengkritik ku itu mencurah tepung atas kepala ku..hehe..saya dah membazir 2 hari masa jumaat & sabtu sebab si kecil itu takde org nak jaga..pengkritik ku balik kg jap & sepupu2 ku exam & ida ada program..hhmmm..dalam hati ni dah terdetik, siap ke x kuih aku ni..byk betul dugaan nak buat kuih ni, sampai t'bawa dlm mimpi..hehe yela, brg dah beli, ada la terlonggok kat tepi mesin basuh tu tanpa diusik..
so, ahad pagi, tercapai la hajat ku nak buat kuih dahlia.kuih ni mama yg suruh buat..hampehh..xjadi siut..kuih tu mencair & kelopak2 dahlia tu sume flat..2 tray aku sumbat dlm tong sampah (sambil dijeling2 oleh pengkritik ku).call mama, mama kata "tepung kurang tu"..call mak unggal " terlebih kacau tu, biskut org x kacau sampai kembang"..la..ye ke..siannye aku..puas la dialter2, last2 menjadi juga, tapi xblh jual kat kedai la, ni utk tatapan & santapan org2 terdekat je..hehe pengkritik pun tlg gak, TQ ABANG..hehe..nasib baik aqil tido..ni la wajah2 kesedihan kuih dahlia ku..hehe
dpt lbh kurang 200 biji..
oven ku..
buat kat lantai je..aqil tido, xde org kacau
cepat kemas, aqil datang ni..mmuaah..
malam nye, aku x putus asa, mula la tgk2 buku resepi lagi..haa.biskut badam rangup..mcm best je..kejap je aku dah siap uli..pengkritik x tau aku buat kuih lagi..sebab tadi, masa sebelum dia kuar, dah ckp nak buat kuih, dia kata "xpayah, tido je".."kalau xpernah buat, jgn buat"..mm..xbagi sokongan lansung..aku pun buat juga la..alhamdulillah, jadi juga, biskut tu pun sedap juga..nnti nak buat lagi, sbb adunan tu skit je..
biskut badam rangup..ni ada hangus skit..
at last, dapat la juga aku 2 jenis kuih..aku pun dah mula memahami masalah oven aku,camana nak adjust suhu & timer..slmt mencuba chef suliana..hehe..mlm ni samada nak buat biskut mozarela, biskut arab..hmm..tgk la mana sempat,nak tak nak, kena habiskan semua tepung2 tu.. semoga berjumpa lagi..

4 comments:

Anonymous said...

teh..same je oven tu dgn adioh kawin ambe dpt dulu..tp punohhh doh thn lepas..hahaha..mggu lepas baru beli baru punya... :) *kaQma*

~ujicham~ said...

fuh.. bersemangat gitu.. tp bagus su.. boleh jimat sebenarnya. kalau betol kena resepi.. mmg sedap.. kat kedai pun tak leh lawan..

hmm.. aku dtg umah jgn le hidang yg hangus tuh. hehehehe.

Suliana said...

kak ma>>

buat kueh sampai punoh oven..dasat tu..bisnes kueh ke..hahaha..

uji>>

aku malu nak hidang kat ko kuih2 buatan aku ni..ko kan sifu kuih..nnti aku nak try caramel ko, tu pun dah berzaman x buat, takut tenggelam lagi periuk aku tu..hehe..sbb ko dgn aku ala2 xkisah, yg hangus pun blh hidangkan..anak beranak..huahuahua..

Anonymous said...

bukan wak kuih je..bakor mcm2 dlm tu..last2 koma terus..hahahaha *kaQma*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails