Friday, August 7, 2009

julai bukan rezeki ku..

ni nak share story la dgn korg sume..storynye berkenaan dgn duit gaji ku habis dirampok oleh manusia yg bergelar pencuri..pencuri!!!pencuri!!!pencuri!!!aku xsuka mamat bengong yg songlap duit aku ni..kes ni dah terpampang dalam paper metro hari isnin lepas..
kesnye begini..hari ahad (26/7/09) malam, hubby(zaki)ku tlg withdraw duit kat cimb melawati..masa tu kitorg baru balik dari JJ wangsa maju..ye la gaji baru masuk, mesti la nak kena cucuk duit nak bayar itu ini.. masa tu aku duk dlm keta pgg si budak kecik tu..pastu, dlm keta, dia pun pulang kan balik kad atm aku tu..tanpa syak, aku pun terus masuk kad tu dlm purse..bila balik rumah, hubby ku kata "tadi ada org tepuk bahu abg kata duit abg rm 3 jatuh..rupanya duit abg ada la dlm wallet ni, skrg duit abg dah jadi rm 6 la."dlm hati aku teringat lagi cerita en. hasnan lecturer kitorg masa kat uitm dulu..dia terjumpa duit rm1 dia amik, then a few days later, duit dia hilang rm 100..
berbalik kat cite aku tadi, aku diam je la bila hubby ckp mcm tu..a few days later (kamis), aku pun nak cucuk duit kat atm MAJU ni..cucuk punya cucuk, xblh, mesin tu kata kad aku ditahan..aku pun lepas mkn gi la cimb pertama kompleks tu..igtkan kad rosak ke apa ke..pegawai tu kata "puan, ni kad org lain ni..kad nama cina ni"..masa tu aku dah berderau darah.."bak sini no akaun"..dia scroll down tgk balance duit aku ada la dlm rm19.96...wa!!!aku dah sejuk kaki tgn ni..menggigil ni..duit aku dah lesap sbyk rm1500..transaction dibuat 2 kali..aku pun dlm linangan air mata yg tertahan2 tu (malu nak nangis dpn org), buat la kad baru..kena masuk duit lagi sbb kena tolak rm12 utk kad baru..bila dah settle sume urusan buat kad baru, aku pun berjalan dgn lajunyer balik opis terus menuju tgkt 15 (tmpt nana) utk melalak kat situ..wa...sape la yg tergamak curi duit aku ni...
tetiba, aku teringat kes laki aku ditepuk bahu..rupanya nana kata baru kuar paper metro smlm kes sama mcm aku..dia tepuk bahu, tunjuk duit kita jatuh..masa kita amik duit jatuh tu, dia tukar kad kita kat atm tu..aku pun xsure mcmna dia buat, ptg tu terus buat repot polis..2 balai kena gi..masuk under JENAYAH KOMERSIL.. polis kata mmg pantas pencuri ni..modus operandi utk kes yg sebelumnye sama la mcm kes aku..selalunya foreigner yang buat..pak arab/nigerian..jadi, korg hati2 la ye klu nak cucuk duit tu..geram sgt bila pikir duit aku hilang..tapi mungkin ada hikmah di sebaliknyer..masalahnyer, knp aku yg kena..nasib baik dah byr hutang separuh..klu x, xbyr la duit keta, duit mama, insurans lagi..report kat bank, bank pun xleh nak wat apa la..nak gnti blk, bukan salah bank..xpela, aku REDHA je la..
SYUKUR ALHAMDULILLAH (mcm iklan hai'o plak)..aku ada suami yg ada tmpt utk dikorek-korek..hehe..so, bln ni xleh nak beli kain raya utk mama..tgu gaji bln dpn la..xpe lewat skit, mama regular customer untuk cik noor tu..klu cik noor xnak amik, nyonya ada..hihi..
okeyla..sekadar nak share dgn korg sume dan berhati2 klu amik duit ke apa..org kata 'beringat-ingat'..aku xkena rompak, xkena ragut tapi duitku di songlap oleh manusia xberhati perut..bahagian masing2..ok..tggu post seterusnyer..tata titi tutu..

1 comment:

Intan Inn said...

erm kejadiah nie mmg selalu berlaku..walaupun kita sentiasa berhati2..macam saya mmg akan ingat sampai mati

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails